Nieuws Actueel

VS willen twee vliegtuigen van Roman Abramovitsj in beslag nemen

Amerikaanse autoriteiten willen twee vliegtuigen van de bekende Russische miljardair Roman Abramovitsj, voormalig eigenaar van voetbalclub Chelsea, in beslag nemen. Dat komt omdat de zakenman ze naar Rusland heeft laten vliegen zonder daarvoor een speciale vergunning aan te vragen. Die vergunning is momenteel nodig vanwege de westerse sancties tegen Rusland.

ANP 6 juni 2022

ANP060622180 1

Het gaat om een Boeing 787 Dreamliner en Gulfstream G650 ER. De toestellen zijn in de Verenigde Staten gemaakt. Abramovitsj had daarom vergunningen moeten aanvragen. Nu hij dat niet gedaan heeft riskeert hij onder meer een boete die kan oplopen tot ruim 300.000 dollar.

Tegen Abramovitsj als persoon heeft de Amerikaanse overheid in tegenstelling tot de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk geen sancties ingesteld. Maar hij moet zich wel houden aan het web aan regels dat de Amerikanen hebben opgeworpen om Rusland dwars te zitten. De westerse strafmaatregelen zijn bedoeld om Moskou te dwingen om te stoppen met de oorlog in Oekraïne.

Chelsea is sinds eind mei niet meer in bezit van Abramovitsj. De steenrijke oligarch verkocht de Engelse voetbalclub na bijna twintig jaar aan een consortium rond de Amerikaanse miljardair Todd Boehly.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws