Nieuws Actueel

Wereldreis whiskyfles begint in Opijnen

Menno Bijmolt begon tien jaar geleden met whiskybase.com. Als hobby. Nu is de site met tienduizenden bezoekers per dag 's werelds grootste whiskycommunity. Dat schrijft De Gelderlander.

ROB HIRSCHMANN | Foto ROB HIRSCHMANN 27 juni 2017

Whiskey2 WILLIAM HOOGTEYLING

Ruim 90.000 whiskysoorten, bijna 1.000 geregistreerde destilleerderijen en ruim 30.000 'leden'. Het zijn duizelingwekkende getallen, vindt ook whiskybase-oprichter Menno Bijmolt uit Opijnen. Toen de whiskyliefhebber tien jaar geleden de eerste versie van zijn website maakte, had hij niet kunnen bevroeden dat het zou uitgroeien tot een begrip in de whiskywereld. ,,Dat had ik echt nooit verwacht. Ik heb de eerste twee versies van de site nog zelf gemaakt, met wat hulp van anderen. De laatste versie is gebouwd door een professioneel bedrijf. We hebben daar in totaal twee jaar aan gewerkt."

Puur

Bijmolt is een liefhebber, maar hoorde aanvankelijk bij het gilde van de 'eenvoudige' whiskydrinkers. Dat veranderde toen hij op vakantie in Schotland meerdere destilleerderijen bezocht. ,,In een hotel in Aberdeen werd ik uitgenodigd om mee te doen aan een whiskyproeverij. We dronken die avond twintig verschillende whisky's van de Belgische bottelaar Michel Couvreur. Allemaal erg lekker en heel erg divers. Ik was meteen verkocht. Whisky is zó puur, er wordt niet mee gerommeld, niets aan toegevoegd. Hier móest ik meer van weten."

Crowd

Zijn zoektocht naar de herkomst van die lekkere whisky's was begonnen. In Schotland kwam Bijmolt niet ver (,,er zijn daar weinig echte whiskywinkels") en ook terug in Nederland vond hij weinig over de geschiedenis. Toch weigerde hij de handdoek in de ring te gooien. Bijmolt zette zelf een site op en nodigde whiskydrinkers uit om hun favoriete merken toe te voegen. Zelf zweert hij bij Littlemill. De stokerij sloot de deuren al in 1994, maar de overgebleven whisky is met de jaren alleen maar lekkerder geworden.

Littlemill en al die andere inzendingen worden door 50 vrijwilligers uit de hele wereld gecheckt. ,,Ze controleren de afkomst, kijken of het alcoholpercentage klopt en passen het, waar nodig, aan. Pas daarna komt de fles op de site."

Lees ook: Australische ondernemer gunt Utrecht whiskeybar

Vakliteratuur

Om zijn kennis over whisky te verbreden, begon Bijmolt te lezen. Michael Jackson (niet de popster, maar een bekende bier- en whiskykenner) is een van zijn favoriete schrijvers. ,,Goede boeken, maar wel met één nadeel: je leest alleen zíjn mening, en niet die van anderen. Als hij iets niet lekker vindt, kan dezelfde whisky bij een ander natuurlijk wel in de smaak vallen."

Marktplaats

Met die wetenschap in het achterhoofd bood hij gebruikers van zijn site de gelegenheid om een recensie achter te laten. Na die actie groeide het internetbedrijf zo explosief, dat Bijmolt zes jaar geleden de sprong in het diepe waagde en met twee compagnons een winkel opende in Rotterdam. Tegelijk begonnen ze met hun eigen label Archives. De site kreeg een whisky-marktplaats, die bottelaars uit de hele wereld trok. Sommige flessen wisselden voor tienduizenden euro's van eigenaar. Opmerkelijk: veel kopers komen uit Taiwan, waar whisky volgens Bijmolt enorm in opkomst is. Maar ook dichterbij, zoals in Duitsland, is de site populair.

Festival

Op 25 november is Rotterdam de whiskyhoofdstad van de wereld, als 1.000 whiskybase-leden voor het festival The Gathering naar de Maasstad komen. Het evenement wordt georganiseerd door de mensen achter whiskybase.com. ,,Het lijkt me ontzettend leuk om iedereen nu eens in het echt te zien. En het zou mooi zijn als we zo'n festival in de toekomst ook in Duitsland of in Taiwan kunnen houden."

Lees ook: Morgan Freeman en de rest van de wereld drinken bier uit Nederlandse glazen

Schotten

Tegelijk met de opening van de eigen winkel in Rotterdam, lanceerden de mannen van whiskybase.com hun eigen label: Archives. Onder dit label worden veel bekende en wat minder bekende Schotse whiskymerken gebotteld. Het was volgens Bijmolt in het begin niet zo makkelijk om dat label op de markt te brengen. De Schotse whiskyhandelaren werkten niet altijd mee. ,,Ze willen heel graag de whiskymarkt beschermen. Maar nu we steeds bekender worden, gaan ook daar deuren voor ons open." Een paar keer per jaar gaat hij naar Schotland om nieuwe vaten te kopen. Samen met zijn compagnons proeft hij de whisky's en bepaalt welke in de verkoop gaan.

Het lijkt me ontzettend leuk om iedereen nu eens in het echt te zien

Menno Bijmolt, Whiskeybase.com