Nieuws Actueel

Werkloosheid eurozone blijft stabiel op laagste niveau ooit

De werkloosheid in de eurozone is in november stabiel gebleven op het laagste niveau ooit, geholpen door de krapte op de arbeidsmarkt. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat kwam de werkloosheid die maand uit op 6,5 procent. Dat was gelijk aan een maand eerder. Ook in de gehele Europese Unie bleef de werkloosheid stabiel op 6 procent van de beroepsbevolking.

ANP 9 januari 2023

ANP090123091 1

In november 2021 bedroeg de werkloosheid nog 7,1 procent in het eurogebied en 6,5 procent in de EU. Volgens Eurostat waren er in november in de eurolanden bijna 10,85 miljoen mensen werkloos. Voor de EU ging het om 12,95 miljoen mensen zonder betaald werk.

De jeugdwerkloosheid in het eurogebied bedroeg iets meer dan 2,35 miljoen mensen. In de EU zaten iets minder dan 2,9 miljoen personen jonger dan 25 jaar zonder werk. Zowel in de eurozone als de EU liep de jeugdwerkloosheid daarmee licht op tot 15,1 procent, van 15 procent een maand eerder.

Spanje en Griekenland

In Spanje en Griekenland lag de werkloosheid zoals gewoonlijk het hoogst met respectievelijk 12,4 en 11,4 procent. In beide landen heeft ongeveer een derde van de jeugd geen werk, waarmee ze ook koplopers zijn op dat gebied. De laagste werkloosheid werd gemeten in Tsjechië (2,7 procent), Duitsland (3 procent) en Polen (3 procent).

Voor Nederland meldde Eurostat een werkloosheid van 3,6 procent. Dat was iets minder dan de 3,7 procent in oktober. Nederland kende volgens Eurostat een ongewijzigde jeugdwerkloosheid van 7,8 procent.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws