Nieuws Wet- en regelgeving

Wat vind jij van de afscherming van gegevens in het KvK-Handelsregister? Denk mee!

Afgelopen juni stuurde minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) haar nieuwe plannen over de afscherming van gegevens in het KvK-Handelsregister naar de Tweede Kamer. De grootste wijziging? Alle eenmanszaken moeten straks altijd hun vestigingsadres volledig kunnen laten afschermen. En niet pas wanneer er bijvoorbeeld sprake is van dreigingen. Wat vind jij daarvan? De minister gaat maar al te graag met ondernemers in gesprek.

Van onze redactie 4 augustus 2022

Afscherming gegevens handelsregister kvk synthetron sessies

Foto: Shutterstock.

Belletjes van telemarketeers, ongewenste post of zelfs bedreigingen aan jouw huisadres. Het kan voorkomen omdat het adres van jouw eenmanszaak voor iedereen te vinden is in het het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Daar wil minister Adriaansens dus wat aan doen. In het voorstel van de minister, de zogeheten Datavisie Handelsregister, staat om bij alle ondernemers telefoonnummers en emailadressen niet meer openbaar te maken. Daarnaast komt er een verbod op commercieel gebruik van gegevens in het Handelsregister voor bijvoorbeeld marketing.

Adriaansens: ,,Ik stel deze aanpassing voor zodat de privacy en daardoor ook de veiligheid van ondernemers straks omhoog gaat. Tegelijkertijd blijft het mogelijk bepaalde gegevens te controleren om de rechtszekerheid in het economisch verkeer te behouden en fraude tegen te gaan. Afschermen moet immers niet leiden tot een situatie waarin onbetrouwbare ondernemers hun klanten of andere bedrijven eenvoudiger kunnen oplichten. Belanghebbenden kunnen op dit voorstel reageren en dat vind ik belangrijk. Met dit voorstel kom ik tegemoet aan een breed geuite maatschappelijke en politieke wens én kan het Handelsregister als basis voor ondernemerschap weer met zijn tijd mee.”

Lees ook: Van ongewenste post tot inbraak: zzp'er dupe van openbare adresgegevens bij KVK

Alle eenmanszaken kunnen vestigingsadres afschermen

De eerder voorgestelde wetswijziging (afschermen alle woonadressen, en daarnaast op verzoek vestigingsadressen bij dreiging) wordt in de praktijk al toegepast. In het voorstel van de minister krijgt deze wetswijziging een verdere verruiming: álle eenmanszaken kunnen straks op verzoek hun vestigingsadres afschermen. Ondernemers dienen hiervoor wel een alternatief postadres te registreren zoals een postbus. Vooruitlopend hierop heeft de minister de KvK al opdracht gegeven om dit in de praktijk zo snel mogelijk uit te gaan voeren.

Daarnaast is het voorstel om telefoonnummers en emailadressen niet meer in het Handelsregister openbaar te maken en aan iedereen te verstrekken. Dit geldt voor alle personen en entiteiten. Deze gegevens zijn dan alleen nog in te zien door overheidsorganisaties of beroepsgroepen die daar wettelijk toestemming voor hebben, zoals de Belastingdienst, advocaten en deurwaarders. VvE’s (Verenigingen van Eigenaars van appartementen) worden verregaand afgeschermd en het commercieel gebruik van gegevens uit het Handelsregister wordt verboden.

Lees ook: Minister Adriaansens van EZ: KVK nu al bereid sneller adressen af te schermen

Ben jij tevreden met de bovenstaande maatregelen? Of mag het nog wel strenger? Laat je mening horen tijdens de synthetronsessies voor de Datavisie Handelsregister. Meld je aan via deze link. Liever eerst iets meer informatie? De Kamerbrief en het beleidsvoorstel waar het allemaal om gaat vind je op de site van Rijksoverheid.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws