Nieuws Wet- en regelgeving

Ondernemers vragen vergunning aan bij AP voor gegevensuitwisseling in strijd tegen criminaliteit

In hun strijd tegen criminaliteit willen ondernemers en bedrijven informatie met elkaar kunnen uitwisselen over daders en hun werkwijze. Om tot een dergelijke samenwerking te komen, heeft voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland in Den Haag samen met de vereniging VODIOM een vergunningsaanvraag overhandigd aan vicevoorzitter Monique Verdier van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Van onze redactie 6 juli 2021

Crimineel misdaad ondernemers uitwisselen data

Ondernemers kunnen en willen zelf meer doen tegen fraude, ondermijning en andere vormen van criminaliteit. Foto: Shutterstock

Op basis van de huidige privacywetgeving mag een bedrijf gegevens over daders en hun werkwijze wel voor zichzelf verwerken, maar niet delen met de ‘buurman’ om te voorkomen dat die ook slachtoffer wordt.

,,Een vergunning van de AP is nodig om dat wel te kunnen doen", zegt Jacco Vonhof. ,,Daarmee kunnen we zowel de privacy waarborgen als criminelen een voet dwars zetten. Een crimineel beperkt zich niet tot een bepaalde sector. Die is waar hij geld kan verdienen.”

Lees ook: Cyberexpert over wereldwijde hackaanval: ‘Een wake-upcall. Een zaak voor premier Rutte’

Bedrijven beschikken over veel informatie, maar kunnen elkaar vaak niet behoeden voor criminaliteit

Ondernemers kunnen en willen zelf meer doen tegen toenemende fraude, ondermijning en andere vormen van criminaliteit, die hen miljarden per jaar kosten en een enorme impact hebben. Vonhof: ,,We willen graag samenwerken met de overheid. Bedrijven beschikken zelf over veel informatie, maar ze kunnen elkaar, als ze in andere branches actief zijn, niet behoeden voor criminaliteit. Dus een crimineel die met een valse identiteit een auto huurt en die niet meer terugbrengt, kan zo weer bij een ander bedrijf binnenstappen en dezelfde truc uithalen.''

Hij vervolgt: ,,Dit initiatief is vooral van belang om het opereren van professionele groepen van criminelen tegen te gaan die ‘over sectoren heen’ misdrijven plegen. Van het openen van valse webshops tot gebruikmaking van KVK-nummers, websites en logo’s van bedrijven of branches'', zegt de voorzitter van MKB-Nederland.

"Zo’n systeem voorkomt veel schade, zorgt voor meer vertrouwen bij ondernemers en consumenten en scheelt de politie een hoop onnodig werk"

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland

MKB-Nederland en VNO-NCW willen dat Nederland voorbeeld neemt aan Verenigd Koninkrijk

MKB-Nederland en VNO-NCW willen hiervoor een register in het leven roepen zoals dat al vele jaren succesvol werkt in het Verenigd Koninkrijk. Via de anti-fraude organisatie CIFAS besparen de deelnemende bedrijven daar op jaarbasis meer dan 1,5 miljard pond aan schade door op zorgvuldige wijze (privacy-technisch) cross-sectoraal met elkaar informatie over fraudeurs te delen. ,,Er is daar solide wetgeving van kracht die het ondernemers via CIFAS concreet mogelijk maakt een check uit te voeren op mogelijk malafide klanten”, aldus Vonhof. ,,Zo’n systeem voorkomt veel schade, zorgt voor meer vertrouwen bij ondernemers en consumenten en scheelt de politie een hoop onnodig werk.”

In het VK is CIFAS door de wetgever aangewezen als grootste anti-fraude-organisatie waarmee de Britse overheid samenwerkt. Elke 24 uur worden nieuwe geregistreerde, aangiftewaardige dossiers van deelnemende bedrijven bij de London Police gemeld. Aangiftewaardig wil zeggen dat er keihard bewijs van fraude en andere soorten van criminaliteit door de deelnemers zijn vastgelegd. In het VK geldt hetzelfde beschermingsniveau voor privacy als wij in Nederland kennen.

Lees ook: KHN waarschuwt: ‘Noodlijdende horeca kwetsbaar voor criminele investeringen’

Om zo’n register hier te kunnen opzetten heeft MKB-Nederland de vereniging Veilig Ondernemen Door Informatie Op Maat (VODIOM) opgericht, die formeel de vergunning heeft aangevraagd bij de AP. Achter het initiatief staan vele branches en sectoren uit de achterban die veel met fraude en ondermijning te maken hebben.

Langer bezig met de lobby om gegevensuitwisseling via wetswijziging mogelijk te maken

De vergunningsaanvraag bij de AP is niet het enige paard waarop de ondernemersorganisaties wedden om dit voor elkaar te krijgen. ,,We weten dat de AP zeer terughoudend is in het afgeven van een dergelijke vergunning en dat het een langjarig en kostbaar traject is”, zegt Vonhof. ,,Maar dat doen we omdat de huidige wetgeving dat vereist. Parallel zijn we ook en al veel langer bezig met de lobby om gegevensuitwisseling via een wetswijziging mogelijk te maken. Verder willen we met VODIOM alvast een pilot starten om concrete ervaringen met het systeem op te doen. Daarover zijn we in gesprek met het ministerie van J&V, de Nationale Politie en de gemeente Amsterdam.”

Het vergunningstraject bij de AP wordt gesubsidieerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid. ,,Ook het ministerie wil zogenoemde horizontale fraude zoveel mogelijk tegengaan en – mede gezien het handhavingstekort bij politie en justitie - zoveel mogelijk preventieve stappen stimuleren waarbij de privacy goed geborgd is.”

Lees ook: 'Goede vooruitzichten economie maken herstelplan niet minder noodzakelijk'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws