Aangeboden door KienhuisHoving

Branded Content Wet- en regelgeving

Hoe veilig zijn uw online geheimen?

Vrijwel iedere onderneming is inmiddels volledig gedigitaliseerd. Alle informatie die de blauwdruk van een onderneming vormt, is vaak op één plek verzameld en eenvoudig toegankelijk. Natuurlijk schuilt daar ook een gevaar in. Joost van Ruiven, advocaat arbeidsrecht en handelsrecht bij KienhuisHoving advocaten en notarissen legt uit.

Van onze redactie 14 juni 2022

Online veiligheid kienhuis hoving advocaten notarissen

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.

Gevaren van buitenaf zijn vaak bekend. Maar wat als de bedreiging van binnenuit komt? In de arbeidsrechtpraktijk maken wij vaak mee dat een werknemer er vlak voor zijn afscheid in slaagt om die digitale blauwdruk via e-mail of anderszins mee te nemen. Vervolgens gebruikt hij deze bij een nieuwe werkgever of nieuwe onderneming.

Dat is vaak lastig te bewijzen. Zeker nu de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) vaak in de weg staat bij met name een onderzoek naar de e-mails die een werknemer vanaf zijn zakelijke mailadres aan zichzelf in privé of een derde heeft verzonden.

Lees ook: Onderzoek: na invoering AVG nauwelijks meer oog voor privacy en databeveiliging

Geheimhoudingsbeding

Veel arbeidsovereenkomsten bevatten een zogeheten geheimhoudingsbeding. Op overtreding daarvan is vaak een boete gesteld. Vanwege de toename van de digitalisering en daarmee de bedreiging, het feit dat overtredingen vaak lastig zijn vast te stellen en het feit dat de ontvanger van de bedrijfsgeheimen (de nieuwe werkgever of onderneming) op basis van een geheimhoudingsbeding in principe niet kan worden aangepakt, is daarnaast in 2018 de Wet Bescherming Bedrijfsgeheimen in werking getreden.

Als sprake is van inbreuk op een bedrijfsgeheim kunnen op grond van deze wet ten aanzien van zowel de werknemer, maar ook de nieuwe werkgever (heel belangrijk), de volgende maatregelen gevorderd worden:

  1. Staking of het verbod op het gebruik of op de openbaarmaking van het bedrijfsgeheim.
  2. Verbod op productie van of handel in goederen die inbreuk maken op het bedrijfsgeheim.
  3. Verlof tot beslaglegging op goederen die inbreuk maken op het bedrijfsgeheim.
  4. Afgifte van goederen die inbreuk maken op het bedrijfsgeheim.
  5. Schadevergoeding voor schade geleden door het verkrijgen, gebruik of openbaar maken van het bedrijfsgeheim.

Daarnaast kan een rechter de betreffende werknemer en zijn nieuwe werkgever op grond van deze wet veroordelen in de volledige kosten die gemaakt zijn, inclusief kosten om de overtreding van de geheimhouding vast te stellen. Denk als ondernemer in dit soort gevallen dus ook eens aan de mogelijkheden die de Wet Bescherming Bedrijfsgeheimen biedt. Wij adviseren u daarover natuurlijk graag. Met veertien gespecialiseerde arbeidsrecht- advocaten beschikken wij over ruime ervaring op dit gebied.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws