Nieuws Actueel

Wordt de Goudse Gouwekerk een markthal, winkel of concertzaal?

De Gouwekerk aan de Hoge Gouwe in Gouda krijgt een nieuwe bestemming. Het Fonds Ontwikkeling Religieus Erfgoed (FORE) en het bedrijf Horsman & Co onderzoeken het komende halfjaar wat de mogelijkheden zijn. Gedacht wordt aan appartementen, zorginstellingen, horeca of winkels. Dat meldt het AD.

PETER VAN DEN BELT 13 april 2016

Gouwekerk gouda

De Johan Maasbach Wereldzending, de huidige eigenaar en gebruiker, gaat op zoek naar een andere plek in Gouda voor haar kerkelijke gemeente. Met de overeenkomst tussen Maasbach en de bedrijven komt een einde aan de periode waarin de kerk te koop stond. FORE uit Rijsenhout en Horsman & Co uit Lisse, hebben de intentie uitgesproken lokale ondernemers te betrekken bij de herbestemmingsplannen.

"Eindelijk komt er wat beweging in", reageert de Goudse kerkhistoriscus Paul Abels. "Wat ik belangrijk vind, is dat de kerk als markant punt van Gouda behouden blijft. Het zal echter nog een hele toer zijn om een herbestemming te vinden, want qua onderhoud zullen de kosten hoog blijven. Appartementen in de kerk lijken mij ingewikkeld, al hebben ze dat bij een kerk in Utrecht ook gedaan."

MarkthalGouwenaar Harry Veenendaal opperde onlangs het idee om van de kerk een markthal te maken. Abels is benieuwd naar het resultaat. "Tegenwoordig is niets te dol. Als concertzaal is de Gouwekerk ook geweldig. Dat bleek vorig jaar bij een concert van Tania Kross."

De Gouwekerk is een markant punt in het centrum van Gouda. De hoge zeshoekige houten spits op het dak maakt de kerk tot het hoogste gebouw van de stad. Volgens Abels is dat zo gekomen omdat de kerk bij de bouw een symbool van herrijzend katholicisme was. "Na lange tijd als tweederangsburgers te zijn behandeld, vonden de katholieken het belangrijk een hoger gebouw neer te zetten dan de Sint-Jan."

RestauratieBegin jaren '70 werd de kerk afgestoten en in 1979 voor een symbolisch bedrag van één gulden verkocht aan de Stichting Maasbach Wereldzending, wel met een onderhoudsplicht. Na een grootscheepse restauratie werd de kerk in gebruik genomen. Van 2004 tot 2008 volgde een tweede restauratie, waarbij het rijksmonument in een goede bouwkundige staat werd gebracht. "Die restauratie is geweldig uitgevoerd", zegt Abels.

Volgens de Maasbach-stichting is het niet meer mogelijk de gebruikskosten van de kerk voldoende te dekken door de kerkelijke activiteiten. Er werd gezocht naar partijen die bewezen hebben een pand zorgvuldig te kunnen herbestemmen. Maasbach laat weten blij te zijn die te hebben gevonden in FORE en Horseman & Co.