Nieuws Actueel

Zeeuwen vinden steeds sneller een baan

De werkloosheid in Zeeland lijkt af te nemen. Het aantal mensen dat in de WW belandt, daalt fors. Zij vinden ook sneller een andere baan. Dit meldt PZC.

Rolf Bosboom 18 november 2016

Overeenkomst Akkoord Ondernemen Thinkstock

In de eerste tien maanden van dit jaar kregen 6900 Zeeuwen een nieuwe WW-uitkering. Dat zijn er bijna 2300 – ofwel een kwart – minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen met 14 procent.

Eind oktober hadden bijna 7500 Zeeuwen een WW-uitkering. Dat zijn er bijna 500 (ofwel 6 procent) minder dan een jaar geleden. Landelijk is er sprake van slechts een kleine daling (0,3 procent).

Daling

Het aantal WW-uitkeringen is in vrijwel alle Zeeuwse gemeenschappen in een jaar tijd afgenomen. Het sterkst gebeurde dat in de gemeente Schouwen-Duiveland: bijna 17 procent minder. Ook Noord-Beveland (-15,4 procent) en Kapelle (-12,3 procent) noteerden een stevige afname. Alleen Reimerswaal en Borsele hadden temaken met een groei in het aantal uitkeringen.

Vlissingen kent naar verhouding nog altijd de meeste mensen met een WW-uitkering. In de gemeenten Veere en Kapelle is het aandeel het laagst.

Zeeuwse sectoren waarin het aantal WW’ers snel afneemt zijn onder meer bouw, horeca, detailhandel, uitzendbranche, gezondheidszorg en landbouw&visserij. In het grootwinkelbedrijf is het aantal WW’ers in een jaar tijd juist opvallend toegenomen: 40 procent. Ook in de cultuursector, bij banken en in de logistiek raakten meer mensen werkloos.

Werkgelegenheid groeit

De werkgelegenheid in Zeeland groeit sinds vorig jaar weer. Uitkeringsinstantie UWV leidt dat af aan het aantal WW’ers dat binnen een jaar werk heeft gevonden. Van de mensen die in 2014 een uitkering aanvroegen, had 65 procent binnen jaar een nieuwe baan.

Daarbij zijn er wel grote verschillen tussen de sectoren. Vooral mensen in de horeca en uitzendkrachten kunnen snel weer aan de slag. In de chemische industrie en bij financiële dienstverleners vindt nog niet de helft binnen een jaar ander werk.