Nieuws Actueel

Zeeuwse broers met 'Drinks & Bites' in finale Gourmand Awards

Het cocktail- en hapjesboek Drinks & Bites van Hendrik (30) en Kamiel (27) Buysse uit Oostburg is door de prestigieuze Gourmand Awards Jury uitgeroepen tot 'beste entertaining book' van België.

Frank Balkende | Foto: An Daems 24 december 2016

Blend brothers

De broers stomen zo door naar de mondiale finale. “Ons eerste boek en meteen al een nominatie. Dat is geweldig”, reageert Kamiel Buysse. Of de broers goud halen, wordt eind mei bekendgemaakt tijdens de finale in de Chinese havenstad Yantai. Dat de Zeeuwen voor de zuiderburen uitkomen, komt omdat Drinks & Bites met Lannoo een Belgische uitgever kent. Ook werkten de Buysses voor het boek samen met twee Vlamingen: culinair journalist Isabel Boons en fotograaf Kris Vlegels.

Doe-boek

Het boek biedt aan de hand van tien herkenbare 'vibes', bijvoorbeeld 'herfst' of 'op het strand', suggesties voor een aantal hippe cocktails en kleine, uitgelezen hapjes. Zo krijgt de lezer 45 drankjes en 20 exquise gerechtjes voorgeschoteld. Kamiel: “Het is een doe-boek. Je kunt ze makkelijk zelf maken.”

Foodjunkies

Hendrik en Kamiel noemen zichzelf gepassioneerde foodjunkies. Op weg naar de top leerde Hendrik het klappen van de zweep in het toenmalige driesterrenrestaurant Oud Sluis van Sergio Herman en in De Kromme Watergang, het tweesterrenrestaurant van Edwin Vinke in Slijkplaat. Kamiel is goed in liquide gastronomie. Hij schonk zijn verfijnde cocktails onder meer in de bars van Sergio Hermans topzaken The Jane in Antwerpen en Pure C in Cadzand-Bad.

Blend

Anderhalf jaar geleden besloten de broers de handen ineen te slaan en begonnen ze onder de noemer 'Blend' een driedaags pop-up restaurant in Retranchement. Ze wilden echter meer. Hun bedrijf groeide uit tot consultingbureau voor restaurants en bars, homecooking en grotere partijen als trouwfeesten en bedrijfsevenementen. Regelmatig koken ze in verre oorden. “Dit weekend gaan we naar Hong Kong voor een kooksessie op een privéschip.” Daar ze kookten al eerder, evenals in het vermaarde Temple Restaurant in de Chinese hoofdstad Beijing. Deze maand nog reisden de broers af naar Brazilië voor een project rond cacao-fruits.