Nieuws Actueel

Zeeuwse festivals krijgen minder cultuurgeld

De Zeeuwse festivals krijgen minder cultuurgeld van de provincie. Bij allemaal gaat het om de fractie, maar het Bevrijdingsfestival moet een kwart inleveren. Om te beginnen.

Ernst Jan Rozendaal 14 december 2016

Festival stock 2

Het Bevrijdingsfestival krijgt volgend jaar nog 22.000 euro uit het cultuurpotje van de provincie. Dat is 7000 euro minder dan dit jaar. Na volgend jaar gaat er nog eens 7000 euro vanaf. De subsidie die het Bevrijdingsfestival krijgt in het kader van Four Freedoms door het jaar heen – 19.000 euro – blijft wel overeind.

Uitvoeringsprogramma 2017

Dat blijkt uit het Uitvoeringsprogramma Cultuur 2017 dat gisteren door het dagelijks provinciebestuur is vastgesteld. Op termijn wordt de cultuursubsidie gehalveerd. “Omdat het Bevrijdingsfestival wordt georganiseerd door een professionele organisatie is in het Uitvoeringsprogramma 2017 rekening gehouden met het feit dat een grote vermindering van de cultuursubsidie niet ineens kan plaatsvinden. Daarom is de vermindering van de subsidie voor 2017 beperkt’, aldus het Uitvoeringsprogramma. Het is niet uitgesloten dat er wel wat meer Four Freedoms-geld naar het Bevrijdingsfestival gaat.

Concert at Sea

In Provinciale Staten was onlangs veel onbegrip voor het feit dat het gratis Bevrijdingsfestival wordt afgeknepen, terwijl het commerciële festival Concert at Sea nog altijd 50.000 euro krijgt. Dat betekent overigens een korting van bijna 4000 euro. Net als het Zeeland Nazomerfestival en Film by the Sea, die beide ook lichtjes op hun subsidie worden gekort, zet Concert at Sea Zeeland op de kaart, vindt het provinciebestuur. Dat vindt ook de commissie-Balkenende in haar advies over de economie van Zeeland.

‘Concert at Sea is buiten iedere orde’, verklaart gedeputeerde Ben de Reu (PvdA, cultuur). ‘Mijn collega’s uit andere provincies zijn zelden jaloers op Zeeland, maar ze zijn wel jaloers dat wij zo’n festival hebben, vergelijkbaar met Pinkpop’. Volgens De Reu is eerder sprake van sponsorgeld dan van subsidie. ‘Het logo van de provincie staat op alle uitingen van Concert at Sea, elk jaar ziet heel Nederland bij NPO3 prachtige beelden van Zeeland, het is reclame voor de provincie. Het is peanuts wat we daarvoor betalen. Als we dat geld in onze zak houden, zou ik dat ouderwets Zeeuws gezegd erg zuunig vinden.”

Cultuur

In totaal geeft de provincie 16,4 miljoen euro uit aan cultuur, waaronder grote vastliggende budgetten aan ZB/ Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland en het Zeeuws Museum. In de periode 2017-2020 moet drie ton worden bezuinigd. Dat is gevonden bij de podiumkunsten en de festivals. Eerder werd bekend dat Muziekpodium Zeeland dit jaar een kwart van zijn subsidie kwijtraakt (ruim 95.000 euro) en in 2019 nog eens. Inmiddels heeft Damen Shipyards toegezegd de programmering van Muziekpodium in de Sint Jacobskerk in Vlissingen te gaan sponsoren.