Nieuws Actueel

Zeeuwse ondernemers slaan hun slag op winterfair

Op sneeuw hoeven we niet te rekenen en de temperatuur blijft vooralsnog boven nul. Maar daar gaat een beetje winterfair niet onder gebukt. Wat maakt deelname aan een regionale winterfair interessant?

Esme Soesman | Foto: Dirk-Jan Gjeltema 29 december 2016

Zeeuwse Winterfair Dirk Jan Gjeltema

Door de winterse aankleding en knusse sfeerlampjes lijkt het desondanks koud in Grand Hotel Ter Duin in Burg-Haamstede. De kruidige geur die opstijgt uit de pan glühwein van slijterij Verton doet de rest.

Waarom een winterfair?

Kunnen Schouwen-Duivelanders eens een kijkje nemen op plekken waar ze normaal niet komen, zoals de enorme lobby van Ter Duin. Maar ook: ,,Het is leuk voor de ondernemers van Burgh-Haamstede en voor toeristen. Het hotel zit vol en op bungalowparken is het druk. Vorige week waren er overal kerstfairs maar dan houdt het op. Nu is er toch iets voor al die mensen te doen'', zegt Margo Grevel van de organiserende Ondernemersvereniging Burgh-Haamstede.

Wat zijn de 'moetjes' tijdens zo'n fair?

Glühwein dus, maar ook oliebollen en allerlei must haves - somt Grevel op. In die laatste categorie valt niet alleen het dure, luxueuze spul. De met Zeeuwse knopjes versierde ringen, armbanden en sleutelhangers in de kraam van kledingzaak de Boulevard doen het altijd goed. ,,Dit is wat mensen zoeken'', stelt Else Tholen van de Boulevard vast.

Zeeuws spul?

Zeker te weten, geeft Pauline van den Hamer vanachter de kraam van Boerderij Molenberg aan. Daar worden spulletjes verkocht van Leuk Zeeuws, gemaakt samen met cliënten van Zeeuwse zorginstellingen. ,,Je ziet de trend dat mensen het leuk vinden om iets herkenbaars uit Zeeland mee terug naar huis te nemen. Dit is én een leuk project én het is leuk voor ons. En het zijn natuurlijk ook leuke cadeaus.''

Geen eenheidsworst, die Zeeuwse souvenirs?

Absoluut niet. Bij de Feestdagenfair in pop-upstore De Jutter in Renesse, die ook vandaag en morgen nog draait, is het bij de entree net zo Zeeuws als in Ter Duin. En toch is het totaal anders. Petjes met Hosternokke staan zij-aan-zij met mosselkeramiek van de Nieuwerkerkse Diana Sijrier en de boeren- en boerinnenbeelden van Henny de Vlieger uit Arnemuiden.

Veelzijdigheid alom?

Dat is de grootste kracht van fairs. Parfum, kleding, woonaccessoires, edelstenen, creatieve uitspattingen: je vindt het allemaal bij elkaar. Met de belofte van meer. Zoals de elektrische Beach Cruiser van Revolt waarvan Jonker Funsports er vanaf het voorjaar vier gaat verhuren. Guy Meijers: ,,Dat wil ik alvast promoten. Doe je niets dan gebeurt er niets. Daarom staan we hier.''