Nieuws Actueel

Zo bouwde George Michael een vermogen van ruim 120 miljoen op

Popicoon George Michael, die een jaar geleden op eerste kerstdag 2016 op 53-jarige leeftijd overleed, bouwde in zijn carrière een vermogen van naar schatting 120 miljoen euro op. Dat deed hij met lucratieve platendeals en peperdure privé-optredens voor de superrijken. Een overzicht van zijn rijkdom en inkomen.

De Ondernemer 24 december 2017

George michael vermogen inkomen 1065

De zanger overleed op 53-jarige leeftijd in zijn huis in het plaatsje Goring-on-Thames ten westen van Londen, na een leven vol muzikale successen, maar ook verslavingsproblemen. Michael verkocht in dertig jaar meer dan 100 miljoen albums, scoorde ruim twintig nummer 1-hits, werd alom geroemd om zijn enorme muzikale talent en de grootste artiesten stonden in de rij om met hem te werken.

Nobby's Hobbies Holdings

Michael laat volgens verschillende Britse kranten een vermogen van 105 miljoen pond na, omgerekend ruim 120 miljoen euro. Dat geld zit onder meer in miljoenenoptrekjes in Oxfordshire, Noord-Londen, Los Angeles en Sydney. De Last Christmas-zanger liet zich betalen via zijn werkmaatschappij Nobby's Hobbies Holdings Ltd., waarvan hij de enige aandeelhouder was. Die maatschappij bezat vorig jaar 6,9 miljoen euro, waarvan 470.000 euro in cash. Met zo’n 2 miljoen aan kosten hield het popicoon een royale 4,9 miljoen over. Dat terwijl hij dat jaar drie maanden doorbracht in een peperdure Zwitserse kliniek.

Lees ook: Zo sleept dj Tiësto zijn miljoenen binnen

Lucratieve businessdeals

De wereldwijde populariteit en het unieke zangtalent van Michael zorgden voor een aaneenschakeling van lucratieve businessdeals. Volgens de Britse krant The Sun streek Michael in de periode april 2006 - maart 2008 alleen al met zijn optredens een bedrag van 56 miljoen euro op. Een deel van dat geld werd verdiend met privéconcerten voor superrijken of collega-beroemdheden. Het popicoon zou 1,9 miljoen euro hebben getoucheerd met een optreden tijdens een nieuwjaarsfeestje van de Russische tycoon Vladimir Potanin. Dat bedrag streek hij op met een showtje van slechts 13 nummers.

Royalties

Naast de miljoenen van zijn optredens kon Michael rekenen op een steady flow of income met zijn platen, niet in de laatste plaats met de royalties van het Wham!-nummer Last Christmas dat jaar in jaar uit met Kerst in de muzieklijsten terugkeert.

Riante platencontracten

George Michael, geboren als Georgios Kyriacos Panagiotou, zoon van een Grieks-Cypriotische restauranthouder, wist tijdens zijn carrière riante platencontracten in de wacht te slepen. Hij toucheerde ruim 11 miljoen euro bij de overstap van platenlabel Sony naar Dreamworks in 1995. Werkmaatschappij Nobby's Hobbies Holdings keerde hem ruim 23 miljoen euro uit in de periode 1987-1990. Een andere werkmaatschappij, Big Geoff Overseas, betaalde hem bijna 12 miljoen euro. De vennootschap TwentyFive Live keerde Michael rond de 14 miljoen euro uit in de periode 2007-2010, aldus TheRichest.com.

Miljoenenhuizen

Michael bezat verschillende miljoenenhuizen, waaronder de 6 miljoen kostende woning in Oxfordshire waar hij overleed, een stadswoning (9 miljoen euro) in Noord-Londen, een optrekje van 3 miljoen in Los Angeles en een beach house van 4 miljoen euro in Sydney.

https://youtu.be/E8gmARGvPlI

Kunst

De singer/songwriter investeerde miljoenen in kunst met zijn ex-partner Kenny Goss, uiteenlopend van werken van Banksy, Damien Hirst en Tracey Emin.

Andrew Ridgeley

George Michael werd thuis door zijn partner levenloos in bed gevonden. Hij is een natuurlijke dood gestorven als gevolg van hart- en leverproblemen. George Michael begon zijn grote succes met het duo Wham! dat hij in 1981 oprichtte met zijn beste vriend Andrew Ridgeley. Daarmee scoorde hij een van de grootste kerstnummers aller tijden, Last Christmas. Vervolgens ging hij verder als soloartiest.