Nieuws Actueel

Zo werd Jack Ma (Alibaba) stinkend rijk na 1001 mislukkingen

Oprichter Jack Ma vertelt in het AD over het succes achter de Chinese internetgigant Alibaba. Waarom je moet leren van mislukkingen (van anderen) en waarom vrouwen in je organisatie absoluut onmisbaar zijn.

Bart Haeck | Foto: ANP 26 januari 2018

Jack Ma3

Jack Ma, de legendarische oprichter van de Chinese internetgigant Alibaba, is op het Wereld Economisch Forum in Davos dat nu plaatsvindt.Ma sprak in twee publieke sessies over zijn business, maar ook over zichzelf, wat resulteerde in een intrigerende mengeling van no-nonsense, positivisme en Chinese filosofie. De Belgische zakenkrant De Tijd was erbij.

Toekomst

Ma begon met uit te leggen waarom e-commerce volgens hem de toekomst blijft. ,,De voorbije jaren waren grote delen van de wereld slecht verbonden met het internet en uitgerust met slechte wegen, en waren de online betalingssystemen onbetrouwbaar. En toch nam e-commerce een hoge vlucht. Stel je voor wat we de komende 20 jaar kunnen doen met blockchain en een betrouwbaar betalings- en logistiek systeem."

Lees ook: Zo haal je betere resultaten uit B2B e-commerce

In een sfeer van een dreigende handelsoorlogen, wierp Ma zich op als een voorvechter van internationale handel. ,,Wanneer handel stopt, begint oorlog", zei hij. ,,Gebruik handel niet als een wapen. Je bombardeert de beschaving. Je beschadigt jonge mensen."

Groeipijnen

Hij gaf toe dat globalisering wel degelijk schade veroorzaakt en verzet oproept. ,,Maar globalisering is een baby. Het kind heeft groeipijnen. Je moet het daarom niet doden, maar helpen opgroeien. Het is de verantwoordelijkheid van onze generatie, met betere technologie en betere kennis, om globalisering beter te maken."

,,Maak je je zorgen? Globalisering komt. Maak je je geen zorgen? Globalisering komt evengoed. Je moet jezelf veranderen", zei hij.

Hij legde uit hoe het voor hem begon. ,,Ik ben destijds voor 30 jobs geweigerd. Er waren ooit 24 kandidaten voor 23 jobs en ik werd geweigerd. Maar ik heb me nooit een mislukkeling gevoeld. Ieder probleem is een voordeel gebleken."

Rijk

Alibaba is ontstaan als een zijsprong in Ma’s leven. Toen hij als docent aan de universiteit werkte, wilde hij een betere leraar worden. Daarom wilde hij tien jaar ervaring opdoen in het zakenleven. ,,Het was nooit de bedoeling rijk of succesvol te worden, maar plotseling waren we het. Na vele mislukkingen."

https://youtu.be/SWjN3sVNwMQ

,,Wil je succes? Leer van de mislukkingen van anderen. Niet zozeer om ze te vermijden, maar om te zien hoe je ermee omgaat. Als ik ooit een businessboek schrijf, zal het heten: ‘Alibaba’s 1001 vergissingen’. Het gaat niet om wat je bereikt. Het gaat om wat je in je zware dagen doet."

Ma gaf nog een andere reden voor het succes van Alibaba: vrouwen. ,,49 procent van de collega’s zijn vrouwen. Ze zijn cruciaal voor ons groeiverhaal. We zijn een dienstenbedrijf en daarvoor heb je een dienstenhart nodig. Vrouwen zijn daar beter in. In de vorige eeuw moest je concurreren met spieren, nu met je hersenen. Je hebt in je bedrijf veel vrouwen nodig of je komt er niet. Ze stellen vaker de klant centraal, wat onze prioriteit is. Een mannenbastion kan niet blijven groeien."

Lees ook: Tips voor bedrijven: zo speel je in op veranderingen Facebook

Tien jaar

Een laatste geheim achter het succes van Alibaba? Je een doel binnen tien jaar stellen, zei Ma. Het gevolg is echter dat je niet geliefd bent als CEO. ,,Als iedereen ongelukkig is, moet je op het geluk wijzen. Als iedereen gelukkig loopt, moet je op het ongeluk wijzen."

Tot slot gaf Ma nog wat carrièreadvies mee. ,,Ben je een twintiger, leer dan een goede job in een degelijk bedrijf. Ben je een dertiger, probeer iets voor jezelf, want je hebt nog de kans om te falen en weer recht te krabbelen. Ben je een veertiger, doe dan waar je goed in bent. Ben je een vijftiger, help dan de jongere generatie op te leiden. Ben je een zestiger, probeer dan veel tijd met je kleinkinderen te spenderen."

In de vorige eeuw moest je concurreren met spieren, nu met je hersenen

Jack Ma