Het is half twee maar nog steeds druk in de zaak. Dus ook al is Erik de Bie vanmorgen om 04.00 uur begonnen, hij staat nog volop mee te helpen. Broodjes smeren, kaasstengels verkopen. De Bie doet het alsof hij nooit anders heeft gedaan. ,,Een bakkerswinkel heeft linken met de horeca hè”, zegt hij even later tegen het Brabants Dagblad als hij klaar is. ,,Het gaat ook om eten en mensen. Alleen zijn de tijdstippen wél heel anders.”
De Bie groeide op bij ’t Maoske, het partycentrum van zijn ouders in het Brabantse De Moer dat nu door zijn broer gerund wordt. Daarna was hij samen met Carlo Bergmans jarenlang uitbater van café Bij Anton in Het Klavier. Eind 2022 stapte De Bie uit dat bedrijf.
Tijdens corona was horecaman veel meer thuis
De exploitatie van Het Klavier en de samenwerking met de gemeente verliepen moeizaam. De Bie was daar wel klaar mee, maar het waren ook de werktijden, vertelt hij. ,,Eerst bij ’t Maoske en daarna in Het Klavier was ik elke avond en elk weekend aan het werk. Tijdens corona was ik ineens veel meer thuis. Ik merkte dat dat toch ook wel erg fijn was. Mijn vrouw en ik hebben twee jonge dochters en voor je het weet zijn ze groot. Toen heb ik gezegd: ik ga wat anders doen.”
Ik ben altijd ondernemer geweest en het begon weer te kriebelen
Erik de Bie
Ideaal: leuk werk én overdag
De Bie werkte twee jaar bij Stichting De Wever in Tilburg en coördineerde de horeca in een verpleeghuis. ,,Het was ideaal, leuk werk én overdag, maar op een gegeven moment merkte ik toch dat ik niet helemaal mijn ei kwijt kon. Ik ben altijd ondernemer geweest en het begon weer te kriebelen. We hebben thuis toen gezegd: als er iets van daghoreca vrijkomt in de regio, dan gaan we daar serieus naar kijken.”
En zo rolde Erik de Bie het bakkersvak in. De Kaatsheuvelnaar las op Facebook dat de eigenaren van Bakker Bart ermee wilden stoppen en een opvolger zochten. Begin deze maand is De Bie officieel gestart, al ging daar wel een flinke aanloopperiode aan vooraf. ,,Vorig jaar heb ik alles bij elkaar een half jaar stage gelopen bij verschillende Bakker Barts om het vak te leren. En deze eerste weken als zelfstandige is Manuel er, een begeleider vanuit Bakker Bart die me helpt met de opstart.”
Lees ook: Koffiekoning Hans Tietema laat na 25 jaar zijn levenswerk Kaldi achter: ‘Ik ben werkloos’
Bakker Bart vaker open
Brood bakken gaat De Bie al goed af. ,,Het is vooral het hele proces, de timing, wanneer doe je wat”, zegt hij. De overname is spannend, maar vooral een mooie uitdaging, vindt de ondernemer die alweer vol plannen zit. ,,We zijn nu vijf dagen in de week open, vanaf februari wil ik proberen ook op maandag open te zijn. En we denken na over een bezorgservice. Waar ik stage liep, deden ze dat ook, en er was volop vraag naar.”
Het Bakker Bart-filiaal kan ook een opknapbeurt gebruiken. ,,Nieuw meubilair, een nieuwe toonbank.” Maar De Bie wacht daar nog even mee. ,,We weten niet wat er met de Hoofdpoort gaat gebeuren.”
Snel duidelijkheid voor ondernemer
De gemeente Loon op Zand presenteerde onlangs een nieuwe centrumvisie. Voor de Hoofdpoort is daarin geen plaats. De gemeente wil de winkels centreren in het hart van het dorp en ziet het liefst woningen op de plek van het winkelcentrum.
De eigenaar van de Hoofdpoort is het daar echter helemaal niet mee eens en wil de winkels graag behouden. ,,De vraag is dus wat er gaat gebeuren? Kan ik hier aan de slag of komt er een andere mooie plek in het centrum voor een nieuwe vestiging voor Bakker Bart? Het zou fijn zijn als daar snel duidelijkheid over komt.”
Lees ook: Ondernemend stel ging in één jaar van faillissement naar twee goedlopende ijssalons