Anand Jansen
Anand Jansen is al meer dan vijftien jaar werkzaam op het gebied van Learning & Development. In 2024 richtte hij DonnaJames op, waarmee hij vooral mkb-ondernemers het potentieel van AI laat zien.
Op basis van meer dan honderd gesprekken met ondernemers, programmeurs, AI-experts en sceptici, zie ik één patroon telkens terugkomen: als het over AI gaat, regent het vragen en meningen. AI is fantastisch, AI is gevaarlijk. AI kan alles, maar ook niets. Hoe zit het met veiligheid, data, ethiek, de AVG? Wat betekent AI voor de arbeidsmarkt? Gaan robots in de toekomst ons werk overnemen?
Lees ook: Jouw website beter vindbaar voor ChatGPT: ‘Bereid je nu al voor’
DeepSeek en China
Afgelopen week is in nagenoeg elk gesprek de woorden ‘DeepSeek’ en ‘China’ gevallen, terwijl niemand wist wat Deepseek eigenlijk was. Al hoorde je opvallend veel vragen over wat de impact zou zijn op hun project.
Eigenlijk is AI gewoon een tool. Net als een hamer
Anand Jansen
Het zijn natuurlijk relevante vragen in een bredere maatschappelijke context, maar als ondernemer wil je vooral weten: wat levert het me op? Wat kost het? En moet ik dit nu gaan doen? Daarom zeg ik ook altijd dat AI eigenlijk gewoon een tool is, die je moet gebruiken. Net als een hamer.
AI is een gereedschap, niet een filosofisch vraagstuk
Stel, je bent een klusproject aan het doen. Je hebt een spijker en die moet in een muur. Je ziet dat je buurman een hamer gebruikt en denkt: handig ding! Dus je gaat naar de bouwmarkt, koopt een hamer en slaat die spijker erin.
Wat je níét doet, is eindeloos bij het schap staan twijfelen. Moet ik dit wel kopen? Wat als iemand anders met mijn hamer iemand op zijn hoofd slaat? Waar komt het staal vandaan? Is dit wel ethisch gewonnen erts? Is de fabriek waar deze hamer gemaakt is wel klimaatneutraal?
Nee. Je koopt gewoon die hamer en mept die spijkers in het hout, want je hebt een klus te klaren.
En toch, als het over AI gaat, gaan we ineens wél eindeloos praten. En dan vooral niet over de toepassing ervan voor jouw business, maar over abstracte, filosofische of ethische vraagstukken die op dat moment helemaal niet relevant zijn voor de ondernemer die nú moet beslissen.
Lees ook: AI in het mkb? ‘Ondernemers verwachten een F1-auto, maar begin met een Fiat Panda’
‘Ondernemers beslis nu over AI’
Ik begrijp het ergens wel: deze soms bizarre technologie roept vragen op en de media speelt er handig op in met de meest extreme voorbeelden en showcases. En ja, het is goed dat we als samenleving nadenken over ethiek en regulering. Kenmerkend aan innovatieve producten en diensten is alleen dat regulering gedurende de ontwikkeling gevormd wordt en deels ontstaat op basis van toepassing. Ethische vraagstukken zullen daarnaast blijven bestaan en zullen afhankelijk van tijd en plaats ook verschillen. Maar dat moet geen reden zijn om helemaal niet te starten met AI.
Terwijl jij nog debatteert over de morele implicaties van bijvoorbeeld DeepSeek, is je concurrent allang begonnen
Anand Jansen
Want terwijl jij nog debatteert over de morele implicaties van bijvoorbeeld DeepSeek, is je concurrent allang begonnen. Ik zie het in mijn bedrijf namelijk letterlijk gebeuren. Zo bouwden wij voor een grote verzekeraar een AI-tool die helpdeskmedewerkers ondersteunt door snel antwoorden te vinden op klantvragen. Ook hielpen we een bouwbedrijf. Twee volledige scholingsdagen hebben zij in het teken gezet van AI, waarop de bouwvakkers en werkvoorbereiders zij aan zij custom chatbots bouwden. Die maken vandaag ineens tien keer sneller offertes en analyseren inkomende voorstellen in een handomdraai.
Zo zie je maar dat het echt niet alleen maar multinationals en grote bedrijven die AI benutten. Het zijn ook de kleine ondernemers die starten met profiteren van deze mooie technologie.
Lees ook: Hoe intelligent is ChatGPT als nieuwe collega?
De tijd van praten is voorbij
AI is beschikbaar, toepasbaar en betaalbaar. Net als een hamer zijn er verschillende soorten: simpele tools voor de kleine taken en complexere systemen voor grotere uitdagingen. Begin aan de klus met goed gereedschap en handel met gezond verstand.