Blog Dirk Beljaarts

Op weg naar de verkiezingen: KHN-directeur Beljaarts doet deze oproep aan de nieuwe leiders van ons land

Normaal gesproken is het in deze tijd van het jaar zoeken naar écht nieuws. Den Haag heeft ons echter ‘getrakteerd’ op nieuws wat ons allemaal bezighoudt. Welke kant gaat de politiek op na de verkiezingen? En wat betekent dat voor de horeca? KHN-directeur Dirk Beljaarts doet alvast een oproep aan de nieuwe leiders van ons land.

Dirk Beljaarts (KHN) 19 juli 2023

Dirk Beljaarts KHN

KHN-directeur Dirk Beljaarts.

Horeca & De Ondernemer

Ook horeca is een belangrijke branche binnen ondernemend Nederland, en krijgt op onze website veelvuldig aandacht. Er is onder meer een verzamelpagina met alle artikelen en experrtblogs die wij publiceren: klik daarvoor op deze link.

Recente veelgelezen artikelen over horeca en de recessie zijn:

Horecatycoon Won Yip: 'Als het leven te duur wordt, waarom werk je dan geen vijf dagen?'

Ondernemer Manuel zet nog vóór de opening zijn restaurant weer te huur

De zomerperiode is voor de meeste horecaondernemers een heel drukke tijd. Horecazaken zitten vol en draaien overuren om alle gasten een geweldige ervaring te bieden. Of het nu op een terras is, in een hotel, op een mooie cateringlocatie of ergens aan de kust in een strandpaviljoen. De focus van horecaondernemers ligt op hun zaak, hun medewerkers en hun gasten.

Maar wat ik merk is dat veel ondernemers ook bezig zijn met alle politieke ontwikkelingen na de val van Rutte IV. Wie worden er lijsttrekker en welke kleur krijgt een volgend kabinet? Wat me inspireert is dat de ondernemers en directeuren die ik spreek niet alleen aan hun eigen belang denken. Ik hoor zelden dat ongebreideld omzet maken het belangrijkste is. Of dat we, bij wijze van spreken, terug moeten naar het binnen mogen roken. Er zijn heel veel onderwerpen die hen aan het hart gaan en waarvan ze hopen dat het volgende kabinet ermee aan de slag gaat.

Lees ook: Economische groei valt terug, vooral zorgen als steunmaatregelen per 2024 stoppen

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een thema dat de afgelopen jaren een enorme vlucht heeft genomen, ook binnen de horeca. Veel vooruitstrevende ondernemers laten in hun bedrijven elke dag het goede voorbeeld zien. Zo wint Dutch Cuisine snel aan populariteit en wordt er veel gewerkt met regionale en seizoensproducten. En uiteraard zien we veel ‘technische oplossingen’, zoals zonnepanelen. Allemaal ontwikkelingen die bijdragen aan een gezondere wereld.

Maar er zijn ook uitdagingen. Veel ondernemers willen, om een specifiek punt te noemen, van het gas af en op inductie gaan koken. Ze stuiten echter op een netwerk met enorme ondercapaciteit, waardoor ze geen (krachtstroom)aansluiting krijgen. Veel van de ondernemers die ik spreek vinden het belangrijk dat een nieuw kabinet oog heeft voor dit soort uitdagingen en zorgt voor praktische oplossingen. Daar komen we verder mee dan met extra op- en toeslagen en meer regeldruk.

De expertblog van Won Yip: ‘Als het leven te duur wordt, waarom werk je dan geen vijf dagen?’

Innovatie

Een ander actueel thema in onze branche is innovatie. Hoewel de horeca op het eerste gezicht misschien niet zo vernieuwend lijkt als de chip- en techindustrie, zou je versteld staan van de innovatieve ontwikkelingen in onze branche. Zo is er binnen KHN een geïnspireerde groep topondernemers opgestaan om hier nóg meer uit te halen voor de sector. Een initiatief dat we op de voet volgen en waar we hoge verwachtingen van hebben.

Ondernemersklimaat

Maar al deze mooie ontwikkelingen hebben weinig zin als we niet optimaal kunnen ondernemen. De voorwaarde blijft dat het ondernemersklimaat goed en eerlijk moet zijn. En dat leek het de afgelopen jaren niet altijd. Genoeg prominenten hebben zich al uitgelaten over hoe ondernemen een vies woord lijkt te zijn geworden in Den Haag of dat het bedrijfsleven de pinautomaat van de overheid is geworden. Daar hoef ik niet over uit te wijden. Feit is dat de bedrijven en ondernemingen het geld verdienen in Nederland, dat het kabinet weer kan uitgeven.

Lees ook: Personeel aantrekken én behouden: denk aan de pensioenen

Ik heb dan ook een belangrijke oproep voor de politieke partijen die nu driftig hun verkiezingsprogramma’s aan het opstellen zijn. Zorg voor een eerlijk(er) en aantrekkelijk(er) ondernemersklimaat, waarin je als ondernemer gesteund wordt in plaats van tegengewerkt. Een klimaat waarin ondernemen en werkgeven loont en waarin we oog houden voor elkaars belangen en die van de samenleving. Als er één groep ondernemers midden in die samenleving staat en het beste voor heeft met ons land, dan zijn het wel de horecaondernemers. Want in de horeca, de huiskamer van de samenleving, komt álles samen.

Foto: ANP.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws