Blog Jan van der Spoel
Waarom het niet bij een appje moet blijven na je kennismaking
Herken je dit? Je hebt een goed gesprek gehad met een zakenrelatie tijdens een netwerkborrel en je hebt de toezegging gekregen dat de volgende dag een afspraak zal worden gemaakt. Dezelfde avond krijg je nog een WhatsApp berichtje dat het een leuke avond was, inclusief een enthousiaste afsluiting: “Tot morgen!!” Vertrouwens-expert Jan van der Spoel legt het belang uit.

Bron: Shutterstock
Jan van der Spoel
Auteur/trainer over vertrouwen in leiderschap en organisaties
Jan van der Spoel werkte ruim 25 jaar als creative director voor klanten als Philips, Unilever, KNVB en Danone. Hij ontwikkelde een fascinatie voor menselijk gedrag en richtte in 2019 zijn trainingsbureau Grip on Trust op. Jan heeft als doel vertrouwen een bewustere en centrale plaats te geven in (zakelijke) relaties en samenleving.
De volgende dag stuur je enthousiast een e-mail met enkele datums voor de afspraak. Maar dan krijg je geen reactie. De dag gaat voorbij zonder enig bericht van de zakenrelatie. Ook de tweede dag gaat voorbij zonder bericht. In eerste instantie verzin je argumenten om het gedrag te verklaren: hij zal het te druk hebben, of er is iets belangrijks tussen gekomen.
Lees ook: Beter werkgeverschap? Dit is de sleutel voor nieuw leiderschap
Maar als je na een week nog niks hebt gehoord kruipen er twijfels in de relatie. Zou er iets gebeurd zijn? Doet mijn e-mail het wel? Doet zijn e-mail het wel? Enzovoorts. En hoe langer je niks hoort, hoe groter de twijfel wordt die langzaam omslaat in irritatie, ergernis en uiteindelijk kwaadheid. Als de relatie uiteindelijk contact opneemt, is het heel belangrijk dat hij goede argumenten heeft waarom hij zo laat reageerde.
Consistent gedrag beïnvloedt vertrouwen
Vertrouwen is het resultaat van wat iemand zegt en doet en wat een ander daarbij voelt. Dit geldt voor jouw vertrouwen in een ander, maar ook voor het vertrouwen van een ander in jou.
Vertrouwen is onzichtbaar, kan heel snel veranderen, maar beïnvloedt elke relatie. Daarom is het belangrijk dat je begrijpt hoe het werkt.
Lees ook: Vertrouwen is de smeerolie voor alle KPI’s in je organisatie
Consistent gedrag is een voorwaarde voor vertrouwen. Dit betekent in de kern dat je moet doen wat je zegt, maar niet alleen dat, je moet je ook zodanig gedragen dat het aansluit bij de verwachtingen van een ander. Dit geldt niet alleen zakelijke of inhoudelijke verwachtingen maar ook de verwachtingen die bij goed sociaal verkeer horen. Als er teveel tijd zit tussen een belofte en gedrag heeft dit invloed op de relatie.
Juist beantwoorden als je niet alle informatie hebt
Vaak wachten we lang met het beantwoorden van een e-mail of andere vraag omdat we nog niet alle informatie hebben. Bijvoorbeeld als je met een nieuwe relatie wel wilt afspreken, maar de afspraak heeft te maken met een project waarvan je nog niet alle informatie hebt. In zo’n geval wacht je met het sturen van een reactie. Op zich logisch, maar als dit te lang duurt kan dit de relatie negatief beïnvloeden.
"Als er teveel tijd zit tussen een belofte en gedrag heeft dit invloed op de relatie"
Je haalt de angel eruit door snel, dat wil zeggen binnen 24 uur, een reactie te sturen met precies deze boodschap: “Beste Kees, ik wacht op aanvullende informatie en zodra ik dit binnen heb kan ik een afspraak maken. Etc, etc.” Op deze manier gaat het van jouw to-do lijst af en houd je de relatie gezond.
Goede relaties zorgen voor prettiger samenwerken, sneller werk, hogere kwaliteit en betere resultaten. Investeren in betere relaties is simpelweg een vanzelfsprekende zakelijke beslissing.