Blog Jan van der Spoel
3 gouden tips om nieuwe managers te laten slagen
Onderzoek laat zien dat 60 procent van mensen die voor het eerst een leidinggevende rol krijgen, binnen 18 maanden faalt in een nieuwe baan. Hoe ga je daar als ondernemer mee om? Vertrouwensexpert Jan van der Spoel geeft drie tips.

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock
Jan van der Spoel
Auteur/trainer over vertrouwen in leiderschap en organisaties
Jan van der Spoel werkte ruim 25 jaar als creative director voor klanten als Philips, Unilever, KNVB en Danone. Hij ontwikkelde een fascinatie voor menselijk gedrag en richtte in 2019 zijn trainingsbureau Grip on Trust op. Jan heeft als doel vertrouwen een bewustere en centrale plaats te geven in (zakelijke) relaties en samenleving.
Laat dat even op je inwerken. De kans een nieuwe manager op een teleurstelling uitdraait is dus groter dan 50 procent.
Er zijn verschillende oorzaken te vinden voor deze slechte cijfers:
- Nieuwe managers krijgen een nieuwe rol, maar geen steun of begeleiding van senior management. Ze moeten het vaak zelf maar uitzoeken.
- Kennis en vakmanschap hebben ervoor gezorgd dat ze de nieuwe rol hebben gekregen. Vandaar dat ze zich richten op inhoud en resultaten, maar nu moeten ze zich richten op gedrag en het beter maken van anderen.
- Mensen willen niet gemanaged worden (en al helemaal niet door een onervaren manager).
"Als een collega manager wordt, wordt hij of zij minder aardig en minder rechtvaardig"
Minder collega, meer asshole/bitch
Gedragspsycholoog Dacher Keltner ontdekte dat als mensen een machtspositie krijgen, hun empathisch vermogen en morele waarden ten opzichte van de mensen aan wie ze leidinggeven vermindert. Met andere woorden: als een collega manager wordt, wordt hij of zij minder aardig en minder rechtvaardig. Op zich is dit herkenbaar; er worden andere dingen van ze verwacht en directheid hoort nou eenmaal bij leiding geven, nietwaar?
Lees ook: Beter werkgeverschap? Dit is de sleutel voor nieuw leiderschap
Warmte
Ander onderzoek toont aan dat als een leidinggevende warmte en deskundigheid laat zien, ondergeschikten meer vertrouwen hebben in hun leidinggevenden en dat het werk sneller en beter gebeurt. Op zich ook weer logisch: als je een nieuw project begint en de manager is sympathiek, betrokken en enthousiast, dan voelt een ondergeschikte zich ook prettiger en zekerder en gaat met meer enthousiasme aan het werk.
Wat kun je doen om een nieuwe manager meer kans te geven op succes?
1. Bewust maken van gedrag
Als iemand voor het eerst manager wordt heeft hij of zij vaak niet in de gaten dat er veel verandert. Ze worden op een andere manier bekeken door de mensen aan wie ze leidinggeven, ze krijgen te maken met druk van boven én van onder, er komen nieuwe verwachtingen én ze moeten dingen doen die ze niet eerder hebben gedaan. De kans dat ze door de stress en verwachtingen een minder prettig persoon worden is vrij groot. Bewust zijn van deze effecten kan al veel verschil maken.
2. Positief gedrag werkt beter op de lange termijn
In situaties met duidelijke machtsverschillen zijn warmte en betrokkenheid vanuit de leidinggevende belangrijke ingrediënten voor langdurig succes. Het is een krachtig gebaar om wederzijds vertrouwen te vergroten.
3. Zorg voor een mentor
Als iemand voor het eerst een leidinggevende rol krijgt gebeurt er zoveel dat hij of zij daar best wat steun bij kan gebruiken. Een ervaren onafhankelijke gesprekspartner kan helpen om een goede balans te vinden tussen prestaties, vakmanschap en leiderschapsgedrag. Op deze manier kan een goede basis gelegd worden, niet alleen voor een succesvolle manager, maar ook voor een mooie loopbaan van een prettige collega.