Blog Lennard van Otterloo

'Onze man in Londen' ziet weer een deadline schuiven, deze keer voor de importcontroles

Het wemelde al van de geruchten over uitstel. Nu wordt de introductie van strengere importcontroles met minstens zes maanden uitgesteld.

Lennard van Otterloo 12 maart 2021

Brexit blog lennard van otterloo

Tot nu toe spelen de meeste problemen aan de nieuwe grens tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zich af in één richting, van VK naar EU. Foto: archief

Tot nu toe spelen de meeste problemen aan de nieuwe grens tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zich af in één richting, van VK naar EU. Waar de EU direct per 1 januari alle import vanaf het eiland aan dezelfde standaarden houdt als import uit andere ‘derde landen’, besloot het VK in de praktijk nog vrijwel alles ‘door te wuiven’.

Strengere controles ingevoerd op papierwerk omtrent import

Uit noodzaak want ondanks zo’n vier jaar tussen referendum en de feitelijke Brexit, de meerdere malen uitstel én het afslaan van het aanbod om verder uit te stellen vanwege de pandemie, is het VK nog niet klaar voor grootschalige importcontroles. De controleposten in de grote havens als Portsmouth en Dover zijn nu bijvoorbeeld nog modderige veldjes.

En tijd begint te dringen. Vanaf 1 april zouden strengere controles ingevoerd gaan worden op het papierwerk omtrent de import van min of meer “alles wat leeft of heeft geleefd”. Denk aan vlees-, melk-, ei- of honingproducten en bepaalde plantensoorten die ineens volledige documentatie moeten hebben. Vanaf 1 juli zou die controles ook vergezeld gaan worden van fysieke inspecties. Tegen de zomer moesten er dertig ‘Border Control Posts’ zijn ingericht waar goederen, plant- en dierproducten die het land binnenkomen via weg, spoor, lucht of zee kunnen worden geïnspecteerd.

Lees ook: Brexit-expert: 'Waar stopt optimisme en begint dwaasheid?'

De National Farmers Union heeft al alarm geslagen dat er geen veterinaire post voor de inspectie van levende dieren in de maak is, zodat die import volledig stil zou kunnen komen te vallen. Dat zal voor de voedselindustrie nog wel overkomelijk zijn maar voor fokprogramma’s in de agrarische sector of paardensport een drama.

Die voedselindustrie maakt zich ondertussen wel zorgen dat verstoringen in voedselimport zal leiden tot lege schappen in winkels, de horeca maakt zich zorgen dat –juist als de coronamaatregelen versoepeld worden– de levering van cruciale producten gaat haperen.

''Dat Britse bedrijfsleven heeft het zwaar, en niet alleen vanwege corona. Het Duitse bureau voor statistiek heef becijferd dat de export van het VK naar Duitsland in januari 56 procent lager was dan in januari vorig jaar''

Teruglopende export door pandemie en hamsteren

Dat Britse bedrijfsleven heeft het zwaar, en niet alleen vanwege corona. Het Duitse bureau voor statistiek heef becijferd dat de export van het VK naar Duitsland in januari 56 procent lager was dan in januari vorig jaar. Naar Italië was de val bijna 70 procent vergeleken met januari 2020 en de export naar Frankrijk verminderde met 20 procent tussen december en januari.

Deels is die terugval te verklaren door de pandemie en hamsteren eind vorig jaar. Maar, het is opvallend dat handel tussen andere landen in Europa een veel kleinere afname zag. Het lijkt er op dat bedrijven op het continent hun supply chains hebben aangepast en afscheid hebben genomen van Britse leveranciers. Dat zou ook verklaren waarom uitgerekend de export naar industriële grootmachten als Duitsland en Italië zo’n daling zag. Die halen hun poreusverloopjes en schuinvertandingsheugels nu ergens anders.

Lees ook: Brexit: handelsbalans VK verder verslechterd in voordeel van de EU

De volgende deadline, het UKCA-keurmerk?

Het uitstel van deze importcontroles is niet de eerste verschoven deadline en is waarschijnlijk ook niet de laatste. Volgens een Brits plan is vanaf volgend jaar het Europese CE-keurmerk niet meer geldig in het VK. Dan moet iedere fabrikant die producten op het eiland wil verkopen ook een UKCA-keurmerk hanteren. Ik heb me er voor een klant in moeten verdiepen en na een paar dagen uitzoekwerk is mijn voornaamste opgedane kennis dat er vooral een heleboel nog onbekend is. Ook bij het verantwoordelijke ministerie.

Het meest logische zou zijn om gewoon het CE-keurmerk te blijven accepteren maar dat suggereert natuurlijk niet dat je controle teruggenomen hebt. Een alternatief zou kunnen zijn dat in de praktijk de normering voor UKCA hetzelfde is als voor CE. Daar komen ze misschien nog best mee weg. Misschien dat een uitstel ze genoeg tijd geeft om tot die conclusie te komen.

Best fijn, die zelf opgelegde deadlines.

Lennard van Otterloo

Ondernemer / Brexit-expert

Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is mede-oprichter van het De Ruyter Netwerk (voor Nederlanders in de creatieve, media of startup sector in Londen), lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en werkt als strategie consultant voor technologiebedrijven.

Lennard schrijft voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief blogs over Brexit, onder meer over de zekere en mogelijke gevolgen voor ook Nederlandse ondernemers.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

Alle expertblogs op deondernemer.nl worden op persoonlijke titel gepubliceerd. De standpunten en meningen van de expertbloggers komen niet noodzakelijk overeen met die van De Ondernemer.