Blog Martin Hersman

'Als je nu geen tijd neemt voor je gezondheid, kun je straks flink wat tijd vrij maken voor je ziektes'

Vitaliteitsexpert Martin Hersman weet uit eigen onderzoek dat ruim 50 procent van zijn deelnemers minder energie heeft dan voordat Covid-19 zijn intrede deed. 'Veel mensen hoeven minder te reizen, hebben controle over voeding en toch gaat het minder goed met ze. Met deze mensen zoek ik het waarom om toch iets kleins te gaan doen, zodat we die staat van energie beter krijgen', blogt Martin Hersman.

Martin Hersman | Raad van Advies 6 juni 2021

Mondkapje corona sport overgewicht

'We worden zwaarder, bewegen minder en nemen minder tijd voor elkaar. De excuses die ik hoor zijn soms hilarisch. Van het niet hebben van de juiste kleding, een sportschool die gesloten is tot het ontbreken van een hond om een rondje mee te wandelen.'

Van ondernemers en leidinggevenden zou je verwachten dat ze minimaal net zo goed voor zichzelf zorgen als voor hun organisatie en mensen. Grote filosofen en succesvolle ondernemers zeggen immers al eeuwen dat het de taak is van leiders om goed voor zichzelf te zorgen, voordat ze kunnen zorgen voor anderen. Eén van de reflectievragen die ik in al mijn sessies stel is hoe de staat van de energie nu is, ten opzichte van voor corona.

Uit eigen onderzoek, die inmiddels de 1500 respondenten is gepasseerd, kan ik concluderen dat ruim 50 procent van de deelnemers minder energie heeft dan voordat Covid-19 zijn intrede deed. Daar schrik ik behoorlijk van. Veel mensen hoeven minder te reizen, hebben controle over voeding en toch gaat het minder goed met ze.

Als je nu geen tijd neemt voor je gezondheid, kun je straks flink wat tijd vrij maken voor je ziektes. Dat is namelijk onomstreden het gevolg van een ongezonde leefstijl.

Mijn cijfers en ervaringen liggen in lijn met wat er wekelijks wordt gepubliceerd. Volgens recent onderzoek van de HAN zijn er in korte tijd 46.000 gezonde levensjaren verloren gegaan. We worden zwaarder, bewegen minder en nemen minder tijd voor elkaar. De excuses die ik hoor zijn soms hilarisch. Van het niet hebben van de juiste kleding, een sportschool die gesloten is tot het ontbreken van een hond om een rondje mee te wandelen.

Met deze mensen zoek ik het waarom om toch iets kleins te gaan doen, zodat we die staat van energie beter krijgen. Daarna kijken we pas naar grote organisatiedoelen. Want het begint bij de individuele energie en daar heb je snel invloed op.

We weten dat het zonder de juiste motivatie het buitengewoon lastig om in beweging te komen. We weten inmiddels ook dat vaccins bijvoorbeeld minder goed aanslaan bij mensen met obesitas. En dat als je nu geen tijd neemt voor je gezondheid, je straks flink wat tijd vrij kan maken voor je ziektes. Dat is namelijk onomstreden het gevolg van een ongezonde leefstijl.

Lees zijn eerdere blogs via de zoekfunctie op onze website, waaronder deze: Martin Hersman: 'Als fysieke basis niet in orde is, kan je brein moeilijk blijven presteren'

Als je verwacht dat mensen zuinig zijn op bedrijfsinformatie, dat ze privacy respecteren en integer handelen, wat doe je dan om ze goed voor zichzelf te laten zorgen, zodat ze de rest ook echt kunnen doen? Het is belangrijk om niet alleen te vertellen hoe het moet, maar vooral door het voorbeeld te zijn. Mensen in je team luisteren meestal niet naar je, maar ze kijken naar wat je doet.

En als je het hebt over voorbeeldgedrag, dan deel ik graag een moment dat mijn eigen mindset voor de rest van mijn leven sterk heeft beïnvloed.

Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding, riep Leen Pfrommer ons lachend toe.

Mijn eerste trainingskamp met de schaatsploeg van Jong Oranje was in Duitsland. Als 17-jarige maakte ik deel uit van de nationale jeugdselectie onder leiding van Leen Pfrommer. Op een dag kwam de regen in combinatie met hagel horizontaal naar beneden, precies op het moment dat er een fietstraining zou beginnen. Het hele team bleef in de lobby van het hotel zitten wachten tot het droog was. Ik dácht het hele team, maar Pfrommer stond als enige wel buiten. Wisten wij veel. Op enig moment stormde hij naar binnen en riep ons lachend toe: 'er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding. Hup naar buiten jullie'.

Inmiddels sta ik binnen mijn loopgroep bekend om deze spreuk, die helemaal niet van mij is. Echter is de volgende veelgebruikte uitspraak wel degelijk van mij: 'Ben jij eigenlijk alweer naar de sportschool geweest? En by the way, kun je ook burpees?'

Om welke quote sta jij bekend?

Martin Hersman

Vitaliteitsexpert

Martin Hersman is Managing Partner bij Lifeguard, spreker, trainer en commentator bij NOS Studio Sport. Na zijn internationale schaatscarrière werkte hij onder meer als Chief Vitality bij de Baak, was hij uitgever bij Sanoma en marketeer bij KPN. Het is Martins ambitie om zijn kennis en ervaring in de topsport en het bedrijfsleven te gebruiken om mensen, teams en organisaties te helpen hun energie beter te benutten en beter te presteren.

Martin is bovendien vanaf het eerste uur lid van de Raad van de Advies van De Ondernemer en schrijft maandelijks een blog voor deze website.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws