Blog Nico Dijkshoorn

Ondernemers, Nico Dijkshoorn heeft 'Het Gat in de Markt' gevonden

Gratis en voor niks, weggegeven in deze blog. Want Nico Dijkshoorn heeft het gevonden: Het Gat in De Markt. 'Wij, de hiphop-pioniers uit de vorige eeuw, worden door festivalorganisatoren behandeld als leprapatiënten. Als er voor ons festivals worden georganiseerd dan staan daar altijd dezelfde opgewarmde oude discolulletjes voor de tweeduizendste keer iets te zingen waar men in 1976 helemaal lekker op ging'. En dáár ligt die kans. Tenminste, volgens Nico dan.

Nico Dijkshoorn 20 september 2021

Nico dijkshoorn blog armen uitelkaar square

Hij heeft 'm, zegt-ie. Het Gat in De Markt.

Nu ik een paar jaar op deze site rondscharrel begrijp ik opeens wat u doet en waar u rusteloos naar zoekt. Waar u met vrienden van zit te dromen in een studentenhuis. U zoekt naar Het Gat In De Markt. Ikzelf ben en was een eenvoudige arbeider. Ik was alleen op zoek naar Het Gat In Mijn Sok, maar toen ik een paar dagen geleden opeens begreep wat u - ondernemers en aanstormende ondernemers - zocht ben ik een beetje met u mee gaan denken. Ik ben hier nu toch.

Ik moest wennen aan het idee dat Het Gat In De Markt bestond, maar dat ik het niet kon vinden. Dat is gekmakend. Ik had er maar twee dagen last van, maar ik weet dat er tragische gevallen bestaan van ondernemers die 73 jaar lang naar Het Gat In De Markt zoeken.

Eerst voelde het nogal abstract. Ik moest wennen aan het idee dat Het Gat In De Markt bestond, maar dat ik het niet kon vinden. Dat is gekmakend. Ik had er maar twee dagen last van, maar ik weet dat er tragische gevallen bestaan van ondernemers die 73 jaar lang naar Het Gat In De Markt zoeken.

Er bestaan mensen die de gekleurde badstofsok als een gat in de markt zien. Fout. De badstofsok moet wit zijn, met een beetje stoffige, grijze onderkant. Hij kon heel lang niet, de badstofsok, omdat hij werd gedragen door de Oostenrijkse softporno-acteur Knut Heimat. In een legendarische scène vrijt hij met een kamermeisje en krijgt hij een opgezet elandhoofd in zijn nek omdat het bed steeds keihard tegen de muur beukt. In die scène draagt hij witte badstofsokken.

Ik begreep al snel dat Het Gat In De Markt iets moet zijn waar je een jaartje of 30 mee vooruit kunt. Als ik een voorbeeld moet noemen: een supermarkt-pizza die niet smaakt naar een opgewarmd tankstation-broodje zou revolutionair zijn.

Wat ik bedoel te zeggen: de witte badstofsok is nooit een Gat In De Markt. Het wisselt te snel. Het is te vluchtige handel en er hangt inmiddels een campy vibe omheen. Badstofsokken worden nu gedragen door jongens die ironisch knipogen naar de jaren 80. Het gevaarlijke is: als die knipoog niet wordt begrepen ben je opeens een oetlul met de verkeerde sokken aan.

Ik begreep al snel dat Het Gat In De Markt iets moet zijn waar je een jaartje of dertig mee vooruit kunt. Als ik een voorbeeld moet noemen: een supermarktpizza die niet smaakt naar een opgewarmd tankstationbroodje zou revolutionair zijn. Een shampoo die naar iets ruikt wat mannen écht lekker vinden, bijvoorbeeld Oude Autobanden of Gedragen Badjas zou een heel klein Gaatje In De Markt kunnen zijn.

Dat moet u zelf maar ontwikkelen. Ik ben niet geïnteresseerd in kleine gaatjes. Ik heb na zitten denken over een Gat In De Markt ter grootte van een kleine provinciestad en ik heb het gevonden. Eerijk is eerlijk, ik werd geholpen door Meneer Corona die de laatste twee jaar het ondernemers-denken domineerde en het consumentengedrag domineerde.

Lees ook: De zorgen van Nico Dijkshoorn over zijn 'drie dagen anarchie': Lowlands

Het Gat In De Markt is: hiphop-festivals voor vijftigplussers. Streng zijn. Iedereen onder de vijftig komt er niet in, al laat je de twee pleisters van je vaccinatie zien. Een keihard hiphop-festival voor senioren. Ik spreek hier vooral namens mijzelf. Wij, de hiphop-pioniers uit de vorige eeuw, worden door festivalorganisatoren behandeld als leprapatiënten. Als er voor ons festivals worden georganiseerd dan staan daar altijd dezelfde opgewarmde oude discolulletjes voor de tweeduizendste keer iets te zingen waar men in 1976 helemaal lekker op ging. Denk aan Chic of Tavares. Bijna altijd zijn de meeste bandleden overleden en herken je alleen heel vaag een bassist.

Dat moet stoppen. Vijftigjarigen stonden ooit aan de wieg van de hiphop. Ik was 24 jaar oud toen ik voor het eerst LL Cool J hoorde. Het blies mij omver. Ik heb in 1987 met mijn witte vuist omhoog staan luisteren naar Public Enemy. In 1989 omarmde ik, samen met De La Soul, de liefde. Ik werd in 1990 met honderden andere dertigjarigen dwars door Paradiso geslingerd, tijdens een concert van Urban Dance Squad.

Dan voelt het een beetje vreemd als ik nu opeens word behandeld als iemand die Corrie Konings leuk vindt en die de zanger van Boney M na mag doen tijdens een Golden Oldie avond.

Dát is het Gat In De Markt: 50-plussers eindelijk behandelen als de hiphop-pioniers die zij ooit waren en nog steeds zijn. Noem dat festival ‘Hole In The Market’ en zet er nieuwe, relevante hiphop neer.

Dát is het Gat In De Markt: vijftigplussers eindelijk behandelen als de hiphop-pioniers die zij ooit waren en nog steeds zijn. Noem dat festival ‘Hole In The Market’ en zet er nieuwe, relevante hiphop neer. Geen Italiaanse rapper, maar iemand als Tyler, The Creator. Hij zal zijn optreden beleven als een warm bad. Eindelijk eens mannen en vrouwen vlak voor het podium met een beetje historisch besef.

Geen jongens en meisjes van 21 die Ice T alleen kennen als een flesje zoete thee, maar een hele festivalweide vol met vijftigplussers. Mannen en vrouwen die met een LP van Ice T naar huis fietsen en thuis luisterden naar Cop Killer.

Lees ook: 'Festivals? Een enorme ballenbak voor de deur van IKEA'

Zullen we dat afspreken? Jullie, de ondernemers, mogen er in springen, het door mij aangewezen Gat In De Markt en jullie mogen het organiseren, een hiphop-festival voor vijftigplussers, de oldschool hardcore rap clan met wit haar en een rimpelige huid.

Ik zal vooraan staan tijdens 'The Hole In The Market'. Eindelijk krijgen we wat we verdienen. Respect, omdat we in 1987 al luisterden naar en dansten op muziek die nu exclusief lijkt te worden gemaakt voor kinderen van 15 jaar.

Voor wie zich afvraagt na het lezen van Nico's blog, Tyler, The Creator? Dit is 'm. Foto: Shutterstock.

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws