Blog Patrick Wessels

Waarom 'meer tijd nodig hebben' een meesterlijke Omtzigt-zet is

Gisteravond gaf Omtzigt op X, het voormalige Twitter, aan langer de tijd te willen nemen voor een besluit over zijn politieke toekomst. Maar vraag het willekeurig wat mensen op straat en je raakt snel overtuigd dat Pieter Omtzigt onze volgende minister-president wordt. Bovendien heeft hij drie eigenschappen die kiezers onbewust positief beïnvloeden, analyseert consumentenpsycholoog Patrick Wessels.

Patrick Wessels 1 augustus 2023

Pieter omtzigt patrick wessels

Foto: ANP

Patrick Wessels

Consumentenpsycholoog

Raad van Advies-lid Patrick Wessels is al meer dan tien jaar zelfstandig consumentenpsycholoog en SEO-tekstschrijver. Hij schrijft onder meer voor deze website expertblogs over consumenten, gedrag en inzichten vanuit marketing en psychologie. Bij De Ondernemer is hij bovendien een van de twee stemmen van de podcastserie Aandachtstrekkers. Patrick wordt enthousiast van slimme campagnes die consumenten blij maken.

1. Vasthoudend en betrouwbaar

Het Pieter Omtzigt-effect is er een van zorgvuldigheid en het tot op de bodem willen uitzoeken. Zoals Mark Rutte ooit riep dat ‘de onderste steen boven moet’, maar dan echt. Omtzigt gold als een van de belangrijkste uitdagers van Rutte als het ging om een inhoudelijk debat. Zelfs wie dat niet tot in detail volgde, kreeg mee hoe hij het de minister-president moeilijk maakte. Tijdens de Toeslagenaffaire en door de tegenwerking door bewindslieden (‘functie elders’) maakte hij naam als een betrouwbaar en vooral vasthoudend politicus. Het vormde zijn publieke karakter, waar hij nu in de peilingen de vruchten van plukt.

Lees ook: 'Dit mist in brief Belastingdienst over intrekken betalingsregeling corona'

2. Vacuüm

Het huidige vacuüm dat Mark Rutte, Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra, Hugo de Jonge, Gert-Jan Seegers en Carola Schouten achterlaten, maakt de weg vrij voor een ander geluid. En tegelijkertijd: het dompelt het kiezersbrein in totale verwarring en onzekerheid over wie dan te kiezen. Zelfs Jesse Klaver en Attje Kuiken zijn straks niet verkiesbaar als leider van ons land. Frans Timmermans keert terug uit Europa. Zelfs van hem valt lastig in te schatten waar hij straks precies voor staat. De keuze voor Omtzigt is er dan een van zekerheid, dus ervaren controle.

Populairst onder ondernemers

In een recente peiling vroeg De Ondernemer wie het beste premier Mark Rutte zou kunnen opvolgen. Met een totaal van 48 procent van de stemmen stond Pieter Omtzigt overduidelijk op 1. Consumentenpsycholoog Patrick Wessels legt in reactie daarop in deze expertblog uit wat de aantrekkingskracht van Omtzigt is.

Dit is voor Pieter Omtzigt dus hét moment om naar voren te treden. Dat wil zeggen, na er lang en breed over na te denken en tot op de bodem uit te zoeken of dat een goed idee is. Zo zet ‘ie z’n eigen meewind nog wat sterker aan. Hoe langer hij nu wacht, des te overtuigender zijn imago als een man van doordachte beslissingen. Wie er wekenlang goed over nadenkt, komt uiteindelijk betrouwbaar over, toch?

3. Fysieke voordelen: de breedste kaak wint

Als Omtzigt over een paar dagen bekend maakt een gooi naar het landsleiderschap te doen, heeft hij nog een andere troef: zijn uiterlijk. Mensen die je het vraagt zullen het niet toegeven, maar het onderbewustzijn beoordeelt potentiële kandidaten binnen een split-second op basis van de kaaklijn en het verdere uiterlijk. Een brede kaaklijn vertelt het onderbewuste brein namelijk dat diegene waarschijnlijk dominant en competent is, dus geschikt om het land te leiden.

Meer specifiek gaat het om een brede(re) kaaklijn, een (relatief) vierkant gezicht en een hoge relatieve breedte van het gezicht (ten opzichte van de hoogte). Bekijk de portretfoto van Pieter Omtzigt nog maar eens..

Lees ook: 'Over 1 uur verloopt deze aanbieding': de aftelklok is misleidend, zo verleid je wel tot aankoop

Straks leggen Dilan Yeşilgöz voor de VVD, Rob Jetten voor D66 en zelfs Frans Timmermans (met een veel ronder gezicht) voor de PvdA en GroenLinks het af tegen Pieter. Hij zal er nog wel even goed over nadenken. En dan het weloverwogen besluit nemen.

En natuurlijk laat jij je niet beïnvloeden door die brede kaaklijn, maar als dat de rest van Nederland wel overkomt, hebben we alsnog een niet zo verrassende winnaar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws