Blog

State of Impact Rapport wijst uit: duurzame ambitie is er genoeg

 
Veel bedrijven voelen nog geen directe noodzaak tot verduurzaming, maar het State of Impact-rapport toont wel degelijk aanwezige ambitie, aldus Edwin van der Geest. Shutterstock | Veel bedrijven voelen nog geen directe noodzaak tot verduurzaming, maar het State of Impact-rapport toont wel degelijk aanwezige ambitie, aldus Edwin van der Geest.
Shutterstock | Veel bedrijven voelen nog geen directe noodzaak tot verduurzaming, maar het State of Impact-rapport toont wel degelijk aanwezige ambitie, aldus Edwin van der Geest.
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Edwin van der Geest vertelt in zijn blog dat veel bedrijven nog geen directe noodzaak voelen om te verduurzamen, ondanks marktvraag en concurrentievoordeel. Toch toont het State of Impact-rapport waaraan hij werkte, dat er wel degelijk ambitie is bij Nederlandse bedrijven om duurzaam te ondernemen en de bijbehorende uitdagingen aan te pakken.

Lees verder onder de advertentie

Edwin van der Geest

Innovator bij Prototyping Work

Edwin van der Geest is oprichter van Prototyping Work en helpt ondernemers en organisaties hun werk te innoveren. Hij heeft jarenlang gewerkt bij vooruitstrevende organisaties die werkgeluk vooropstellen. Met innovatieve methodes helpt hij teams hun eigen potentie te ontdekken en zo beweging in organisaties te creëren. Edwin is ook expertblogger bij De Ondernemer en schrijft regelmatig voor deze website.

Ondanks dat er op dit moment nog weinig concurrentievoordeel is (maar 18 procent van de bevraagde organisaties heeft een direct concurrentievoordeel door focus op duurzaamheid), zien organisaties veel kansen in verduurzaming (89 procent ziet minstens een kansrijk thema). Ze houden verduurzaming dan ook scherp in de gaten. En ze plannen vooruit.

Lees ook: Duurzaamheid in het Nederlandse bedrijfsleven: waar staan we en wat kun jij nu doen?

Lees verder onder de advertentie

Een overgroot deel van de ondernemers heeft grote ambities. 86% van de ondervraagden heeft tenminste één lange termijn doel met betrekking tot het maken van impact. 61% heeft zelfs minimaal twee doelen. Sociale impact en diversiteitsdoelstellingen worden het vaakst genoemd (52% en 48%), maar ook het verder verbeteren van energie-efficiëntie is een vaak genoemd doel (32%). Een minderheid van 14% zegt helemaal geen doelen op het gebied van duurzaamheid te hebben.

Verduurzaming ambities op de 3 horizons Prototyping Work
Prototyping Work

Verduurzaming ambities op de 3 horizons

De verduurzaming ambities zijn ook perfect te plotten op het 3 horizons-model. Een bekend model om laagdrempelig visueel inzicht te geven in de innovaties en strategieën van organisaties. Horizon 1 heeft daarbij betrekking op kortere termijn innovaties (1-3 jaar in de toekomst). Horizon 2 gaat over de middellange termijn (2-5 jaar) en Horizon 3 over de langetermijnplanning (5-10 jaar).

Lees verder onder de advertentie

Om je strategische langetermijndoelen waar te maken, moet je vandaag nog stappen zetten. Dan kun je er een concurrentievoordeel van maken

De verdeling in de State of Impact-rapportage komt nagenoeg perfect overeen met het 3 horizons-model: de 5 meest genoemde punten zijn allemaal ambities die binnen Horizon 1 realiseerbaar lijken. Denk aan MVO, diversiteit, hernieuwbare energie, verhogen van duurzaamheidsbewustzijn en het verbeteren van rapportages.

In Horizon 2 vind je de volgende twee punten: Het ontwikkelen van duurzame producten en diensten en een volledig CO2-neutrale bedrijfsvoering. De twee laatstgenoemde thema’s - implementeren van zero-waste-beleid of circulariteit, en het verduurzamen van de gehele toeleveringsketen - lijken het meest ambitieus. Zij passen als vergezicht in de toekomst van Horizon 3.

Verduurzaming ambities op de 3 horizons. Prototyping Work
Prototyping Work
Lees verder onder de advertentie

Over het rapport

Dit artikel is gebaseerd op recente inzichten uit het State of Impact 2024 Rapport van Prototyping Work. Het State of Impact Rapport is gebaseerd op een survey onder 73 organisaties uit 10 sectoren. Deelnemers waren zzp’ers tot multinational, met meer dan 60 procent uit het MKB en groter en 46 procent van de deelnemers op management- of directieniveau. Op 31 pagina’s vind je inzichten per sector om je eigen organisatie mee te vergelijken en inspiratie op te doen. Download hier jouw kopie van het rapport.

Conclusie

Vanwege het ontbreken van concurrentievoordeel is nog niet iedere organisatie vandaag bezig met verduurzaming. Maar dat verandert mogelijk snel. In Horizon 1 zie je al meerdere ambities terugkomen. Ook verder kijkend naar Horizon 2 komen de duurzaamheidsstrategieën dichterbij.

Om je strategische langetermijndoelen waar te maken, moet je vandaag nog stappen zetten. Dan kun je er een concurrentievoordeel van maken. Je wordt voorloper, wat je een aantrekkelijke werkgever en partner maakt. Zo staat te lezen in het State of Impact rapport.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: State of Impact wijst uit: focus op duurzaamheid lost jouw personeelstekort op