Cor Molenaar
Consultant/hoogleraar
Adviseur van veel bedrijven op het gebied van marketing en technologie. Onderzoekt de reden van veranderingen en de invloed op het koopgedrag. Technologieën zijn hulpmiddelen om beter in te spelen op wensen van klanten. Visie en onderzoeken worden gedeeld bij lezingen, in de blogs en artikelen op De Ondernemer en op het nieuwe platform Retailwereld.nl.
Ieder jaar sta je te treuzelen bij je koffer: welk boek neem je dit keer mee? Een leesboek, een managementboek of een studieboek?
Voor een leesboek vind ik mijn Kindle een uitkomst. Je kunt verschillende boeken meenemen, je hoeft dus niet te kiezen en de boeken zijn nog voordelig. Vaak laad ik enkele boeken, die ik soms niet lees, ze wachten geduldig in mijn Kindle. Je weet maar nooit. Het weer slaat om, je wilt even rust en dan pak je een lekker leesboek.
Kennis van veranderingen, zelfreflectie
Maar er is meer. De ontwikkelingen gaan zo snel. Iedere dag word je weer geconfronteerd met veranderingen, in de politiek, op economisch vlak, maar ook op menselijk vlak. Het leven wordt steeds gecompliceerder en toch wil je het begrijpen, je eigen mening vormen en misschien wel je gedrag aanpassen. Tijdens de jury-bijeenkomsten van Managementboek van het jaar 2003 kwamen veel boeken voorbij die juist ingaan op deze veranderingen, de mogelijke lessen die je eruit moet leren.
Deze benadering zie je ook terug in de top 5 van de jury van Managementboek van het jaar, waarbij Giftig gedoe op de werkplek de winnaar werd. Maar ook boeken als Samenwerken aan maatschappelijk opgaven en Morele dillema’s in de boardroom laten zien dat managers worstelen met de veranderingen. Ook blijkt dat veel managers zoeken naar een oplossing: hoe moet ik dit aanpakken. Wat dat betreft zijn dit boeken die je goed kunt lezen in je vakantie, niet te zwaar, lekker praktisch en een reden voor zelfreflectie. Even weg uit de dagelijkse sleur.
Eigenlijk zie ik voor de boeken drie richtingen ontstaan, die je wel mee moet nemen in je koffer
Maar als je een stapje dieper wilt gaan in je reflectie en als je worstelt met al die verschillende karakters en meningen is het boek van Saskia Schepers zeker aan te bevelen. Niet alleen krijg je begrip voor karakters die een a-typisch gedrag vertonen, ADHD, Narcisten, Egoisten, dyslectie of welke groepering dan ook, maar ook verdiept het je kennis in jezelf. Een mooie aanvulling op zelfreflectie.
Vergeet AI, artificial intelligence, niet
Eigenlijk zie ik voor de boeken drie richtingen ontstaan, die je wel mee moet nemen in je koffer :
Boeken over zelfreflectie, wie ben ik en wat doe ik. Boeken over omgaan met veranderingen, een thema dat je meteen kan toepassen in de dagelijkse praktijk. Hierdoor kun je de veranderingen succesvol benutten. Maar is er ook een derde trend die je zeker niet mag missen, de trend van AI, artificial Intelligence.
Opeens was daar chatGPT, een AI tool die informatie van internet bundelt op basis van een normale zoekvraag. Scholen vragen zich radeloos af wat dit betekent voor studenten, hoe kunnen verslagen en scripties nog objectief beoordeeld worden? Ook journalisten zijn bang voor hun baan, immers een ChatGPT-toepassing kan de journalist eenvoudig vervangen.
Pak niet alleen een leesboek, maar juist een managementboek waardoor je verrijkt uit de vakantie komt
Maar nu wij meer inzicht hebben in de werking en mogelijkheden van ChatGPT komen ook de beperkingen: diepgang, objectiviteit en zelfs juistheid. Maar toch, AI gaat veel meer impact krijgen dan wij denken, op bedrijfskundig en sociaal terrein.
Lees ook: Bloedbad winkelstraat raakt ook Blokker: ‘Winkel heeft geen betekenis meer’
Amazon, Google, Apple en OpenAI
AI is meer dan ChapGPT. Denk hierbij maar aan beelden, geluiden, vertalingen, productontwikkeling en creëren van images. Daarnaast zal machinelearning, waarbij data met elkaar vergeleken worden en variabelen worden geanalyseerd, een grote impact krijgen, bijvoorbeeld in marketing en bij voorspellingen. Maar ook algoritmes leiden tot procesveranderingen en tot observaties die het ons mensen makkelijker maken en impact kunnen hebben. Een negatief voorbeeld is natuurlijk de toeslagenaffaire waarbij onjuiste conclusies werden genomen op basis van algoritmes.
Maar laat ik duidelijk zijn, AI is er en wordt steeds beter. AI zal leiden tot transformaties en hervormingen op ieder gebied. Amazon, Google, Apple en OpenAI investeren miljarden in toepassingen en verbeteringen. Niets doen is nu echt geen keuze meer. Maar het gaat niet alleen om techniek, maar ook om managerial skills om te begrijpen wat er gebeurt, waarom het gebeurt en wat er nog zal gebeuren.
De AI-revolutie
Het boek dat ik iedereen kan aanbevelen is De AI-revolutie van Maarten Sukel. Geen technisch boek, maar juist de beschrijving van wat is AI en wat je er mee kunt. Veel voorbeelden en toepassingen. Eigenlijk moet iedereen dit boek lezen. Het is geen vlot leesbaar boek, wel een goed leesbaar boek met uitstekende uitleg en voorbeelden.
Ik las het in stukjes, een hoofdstuk per keer en daarna even rust om het te laten bezinken, erover na te denken en dan later weer een volgend hoofdstuk. Maak daarna een lijstje van onderwerpen en toepassingen die je móét bespreken met je collega’s, je team of je leidinggevenden. Het gaat om je toekomst, die sneller op ons af komt dan wij denken.
Lees ook: Mega-uitverkoop Bristol redding of laatste stuiptrek? ‘Geen goede strategie om te overleven’
Vakantie is voor ontspannen en opladen, voor socialising en zelfreflectie. Boeken zijn hier onderdeel van. Pak dan niet alleen een leesboek, maar juist een managementboek waardoor je verrijkt uit de vakantie komt.
Boekentips van Cor Molenaar
• Giftig gedoe op de werkplek - Caroline Koetsenruijter Hans van der Loo Focus Marc Hijink
• Samenwerken aan maatschappelijke opgaven - Manon de Caluwé Edwin Kaats
• Morele dilemma’s in de boardroom - Mijntje Lückerath-Rovers
• Als alle breinen werken - Saskia Schepers