Nieuws Brexit

Waarom ondernemers bij de brexit van het slechtste scenario uit moeten gaan

Het AD blikt wekelijks vooruit op het naderende vertrek van de Britten uit de EU en de gevolgen daarvan voor verschillende sectoren. De 30.000 ondernemers die alleen binnen de Europese Unie zakendoen en nu plotseling met douanes en wachttijden bij de grens te maken krijgen, kunnen terecht bij het ‘brexitloket’.

Bart Lelieveld | Foto: Frank Jansen 17 augustus 2018

Brexit 16

Bedrijven die internationaal zakendoen en daar vragen over hebben, richten zich tot de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Doorgaans is het geen organisatie die prominent voor het voetlicht treedt. Tot enkele jaren geleden de Russische president Vladimir Poetin onder meer groente en fruit uit het Westen boycotte en de RVO een vraagbaak werd voor ondernemers.

Lees ook: Zo weten deze transportbedrijven handig om te gaan met de Brexit

Politiek hangijzer

Inmiddels heeft de RVO haar handen vol aan een tweede politiek hangijzer in Europa: de aanstaande brexit. Want hoe kun je als ondernemer je bedrijf voorbereiden op een gebeurtenis, waarvan niemand nog weet wat het voor gevolgen heeft?

Andere kant

,,Er was natuurlijk veel aandacht bij ons voor het referendum over de brexit", vertelt Joren Schep, business development coach voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland bij de RVO. ,,We gingen er vanuit dat het de andere kant op zou vallen. Toen dat niet gebeurde, moesten we snel kijken wie wat zou gaan doen, om ons natuurlijk voor te bereiden op onrust bij het bedrijfsleven."

Stroom van vragen

De verwachte stroom van vragen bleef echter grotendeels uit. ,,We dachten eerst dat het na het referendum storm zou lopen bij ons, maar dat gebeurde niet. Daarna dachten we dat het een jaar voor de brexit zou komen, maar dat was ook niet zo. Nu denken we dat het in oktober wél komt, als er meer duidelijkheid is over de brexit. Ondernemers schuiven het voor zich uit omdat het een abstract onderwerp is en er nog zoveel onduidelijk is."

Kalmte bewaren

De RVO zelf maakte direct na de uitslag van het referendum ook eerst een pas op de plaats. ,,We moeten nu niet gaan roepen dat de wereld zoals die bestond voorbij is", zo was de gedachte volgens Schep. ,,Eerst even de kalmte bewaren en kijken wat het nu echt gaat betekenen."

Lees ook: Zo ziet het overgangsakkoord voor ondernemers eruit

No deal-scenario

Afgelopen voorjaar is de Rijksdienst van start gegaan met een campagne om bedrijven erop te wijzen dat ze zich écht moeten gaan voorbereiden op een mogelijk no deal-scenario. ,,Wij als overheid doen dat sowieso al en bedrijven moeten hierin ook hun eigen verantwoordelijkheid nemen. In Nederland zijn dertigduizend bedrijven die wel internationaal handel drijven, maar alleen binnen de Europese Unie. Dat is bijna net zo makkelijk als zakendoen binnen Nederland. Die bedrijven hebben er dus geen ervaring mee hoe ze moeten handelen buiten de EU. Daar komen nu heel wat procedures op af."

Dringende boodschap

Vandaar de dringende boodschap aan ondernemend Nederland: ga aan de slag met voorbereidingen. ,,Ga daarbij uit van het slechtste scenario. Dat betekent dat er in maart volgend jaar al grensprocedures zijn. In een beter scenario komt er eerst nog een overgangsperiode, maar komen die grensprocedures er alsnog: na december 2020."

Drukker bij de grenzen

De verwachting is dat het een stuk drukker zal worden bij de grenzen. Zo is het volgens Schep ook al een stuk drukker geworden bij de opleidingen die ondernemersvereniging Evofenedex haar leden biedt over procedures rond de douanes. ,,Zeker grote bedrijven zijn erg druk met de brexit, maar veel andere bedrijven zijn nog niet in actie gekomen, omdat ze niet weten wat het voor hen gaat betekenen."

Lees ook: 'Ondernemer, bereid je nú voor op Brexit, want gevolgen kunnen ernstig zijn'

Brexit-impactscan

Om hen te bewegen om toch in de benen te komen heeft de RVO onder meer een zogeheten brexit-voucher, een subsidie voor ondernemers die de 'brexitgevoeligheid' van hun bedrijf tegen het licht willen houden. ,,We hebben ook een brexit-impactscan, die een eerste inzicht geeft waar je bedrijf wordt geraakt."

Nederland wordt hard geraakt

Want hoe gaat het straks met het betalen van btw, de bescherming van persoonsgegevens en ga je als bedrijf zelf de douaneformaliteiten uitvoeren of besteed je dat uit? ,,Je kan er best van schrikken wat je allemaal moet gaan doen. Nederland is een van de landen die het hardst geraakt gaat worden door de brexit. We zien al dat de verdiencapaciteit terug is gelopen, dat bedrijven minder marge overhouden."

Nieuw referendum

Ondertussen gaan er steeds meer stemmen op in het Verenigd Koninkrijk om een nieuw referendum te houden, die het brexit-tij zou kunnen keren. ,,Het is een bekende uitspraak: 'prepare for the worst, hope for the best'. Maar uiteindelijk gaat het om de realiteit en die is nu dat de meter loopt voor de brexitdeadline."

Je kan er best van schrikken wat je allemaal moet gaan doen

Joren Schep, Business Development Coach bij de RVO