Nieuws Brexit

Minister Blok kan het 'blauwe Brexit-monster' weer uit de kast halen

De Britse premier Boris Johnson heeft bij de verkiezingen de benodigde meerderheid behaald om zijn brexitdeal ongestoord door het parlement te loodsen. Inmiddels staat de partij op 364 van de 650 zetels in het Britse parlement. Van één kiesdistrict is de uitslag nog niet bekend, maar dat gaat van oudsher naar de Conservatieven.

Van onze redactie 12 december 2019

Laatste update: 12 december 2019 23:05

Brexit verkiezingen johnson

Jeremy Corbyn en Boris Johnson, tijdens het uitbrengen van hun stem. Foto: ANP.

Het doel van Johnson is daarmee bereikt. De premier wilde vervroegde verkiezingen om de parlementaire meerderheid terug te krijgen die zijn partij verloor in 2017. Die wil hij gebruiken om zijn brexitdeal met de EU snel goedgekeurd te krijgen door het parlement. Dan zou de brexit eind januari kunnen plaatsvinden. Volgens Johnson heeft hij met deze uitslag een 'krachtig mandaat' gekregen om Brexit te realiseren.

''Dank aan iedereen in ons geweldige land die heeft gestemd, die heeft meegeholpen, die zich kandidaat heeft gesteld''

Boris Johnson, Britse premier

Feestelijkheden

Premier Boris Johnson heeft na bekendmaking van de voor hem gunstige exitpolls de kiezers bedankt. ,,Dank aan iedereen in ons geweldige land die heeft gestemd, die heeft meegeholpen, die zich kandidaat heeft gesteld", schrijft hij op Twitter. ,,We leven in de beste democratie van de wereld."

In een brief aan leden van de Conservatieve Partij zegt Johnson dat hij hoopt dat ze van de feestelijkheden genieten. ,,U heeft deze campagne mogelijk gemaakt. We hadden het niet zonder u kunnen doen."

Lees ook: Britse verkiezingen: dit zijn de Brexit-scenario's daarna

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn wil de komende tijd aan het roer blijven staan bij Labour, als de partij een periode ingaat van reflectie. Maar hij zal de partij niet leiden bij de eerstvolgende verkiezingen. Dat zei Corbyn nadat bekend werd gemaakt dat hij zijn zetel voor het district Islington North mag behouden. Corbyn sprak van een 'teleurstellende nacht'.

Het slechte resultaat van Labour komt volgens de Labour-leider deels door het gepolariseerde debat over Brexit. Corbyn geeft aan dat de partij zich zal moeten bezinnen op hoe het verder moet met Labour. Tijdens dat "proces van reflectie" wil hij aanblijven als leider.

Het veld ruimen

,,Ik zal de partij niet leiden in een toekomstige campagne voor algemene verkiezingen", voegde de bekritiseerde Labour-leider eraan toe. Meerdere leden van zijn partij zeiden tijdens de bekendmaking van de uitslagen dat het tijd wordt voor Corbyn om het veld te ruimen.

De 70-jarige Corbyn probeerde tijdens de campagne zowel voor- als tegenstanders van de Britse uittreding uit de EU voor zich te winnen. Hij wilde een nieuwe brexitdeal sluiten met de EU en daarover een nieuw referendum uitschrijven. Ook beloofde hij weer flink te gaan investeren.

''Ik zal de partij niet leiden in een toekomstige campagne voor algemene verkiezingen''

Jeremy Corbyn, Labour-leider

Een verkiezingsoverwinning voor de Britse premier Boris Johnson zou de afwikkeling van Brexit helpen en dat zou volgens Mark Rutte ,,goed nieuws" zijn. Hij reageerde na afloop van de EU-top in Brussel kort nadat de eerste peilingen naar buiten waren gekomen.

Rutte spreekt van goed nieuws

,,Er lijkt zich daar eindelijk een meerderheid af te tekenen", aldus Rutte, die benadrukte niet op de feiten vooruit te willen lopen. Als Johnson op eigen kracht kan gaan regeren, kan hij zijn met Brussel overeengekomen Brexit-overeenkomst door het Britse parlement laten goedkeuren. Dat is tot nu toe niet gelukt. Ratificatie maakt het mogelijk dat de Britten op 31 januari op een ordelijke manier uit de EU kunnen stappen.

Vandaag spreken de 27 EU-leiders over het naderende vertrek van de Britten en over de volgende stappen. Er zal na Brexit worden onderhandeld over een nieuwe handelsrelatie.

Lees ook: Boris Johnson: 'Brexitwet wordt vervroegd kerstcadeau'

Opluchting financiële markten

Op financiële markten lijkt grote opluchting te heersen dat er een einde komt aan onzekerheid over Brexit. Met een ruim mandaat voor Johnson lijkt hij het vertrek van de Britten gemakkelijker door het parlement te kunnen loodsen.

Na Brexit is het belangrijk dat er snel een akkoord wordt bereikt met de Britten over de toekomstige relatie met de Europese Unie. Dat benadrukt minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) na de verkiezingsoverwinning van Johnson.

Blok wil onderhandelen

Door die overwinning is Brexit heel dichtbij gekomen. ,,Daarna moeten we onderhandelen over de permanente toekomstige relatie. Een goede uitkomst is voor Nederland van groot belang", aldus Blok. De Britten en Nederlanders zijn handelspartners met ,,wederzijds enorme belangen".

Johnson wil die nieuwe overeenkomst nog in 2020 bereiken. ,,Dat betekent dat we minder dan een jaar hebben om een ingewikkeld akkoord met elkaar uit te onderhandelen. Dus we gaan dan meteen vol aan de slag", aldus Blok.

''De Britten en Nederlanders zijn handelspartners met wederzijds enorme belangen''

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken)