Nieuws Brexit

148 miljard euro per jaar: VK tast diep in buidel bij no-deal Brexit en coronacrisis

De schade als gevolg van het coronavirus gecombineerd met een no deal-Brexit kunnen het Verenigd Koninkrijk tien jaar lang zo'n 134 miljard pond (bijna 148 miljard euro) aan bruto binnenlands product (bbp) per jaar kosten. Tot die conclusie komt advocatenkantoor Baker McKenzie in een recent gepubliceerd onderzoek.

Redactie NU.nl 5 oktober 2020

Laatste update: 5 oktober 2020 23:00

Brexit corona kosten miljarden

Foto: Unsplash

Volgens het onderzoek Merged Realities of Brexit and COVID-19 is het verschil in bbp tussen een Brexit met of zonder een handelsakkoord 0,8 procentpunt, schrijft Nu.nl. De uitbraak van COVID-19 en de daarmee gepaard gaande maatregelen leiden ertoe dat het Britse bbp 2,2 procent lager uitvalt dan eerder voorzien.

Lees ook: Lennard van Otterloo: 'Brexit en corona kruisen op het slechtst denkbare moment'

Ook inleveren bij handelsakkoord tussen EU en VK

Als de EU en het VK een handelsakkoord sluiten, zullen de Britten evengoed 3,1 procent aan bbp inleveren ten opzichte van een scenario waarin ze onderdeel van de EU zouden blijven. Bij Brexit daalt bijvoorbeeld de export van goederen met ruim 6 procent. Zonder deal loopt het verlies aan economische groei voor het VK op tot 3,9 procent.

Beluister hieronder de podcast Onze Man in Londen, met Brexit-expert/ondernemer Lennard van Otterloo, onder meer over het onderzoek van Baker McKenzie.

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.