Nieuws Brexit

Het rampscenario dat de Britten willen voorkomen

Dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat op 29 maart met een deal, dat gelooft in Londen eigenlijk niemand meer.

Suse van Kleef | Foto: ANP 26 februari 2019

ANP EPA theresa may brexit ttm tln transport en logistiek nederland voorstel stemming verenigd koninkrijk no deal harde rotterdams havengebied haven maas

Mocht er voor die tijd überhaupt een akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie liggen, dan moet er namelijk ook nog de nodige brexitwetgeving door het Britse parlement, schrijft het AD. Dat voor elkaar krijgen voor 29 maart wordt door experts gezien als onmogelijk.

De enige manier om op tijd te vertrekken is zonder deal: een chaotische brexit zonder afspraken. Maar dat rampscenario wil bijna iedere Britse parlementariër voorkomen. En dus wordt er openlijk gepraat over uitstel. Hoe lang, daar zijn de meningen over verdeeld: Britse regeringsbronnen hebben het over een paar maanden. In Brussel fluisteren ze over jarenlange vertraging.

Lees ook: Podcast: Leuk zo'n blauw monster, maar helpt het Brexit te begrijpen?

Theresa May maakte dit weekend bekend dat er pas op 12 maart opnieuw zal worden gestemd over de brexitdeal. Het zorgde voor ongeloof en irritatie onder de Lagerhuisleden: weer uitstel, nog langer doormodderen en nog steeds geen zekerheid voor burgers en bedrijven.

Dat maakt dat morgen wel eens een ontzettend belangrijke dag kan worden in het slepende brexitproces. Het Lagerhuis stemt onder andere over het Cooper-amendement, waarmee het parlement May dwingt uitstel van de brexit te vragen als haar deal op 12 maart door het parlement wordt weggestemd. Aangezien een meerderheid eerder al aangaf geen trek te hebben in een no deal-brexit, is dat scenario hoogstwaarschijnlijk (tijdelijk) van de baan als het amendement wordt aangenomen.

Lees ook: Podcast: No Deal-Brexit wil haast niemand, maar is het nog te vermijden?

Ordelijk vertrek

Uitstel dus, in dat geval. May zal hoogstwaarschijnlijk mikken op een korte verlenging van de onderhandelingsperiode. Een paar maanden, waarin ze een ordelijk vertrek uit de EU kan regelen.

Langer uitstel is heel moeilijk te verkopen aan de Britse brexitstemmer, en aan haar eigen partij: de brexiteers binnen de Conservatieve Partij waarschuwen nu al dat ze de regering omver zullen werpen als het vertrek wordt uitgesteld.

Lees ook: No deal-Brexit? Met deze wet probeert het kabinet de schok op te vangen

Met een paar maanden vertraging gaan ze misschien nog wel met tegenzin akkoord, maar als de brexit op de lange baan wordt geschoven dan heeft May een groot probleem in eigen land.