Nieuws Brexit

Britse bedrijven zoeken vaker oplossingen in Nederland door barrières na Brexit

Om hun klanten in de Europese Unie goed te kunnen blijven bedienen zoeken Britse bedrijven steeds vaker naar oplossingen in Nederland. Bijvoorbeeld door hier een vestiging te openen of door logistieke of fiscale dienstverlening uit handen te geven aan een Nederlands bedrijf. Dat melden de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en Nederland Distributieland (NDL).

Redactie/ANP 27 januari 2021

Verenigd Koninkrijk Brexit bedrijven EU economie

Britse bedrijven zoeken vaker oplossingen in Nederland na Brexit. Foto: ANP

In 2019 kozen 397 internationale ondernemingen voor Nederland. Daarvan deden 78 bedrijven dat wegens de Brexit. ,,Vorig jaar was dat ook een beduidend aantal", zegt een woordvoerder van de NFIA. ,,De transitieperiode van de Brexit is voorbij maar de aanwas neemt toe, dit zijn de drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad. Bedrijven zien dat het goed is om in Nederland te zitten."

Lang de kat uit de boom gekeken

De NFIA is momenteel in gesprek met meer dan vijfhonderd bedrijven die een overstap of uitbreiding naar Nederland overwegen. Ongeveer de helft daarvan is Brits. Het gaat volgens de NFIA om bedrijven waarvoor het een probleem is wanneer ze de Europese markt niet binnen 24 uur kunnen bereiken, zoals groente- en fruitverkopers. ,,Ze willen zonder extra barrières hun werk blijven doen in Europa. Veel bedrijven zien dat de Brexitdeal daarvoor geen soelaas biedt", aldus NFIA.

Ook NDL, dat fungeert als matchmaker tussen Britse bedrijven en Nederlandse dienstverleners, heeft het druk. ,,Het laatste kwartaal van vorig jaar liepen vijftig Brexit-gerelateerde projecten. In januari zijn dat er al bijna dertig", zegt Jochem Sanders, manager bij NDL. ,,Bedrijven hebben lang de kat uit de boom gekeken, maar nu moeten ze handelen."

"Ze willen zonder extra barrières hun werk blijven doen in Europa. Veel bedrijven zien dat de Brexitdeal daarvoor geen soelaas biedt"

Woordvoerder NFIA

Btw-regels van 27 verschillende landen

Ondanks de handelsdeal is het vrij verkeer van goederen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie ten einde. Zo hebben Britse webshops moeite hun spullen te verkopen in de EU. Marktonderzoeker Markit meldde eerder dat de levertijden ongekend hard zijn gestegen door de Brexit en coronamaatregelen. Transporteurs hebben te maken met veel meer administratieve rompslomp.

Daar komt bij dat iedereen die vanuit Groot-Brittannië naar Frankrijk reist een negatieve coronatest moet laten zien, waardoor vrachtwagenchauffeurs extra tijd kwijt zijn. Ook hebben Britse bedrijven na het verlaten van de interne markt van de EU te maken met btw-regels van 27 verschillende landen.

Lees ook: Brexit: stilte voor de storm op pandemie-eiland?

Britse ministerie van Handel adviseert vestiging in EU

Brexit-expert en ondernemer Lennard van Otterloo haalde deze problematiek in zijn blog voor De ondernemer ook al aan. ,,Gestegen transportkosten en de extra complexiteit rondom btw-heffing maakt dat de kleine webshops markten moeten laten vallen", aldus Van Otterloo. ,,Dit zal waarschijnlijk de teneur voor de rest van het jaar zijn. Zoals we er pas na het referendum achter kwamen wat er allemaal op EU-niveau geregeld werd, komen we er nu pas achter wat er níét in de handelsdeal geregeld is."

De Britse krant The Guardian schrijft dat dit alles leidt tot zoveel problemen, dat zelfs adviseurs van het Britse ministerie van Handel bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk aanraden om een vestiging in de EU te openen. Zo kunnen bedrijven hun goederen veel vrijer distribueren. De Kamer van Koophandel laat weten dat zij niet kan zien of een bedrijf dat zich in Nederland vestigt een moederbedrijf heeft in het Verenigd Koninkrijk.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.