Nieuws Coronavirus

Banken nu onderdeel oplossing: half jaar uitstel aflossingen voor mkb

Mkb-ondernemingen kunnen voor de aflossing van hun leningen een half jaar uitstel krijgen. Dat gezamenlijke besluit maakten ABN Amro, Rabobank, ING, Triodos en de Volksbank zojuist bekend. Het uitstel geldt voor mkb-bedrijven met een financiering van maximaal 2,5 miljoen euro die in de kern gezond zijn.

Van onze redactie 19 maart 2020

Laatste update: 19 maart 2020 14:02

ABN Amro Corona MKB aflossing Kees van Dijkhuizen c

Kees van Dijkhuizen van ABN Amro. Foto: ABN Amro

Consumenten kunnen om hun hypotheek te kunnen betalen om een passende oplossing vragen. Een collectieve regeling komt daarvoor niet. Vanochtend zei Kees van Dijkhuizen, de topman van ABN Amro, dat de banken genoeg vet op de botten hebben om klanten tegemoet te komen, ook als de coronacrisis drie tot zes maanden gaat duren. ,,Daarmee zijn de banken die bij de vorige crisis deel van het probleem waren, nu deel van de oplossing.''

Hogere financiering dan 2,5 miljoen

Bedrijven met een hogere financiering dan 2,5 miljoen euro kunnen geen aanspraak maken op deze maatregel. De banken zeggen dat ze de ontwikkelingen voor die groep in de gaten houden en waar nodig overleggen met het kabinet en toezichthouders.

"Banken pakken maatschappelijke rol in deze moeilijke tijd"

Wopke Hoekstra, minister van Financiën

Voor mensen met een hypotheek beloven de banken 'maatwerk'. Bij ABN Amro, Florius of Moneyou bijvoorbeeld kunnen mensen met financiële problemen een verzoek doen om het betalen van rente en aflossing voor drie maanden op te schorten.

,,De banken zijn zich zeer bewust van hun maatschappelijke rol in deze moeilijke tijd," concludeert minister Wopke Hoekstra (Financiën). De hulp vanuit de financiële sector sluit volgens hem aan bij het noodpakket voor het bedrijfsleven waar het kabinet eerder deze week mee kwam.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.