Nieuws Coronavirus

Oproep premier Rutte: 'Brabanders, werk komende zeven dagen thuis, waar mogelijk'

Premier Rutte heeft Brabanders opgeroepen de komende zeven dagen thuis te werken waar mogelijk om zo te helpen het coronavirus in te dammen. Een aantal evenementen in Noord-Brabant zijn intussen afgelast en: laten we elkander voorlopig even geen handen meer schudden.

Van onze redactie 9 maart 2020

Laatste update: 10 maart 2020 13:30

Rutte RIVM Corona

Premier Rutte en RIVM-directeur Jaap van Dissel tijdens de ingelaste persconferentie. Foto: ANP.

,,Werk thuis, als het kan”, zei Rutte tijdens een ingelaste persconferentie van het kabinet en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Rutte richt zich daarmee vooral op kantoorpersoneel en andere mensen die hun werk ook vanuit huis kunnen verrichten. Daarnaast vroeg hij werkgevers in Noord-Brabant te kijken naar het spreiden van werktijden om contactmomenten te voorkomen.

De premier sprak verder zijn waardering uit voor hoe Noord-Brabant tot nu toe omgaat met de coronacrisis. Het RIVM raadde Brabanders eerder al aan thuis te blijven als ze zich verkouden voelen, hoesten of koorts hebben. Dat advies blijft langer van kracht, in ieder geval tot volgende week maandag, benadrukte de premier.

Thuiswerken troef, ook voor forensen

Inmiddels wordt duidelijk dat diverse bedrijven hun personeel hebben opgeroepen thuis te gaan werken, en dat ook, vooral corporates buiten Noord-Brabant die personeel hebben uit die provincie, via Intranet en/of mails dezelfde oproep hebben gedaan.

Van Lanschot Kempen, de bank met Bossche wortels volgt de RIVM-richtlijnen. ,,Dus er wordt al veel vanuit huis gewerkt. Wij hebben vorige week uitgebreid getest hoe we goed konden thuis werken,” laat een woordvoerder weten. ,,We hebben kritische afdelingen gesplitst over verschillende vestigingen. Dan gaat het bijvoorbeeld om de dealingrooms, of functies waar er maar een paar van zijn, zoals belangrijke IT’ers.”

Ook bij geneesmiddelenfabrikant MSD, onder andere in Oss, staat iedereen 'op scherp'. ,,Bij ons draait alles om veiligheid, van ons personeel, van onze medicijnen’’ zegt woordvoerder Jurgen Theissen. ,,De medewerkers op de kantoren kunnen thuiswerken en dat wordt ook al veel gedaan. Het toegangsbeleid van onze locaties is op scherp gezet. Mensen die verschijnselen hebben mogen niet komen werken. Als ze thuis kúnnen werken, mogen ze dat doen. Dat gebeurt ook, we hebben daar goede mogelijkheden voor, ook voor vergaderingen vanuit huis bijvoorbeeld. En elke dag wordt bekeken of de veiligheidseisen nog voldoen.”

Lees ook: Coronavirus: wat kun én moet je als werkgever doen?

Kantoorpersoneel De Efteling deels al thuis

De Efteling bepaalt dinsdag of de 300 werknemers die op kantoor werken nog verder gestimuleerd worden om thuis te werken. ,,We hebben 2700 mensen in het park aan het werk en 300 op kantoor. De meesten kunnen dus niet thuis werken, maar de mensen van kantoor wel. Dat doen sommigen ook al, en we bepalen morgen of we dat nog verder gaan stimuleren,” zegt woordvoerder Femke van Es.

Het Kaatsheuvelse pretpark zit in het laagseizoen, maar stelt de bezoekersaantallen ‘zoals verwacht’ zijn. ,,We zien dus geen daling. Er komen alleen wat meer vragen vooral van internationale gasten. Die willen even polsen of we gewoon open zijn en of er nog speciale maatregelen gelden.” Van personeelsgebrek is geen sprake, stelt ze.

Lees ook: Onderzoek ONL: Merendeel ondernemend Nederland nuchter over coronavirus

Evenementen worden afgelast

Evenementen in de provincie kunnen mogelijk niet doorgaan. Het blijft wel de bedoeling dat zo min mogelijk te doen, gaf Rutte aan. Op het moment zijn al verschillende sportevenementen en bijeenkomsten voor ouderen afgelast. In Made gaat een evenement waarop Klaas Dijkhoff aanwezig zou zijn niet door, omdat hij met griepverschijnselen thuiszit. In Breda is een literaire avond met Ilja Leonard Pfeiffer uitgesteld, aangezien de in Noord-Italië wonende schrijver vanwege het virus niet aanwezig kon zijn. De Rabobank heeft de twee ledendagen in de Efteling op 21 en 22 maart afgelast vanwege de uitbraak van het virus. Klanten konden in dat weekend extra voordelig naar het attractiepark.

Bekijk hieronder de oproep van premier Rutte, na het crisisberaad met het kabinet (video AD):

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.