Nieuws Coronavirus

Na oproep Rutte: Brabant werkte vooral thuis

Aan de oproep van premier Rutte aan Brabanders om de komende zeven dagen thuis te werken is duidelijk gehoor gegeven. Met dag 1 van de 'sociale onthouding' achter de rug, wordt ook steeds duidelijker waarom het juist 'in Noord-Brabant een unieke situatie is', om Jaap van Dissel van de RIVM te quoten. (+ video)

Van onze redactie 10 maart 2020

Laatste update: 10 maart 2020 21:08

Den Bosch Brabant centrum corona

Het is stil in het centrum van Den Bosch. Foto: ANP.

Volgens Van Dissel, die de Tweede Kamer vanavond bij praatte, hebben grote zorgen over het percentage onbekende corona-besmettingen in Noord-Brabant afgelopen weekend geleid tot een bliksemsnel megaonderzoek onder zorgmedewerkers.

,,Dat heeft zeer waardevolle informatie opgeleverd, maar ook een heleboel nieuwe vragen.” Van ongeveer de helft van alle vastgestelde besmettingen in Noord-Brabant is de bron onbekend. Dat maakt het indammen van de ziekte lastiger.

Wel is inmiddels duidelijk dat er meerdere varianten van hetzelfde virus rondwaren in de zuidelijke provincie, die mensen allemaal hebben besmet. Van Dissel: ,,We zijn nog steeds aan het indammen, maar we drukken in heel Brabant nu wel veel harder.”

Lees ook: VNO-NCW en MKB-Nederland willen extra coronamaatregelen

Toenemend verzuim bij bedrijven

VNO-NCW ziet het verzuim bij bedrijven en instellingen in Brabant toenemen. Waar haal je tijdelijke vervangers vandaan? Er lijkt een dankbare taak weggelegd voor de uitzendbureaus. Maar die zitten met hetzelfde probleem. Ook potentiële uitzendkrachten melden zich ziek. ,,Er is dus veel vraag, maar minder aanbod”, concludeert een woordvoerder van Logistic Force in de regio Tilburg/Waalwijk. ,,Een dubbel probleem dus. We moeten dus helaas ook weleens nee verkopen”, stelt hij, zonder exacte cijfers te kunnen noemen.

Hygiëneproducten erg in trek

De Brabantse supermarkten varen ondertussen ook wel bij de corona-angst. Albert Heijn meldt dat de vraag naar sommige producten toeneemt en dat daar bij de bevoorrading rekening mee wordt gehouden.

,,Het is net als met de feestdagen, dan verhogen wij ook onze buffers”, zegt een woordvoerster. ,,We zien dat klanten sommige producten meer kopen dan normaal maar het lukt ons goed om de schappen gevuld te houden.” Producten die in elk geval nog steeds erg in trek zijn, zijn de ‘hygiëneproducten’, zoals handgels, zakdoekjes, zeep en reinigingsdoekjes.

Lees ook: Branchevereniging: betaal vanwege coronavirus met pin

Grote evenementen gaan niet door

Brabantse burgemeesters maken zich grote zorgen en hebben besloten dat grote evenementen niet door mogen gaan om verspreiding van het virus te voorkomen en zijn alle profvoetbalwedstrijden afgelast. Over alle maatregelen, bekijk onderstaande video (AD):

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.