Blog Coronavirus

Martin Hersman: ' Corona klap in gezicht waar we ons niet op konden voorbereiden?'

'Hier kun je je niet op voorbereiden', hoor ik overal om me heen. Dat klopt natuurlijk, maar wat kan er wél? Filosoof Epictetus schreef dat je je altijd moet voorbereiden op het worstcasescenario. Hij vergeleek dat met een kapitein die er rekening mee houdt dat het enorm kan gaan stormen en zich voorbereidt op de ergst denkbare stormen. Als dat dan gebeurt, heb je een kans. Doordat je een plan had, was je weerbaarder. Bokser Mike Tyson zag dat anders: ‘Iedereen heeft een plan, totdat hij een klap in zijn gezicht krijgt.’

Martin Hersman 14 maart 2020

Laatste update: 16 juni 2020 09:08

Hersman Tyson Corona c

Mike Tyson. Foto: AFP Photo/Paul J. Richards.

Corona is zo'n klap in het gezicht, waar je je niet op kunt voorbereiden. Daarom reageert iedereen anders. Veel partijen nemen ad hoc besluiten en sommige andere tonen vooral daadkracht. De nood is hoog en we zijn bereid om op korte termijn evenementen af te gelasten en zelfs complete landen af te sluiten.

Merkel denkt dat minimaal 60 procent van de Europeanen met de ziekte te maken gaat krijgen en spreekt dat ook uit. De financiële gevolgen voor MKB en ZZP-ondernemers zijn niet te overzien. Ik maak het deze week zelf ook mee. Iedere dag weer regent het afzeggingen en onze trainingen worden bijna allemaal afgezegd, met volgens mij soms meer daadkracht dan het RIVM-protocol voorschrijft.

"Maak van de nood een deugd en kijk vooruit"

Martin Hersman, vitaliteitsexpert

Lees ook: Déze coronamaatregelen moet de politiek nu nemen, vindt ONL-voorman Biesheuvel

Weerbaarder

Wat kun je nu wel doen? Maak van de nood een deugd en kijk vooruit! Hoe naar het ook is, deze tijd kun je gebruiken om fysiek weerbaarder te worden, (nood)plannen aan te scherpen en nieuwe dingen te leren.

Sporters, chirurgen en vliegers trainen op extreme situaties, zodat ze kunnen presteren als het moment er echt om vraagt. Schaatsers laten zich voortblazen door enorme radiatoren om hun techniek te trainen op snelheden die ze in de wedstrijd nooit halen, tot wel 65 kilometer per uur. In een simulator trainen F1-coureurs met hogere snelheden dan ze op asfalt ooit aankonden. Militairen trainen met 72 uur slaaptekort om bij extreme vermoeidheid toch hun taken uit te kunnen voeren.

Chirurgen in opleiding worden ‘s nachts uit bed gehaald om een moeilijke ingreep te doen. Zo bereiden we onze high-performers voor op extreme situaties, die zich misschien nooit voor zullen doen.

Als je dan later terugdenkt

Dat overkomt nu de hele bevolking. We maken iets extreems mee, iets waar virologen al jaren voor waarschuwden. Deze storm zal ons grote schade berokkenen. Hoeveel? Dat weet niemand. Wat we wel weten, en wat we hiervan kunnen leren, is dat we behoefte hebben aan meer weerbaarheid. Kijk daarom wat jij nú kunt doen. Bedenk waarin je kwetsbaar bent en wie of wat je nodig hebt bij rampspoed. We zien nu hoe belangrijk politie, brandweer, zorg en onderwijs zijn. Maak ook een plan om vitaler te worden. Voor later, voor jezelf en voor en met elkaar. Dan ga je bij een volgende klap niet direct tegen het canvas.

Martin Hersman

Managing partner Lifeguard

Martin Hersman is Managing Partner bij Lifeguard, spreker, trainer en commentator bij NOS Studio Sport. Na zijn internationale schaatscarrière werkte hij onder meer als Chief Vitality bij de Baak, uitgever bij Sanoma en marketeer bij KPN. Martins ambitie is het om kennis en ervaring van topsport en bedrijfsleven te gebruiken om mensen, teams en organisaties te helpen hun energie beter te richten en beter te presteren.

Martin is lid van de Raad van Advies van De Ondernemer.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.