Nieuws Coronavirus

Twentse supermarkt moet sluiten na coronaboetes, ondernemer weigert

Supermarkt Berning in het Twentse Noord-Deurningen moet vanaf donderdag de deuren sluiten in verband met herhaalde overtredingen van de coronaregels voor winkels. Eigenaar Raymond Berning van de supermarkt is het volstrekt oneens met het besluit en weigert zelfs de winkel te sluiten. „Ik moet de formele brief afwachten, maar ik weet nu al zeker dat ik juridische stappen ga ondernemen.''

Bert Holst | Foto: Carlo ter Ellen 12 augustus 2020

Supermarkt gesloten corona boete

Eigenaar Raymond Berning (rechts) achter de kassa in supermarkt Berning. Foto: ANP

Voor zover bekend is de winkel, die vlakbij de Duitse grens ligt, de eerste in Nederland die dit overkomt. Woordvoerder Ton Kamp van de Veiligheidsregio Twente zegt in de Stentor dat de supermarkt stelselmatig de regels voor met name de anderhalve meter afstand overtreedt. „We hebben heel wat gesprekken met de eigenaar gevoerd, waarschuwingen geuit en zelfs een boete opgelegd, maar uit recente controles is gebleken dat hij nog steeds niet voldoet aan de regels. Vandaar het besluit om de winkel vanaf donderdag verplicht te laten sluiten.”

Het formele besluit krijgt de eigenaar pas vandaag (woensdag) in de bus. Kamp wil daarom nog niet vooruitlopen op de reden van de sluiting. „Dat is niet kies. Het enige dat ik er over wil melden is dat anderhalve meter in die supermarkt klaarblijkelijk minder is dan in de rest van Nederland.”

Lees ook: Retailonderzoeker Hans van Tellingen: 'Rabobank schat groei supermarkten veel te laag in' (podcast)

Juridische stappen om sluiting winkel en coronamaatregelen

Eigenaar Raymond Berning van de supermarkt is het volstrekt oneens met de sluiting. „Ik moet de formele brief afwachten, maar ik weet nu al zeker dat ik juridische stappen ga ondernemen. Daarvoor heb ik ook een advocaat in de arm genomen.” Op woensdagochtend zei hij in Tubantia dat hij weigert zijn winkel te sluiten.

De mededeling dat hij vanaf donderdag zijn drukke zaak moet sluiten, kwam als een donderslag bij heldere hemel, zegt hij. „Ik ben in de begintijd van corona gewaarschuwd en heb zelfs een boete van 50.000 euro gehad, omdat ik niet voldeed aan de regels. Ik had echter in het begin van de coronatijd 90 procent minder klanten in de winkel, omdat Duitsers allemaal wegbleven. Het was hartstikke rustig in de winkel, vandaar dat ik niet direct maatregelen heb genomen.”

Foto onder: Raymond Berning, eigenaar supermarkt Berning.

Lees ook: Ondanks hamstermanie: steeds meer supermarkten vragen om steun

Na de waarschuwingen en de boete heeft hij wel maatregelen genomen, zegt Berning. „Ik dacht dat alles volgens de regels was tot ik afgelopen zaterdag bezoek kreeg van een Buitengewone Opsporingsambtenaar die meldde dat ik nog steeds niet voldeed aan de eisen voor de anderhalve meterregel. Gisteren heb ik daarover een gesprek gehad met de Veiligheidsregio en volgde de mededeling van de sluiting. Voor mij totaal onverwacht, ik ben ten einde raad.”

Met twee maten meten

Berning heeft het gevoel dat er met twee maten wordt gemeten. „Wat voor mijn supermarkt geldt met afstand houden geldt voor alle andere supermarkten ook, lijkt me. Mijn klanten zullen nu naar andere supermarkten gaan, daar zal het dus ook drukker worden. Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan oplossen.”

''Het was hartstikke rustig in de winkel, vandaar dat ik niet direct maatregelen heb genomen”

Raymond Berning, eigenaar Supermarkt Berning

Berning wijst rond in zijn winkel . „Ik heb looppaden gemaakt met één richting, overal stickers geplakt over de anderhalve meter afstand en belijning aangebracht, zodat mensen niet dicht bij elkaar gaan staan. Het enige wat ik inderdaad niet heb gedaan is zorgen voor en deurbeleid. Maar ik heb de Veiligheidsregio ook aangeboden daarvan werk te maken.”

Het was tegen dovemansoren gericht, zegt Berning. „Ik heb tien mensen aan het werk, wat moeten die? En ik heb een grote hoeveelheid verse waren, die kan ik ook weggooien. Dit besluit is niets minder dan een ramp.”

Sluiting tot bewijs maatregelen anderhalve meter afstand

Hoe lang de supermarkt de deuren moet dicht houden, weet Berning niet. „Ik moet aantonen dat ik maatregelen neem, zodat de anderhalve meter wel gehandhaafd wordt. Maar hoe en waarom, zeg het maar. Ik weet het nu niet.” Supermarkt Berning ligt op enkele honderden meters van de grens met Duitsland. De winkel wordt vooral bezocht door Duitsers. Die kopen bij Berning producten in die in Duitsland veel duurder zijn dan in Nederland, zoals koffie.

Bekijk hieronder het video-interview met de supermarkteigenaar:

MyChannels Video ID: 161086

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.