Nieuws Coronavirus

Verminder cyber-risico’s met deze veilig thuiswerken-checklist

Met het toenemend aantal thuiswerkers vanwege het coronavirus zijn er ongekende aantallen mensen die op afstand verbinding maken met bedrijfsnetwerken. De toch al gespannen IT- en beveiligingsinfrastructuur staat hiermee extra onder druk. Hoe verminder je als ondernemer de cyber-risico's?

Van onze redactie 15 maart 2020

Laatste update: 21 april 2020 00:00

Cybercrime computer software

Het is goed juist nu te realiseren dat als een apparaat eenmaal buiten de netwerkinfrastructuur van een organisatie wordt gebracht en op nieuwe netwerken en WIFI wordt aangesloten, de risico's groter worden. Er is een aantal eenvoudige stappen die organisaties kunnen nemen om de cyber-risico's die gepaard gaan met de connectiviteit op afstand, te verminderen.

Checklist voor veilig thuiswerken

Kaspersky is een wereldwijd opererend cybersecuritybedrijf opgericht in 1997. Zowel consumenten, overheidsinstanties als bedrijven vertrouwen op hun uitgebreide expertise op het vlak van dreigingsinformatie en de meest geavanceerde beveiligingsoplossingen en -diensten ter bescherming van kritieke infrastructuren en (eco)systemen. Zij adviseren het volgende:

1- Zorg voor een VPN voor het personeel om veilig verbinding te maken met het bedrijfsnetwerk.

2- Alle zakelijke apparaten - inclusief mobiele telefoons en laptops – dienen te worden beschermd met passende beveiligingssoftware, ook mobiele apparaten (bv. om gegevens te kunnen wissen van apparaten die als verloren of gestolen zijn gemeld, om persoonlijke en werkgegevens te scheiden en om te beperken welke apps kunnen worden geïnstalleerd).

3- Implementeer altijd de nieuwste updates voor besturingssystemen en apps van de toegangsrechten van mensen die op het bedrijfsnetwerk zijn aangesloten.

Lees ook: Nederlandse bedrijven betaalden miljoenen na gijzeling door software

4- Beperk de toegangsrechten van mensen die op het bedrijfsnetwerk zijn aangesloten.

5- Zorg ervoor dat het personeel zich bewust is van de gevaren van het reageren op ongevraagde berichten.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.