Nieuws Evenementen

Business Open-oprichters: 'Zakelijk netwerken mkb in gevaar door maatregelen'

Met het huidige verbod op bijeenkomsten komt het zakelijk netwerk waarlangs het mkb opereert steeds meer onder druk te staan. ,,Een zorgelijke situatie'', zeggen Business Open-oprichters Rein Korthals Altes en Robbert Trimbos. ,,Want juist nu de wereld in rap tempo verandert heeft men elkaar het hardst nodig voor steun, innovatie en - natuurlijk - voor opdrachten.''

Van onze redactie 24 oktober 2020

Netwerken mkb maatregelen

Netwerken zoals dat voor corona vaak ging. Foto: Unsplash

De landelijke netwerkorganisatie Business Open vierde eerder deze maand haar tienjarig bestaan en deed dat noodgedwongen online. ,,Geen probleem, we begrijpen dat het niet de tijd is voor een feest”, zegt medeoprichter Rein Korthals Altes. ,,Maar wat ons zorgen baart is dat door de huidige overheidsmaatregelen rondom corona het broodnodige netwerken voor ondernemers steeds verder onder druk komt te staan.”

Veel businessclubs kunnen sinds maart niet op hun gebruikelijke manier samen komen. Sommigen zelfs helemaal niet meer, omdat hun concept niet binnen de anderhalve meterregel past. Denk daarbij aan beurzen, bitterballenborrels en businessclubs rondom sport. ,,Voor het inperken van de groepsgrootte is begrip, maar er is naar ons idee een verschil tussen een studentenfeest, een verjaardag en een zakelijke bijeenkomst”, legt Korthals Altes uit. ,,Die laatste spelen een zeer belangrijke rol in de economie en zijn van onschatbare waarde voor het mkb.”

''We begrijpen dat het virus moet worden ingedamd, dus laat vooral ondernemers het goede voorbeeld geven. Maar dan moet het wel bij korte en strenge maatregelen blijven''

Rein Korthals Altes, Business Open

Kleinschalige bijeenkomsten mkb

In een bescheiden kring kan de anderhalve meter prima worden gewaarborgd, zegt Korthals Altes, en van handen schudden is sowieso geen sprake. ,,Veel netwerkbijeenkomsten vinden overdag of ‘s ochtends plaats. Dan is er geen drank in het spel en ook de omgangsvormen zijn van nature afstandelijker dan bij vrienden en familie. Bovendien begrijpen ondernemers heel goed wat er op het spel staat en houden ze zich aan de regels.”

Business Open is in de bevoorrechte positie dat zij kleinschalige bijeenkomsten organiseren en hierdoor snel kunnen schakelen. In maart werden de netwerkbijeenkomsten direct online voortgezet, en de leden komen sinds juni alweer fysiek bijeen. Korthals Altes: ,,We zijn er volledig van overtuigd dat we onze bijeenkomsten veilig kunnen organiseren. We hebben hiervoor een protocol opgesteld, inclusief een ventilatie- en mondkapjesbeleid, nog voordat het kabinet daar mee kwam. Kortom: wij doen er alles aan om onze leden met elkaar in contact te houden.”

Foto boven: Business Open-oprichters Rein Korthals Altes (links) en Robbert Trimbos. (Fred Ernst)

Economisch belang netwerken

Op dit moment heeft Business Open er zelf voor gekozen om een statement te maken en weer voor drie weken online te gaan. ,,We begrijpen dat het virus moet worden ingedamd, dus laat vooral ondernemers het goede voorbeeld geven. Maar dan moet het wel bij korte en strenge maatregelen blijven. Dit langdurig volhouden is een ramp voor de netwerkstructuren die door het huidige beleid uiteen dreigen te vallen. Zo verdwijnen er steeds meer verbanden die juist van het mkb het krachtigste en grootste bedrijf van Nederland maken. Daarom zie ik graag dat het kabinet beter inzoomt. En plekken die niet of nauwelijks bijdragen aan de verspreiding van het virus, zoals business clubs die van groot economisch belang zijn, zoveel mogelijk ruimte geeft.''

Lees ook: Online netwerken: 'Het is genoeg als ze je gezicht even hebben gezien'

Business Open

Business Open is een landelijke netwerkorganisatie met zo’n 600 leden, opgericht door Rein Korthals Altes en Robbert Trimbos. De leden - ondernemers, zelfstandigen en vertegenwoordigers van grote bedrijven- komen elke twee weken bijeen om contacten uit te wisselen en te onderzoeken hoe ze elkaar kunnen ondersteunen. Zo helpen ze elkaar zakelijk te groeien en om te gaan met de snel veranderende omstandigheden. Dit alles vanuit de visie dat netwerken en zakelijke relaties de sleutels zijn voor continuïteit en een succesvolle toekomst voor bedrijven.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.