Nieuws Evenementen

Evenementenbranche luidt noodklok op Malieveld in Den Haag

Tientallen ondernemers uit de zakelijke evenementenbranche kwamen daags voor de persconferentie van premier Rutte bijeen op het Malieveld in Den Haag. Zij rolden daar onder meer een spandoek uit van 20 bij 20 meter, met daarop een noodkreet gericht aan politiek en bestuurlijk Den Haag: geef de branche (goed voor een jaarlijkse omzet van 5,2 miljard euro) per direct duidelijkheid over coronamaatregelen.

Jeroen Mirck 12 augustus 2021

Eventbranche vuurrood protest corona maatregelen 2021

Evenementenbedrijven rollen een spandoek uit op het Malieveld om politiek Den Haag wakker te schudden. Foto: Jan Buteijn

Onduidelijkheid over de maatregelen voor de rest van het jaar en het eerste kwartaal van 2022 zorgt nu al voor talloze annuleringen van congressen, beurzen en andere events, meldt initiator Eventplatform.nl. ,,Dit betekent niet alleen een miljoenenstrop voor betrokken organisaties, het leidt bovendien tot een ernstige verzwakking van de concurrentiepositie van Nederland." Daarom is een protest georganiseerd, door de betrokkenen zelf aangeduid als een 'persconferentie'. Niet toevallig voltrok dit protest zich een dag voor het nieuwe persmoment van het kabinet, waar met name de eventbranche zenuwachtig naar uitkijkt.

Lees ook: Duidelijkheid voor zakelijke evenementenbranche enige wat telt tijdens persconferentie

Eventplatform is vertegenwoordiger van de zakelijke evenementenbranche en samen met de Alliantie van Evenementenmakers namens de sector gesprekspartner van de overheid. Riemer Rijpkema, directeur en woordvoerder van CLC-VECTA, een van de brancheclubs die onderdeel is van het platform: ,,De zakelijke evenementenbranche heeft per direct duidelijkheid nodig over coronamaatregelen voor de rest van dit jaar en het begin van volgend jaar. De huidige maatregelen leiden tot grootschalige annuleringen en tot complexe, onbruikbare businessmodellen."

"De coronamaatregelen zijn niet alleen een miljoenenstrop voor de evenementenbranche, maar verzwakken bovendien de concurrentiepositie van Nederland"

Riemer Rijpkema, directeur CLC-VECTA

Volgens Rijpkema kan op basis van Fieldlab-ervaringen een duidelijk onderscheid in evenementen worden gemaakt. ,,Ook zijn maatregelen mogelijk waarmee zakelijke evenementen veilig en verantwoord kunnen plaatsvinden. Dat moet heel snel gebeuren, want deze onduidelijkheid en onzekerheid beschadigen de branche en onze internationale concurrentiepositie.”

Opdrachtgevers wijken masssaal uit naar buitenland

Er worden in Nederland elk jaar honderdduizenden zakelijke evenementen en bijeenkomsten georganiseerd, die gezamenlijk meer dan 130 miljoen bezoekers en deelnemers trekken. De Nederlandse zakelijke evenementenbranche biedt werk aan 136.000 mensen, heeft een directe omzet van 5,2 miljard euro en een economische omvang van 9,1 miljard euro.

,,Grote internationale congressen, beurzen en bedrijfsevenementen vonden pre-corona steeds vaker in Nederland plaats", zegt Pieter Bas Boertje, CEO van D&B Eventmarketing en medeorganisator van dit protest. ,,Jaarlijks bezoeken 4,7 miljoen mensen ons land om een zakelijke reden. Daarvan komt 30 procent voor een congres, beurs of andere zakelijke bijeenkomst. We zien nu dat bedrijven en deelnemers op grote schaal annuleren en uitwijken naar andere landen. Dat betekent een miljoenenstrop voor betrokken organisaties."

Lees ook: Vereniging van Evenementenmakers ziet persconferentie Mark Rutte met vertrouwen tegemoet

'Onbegrijpelijk dat Fieldlabs zijn genegeerd'

Daarnaast zijn Nederlandse opdrachtgevers van zakelijke evenementen (waarvan de organisatie normaliter drie tot zes maanden duurt) momenteel terughoudend met het plannen van evenementen waarvan niet duidelijk is wat wel en niet mogelijk is, aldus Boertje. ,,En de zakelijke evenementen die al gepland waren dit najaar, worden weer verplaatst. Of er worden geen handtekeningen gezet, waarmee de hele keten van leveranciers op slot zit.”

Rijpkema vult aan: ,,Live-events zijn van groot belang voor het ontmoeten van klanten, prospects en medewerkers, maar ook voor actieve kennisoverdracht. We verliezen nu in snel tempo onze prominente (inter-)nationale positie in verschillende sectoren en wetenschappelijke gebieden. Het is onbegrijpelijk dat eerdere versoepelingen zijn teruggedraaid en bevindingen van de Fieldlabs worden genegeerd. We luiden de noodklok en roepen Den Haag op de zakelijke evenementen op haar waarde te schatten, anders zijn de gevolgen niet te overzien.”

Vrijdag persconferentie coronamaatregelen

Wat gaat Rutte zeggen?

Zoals het er nu naar uitziet zijn extra coronamaatregelen nu niet nodig, vertelde demissionair premier Mark Rutte maandag de media. De coronacijfers lieten immers de afgelopen week een dalende trend zien. Maar: vrijdagavond is er wel weer een persconferentie en daar kijken deze keer vooral organisatoren van evenementen naar uit.

Feiten en geruchten zijn te volgen via deze Liveblog, met reacties van ondernemers, branche-organisaties en andere experts uit het bedrijfsleven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws