Nieuws Evenementen

Evenementenbranche wil garantiefonds naar Duits model

De evenementenbranche eist in een advertentie duidelijkheid van het kabinet en pleit voor een garantiefonds naar Duits model. De Alliantie van Evenementenbouwers, met daarin de organisatoren van publieksevenementen op het gebied van entertainment, sport en cultuur, wil zich richten op het nieuwe jaar en kunnen starten met de voorbereidingen voor aankomende zomer.

Bron: AD / Het Parool 5 januari 2021

Evenementenbranche corona garantiefonds festivals evenementen cultuur sport entertainment

Publieksevenementen, wanneer kan het weer? Foto: ANP

,,We moeten uiterlijk 1 februari weten waar we aan toe zijn. Dan moeten we een go hebben om te kunnen starten met voorbereidingen", zegt Jolanda Jansen, directeur van Rotterdam Ahoy en woordvoerder van de van de Alliantie van Evenementenbouwers, in een persbericht. ,,Het organiseren van grootschalige evenementen vergt een lange voorbereidingstijd. We kunnen het ons niet veroorloven een tweede evenementenzomer te missen, want dan staat er straks een nog groter deel van de 100.000 mensen op straat en ligt een branche die goed is voor 7,4 miljard omzet compleet op zijn gat."

Lees ook: Topondernemer Ben Woldring: 'Task Force nodig om politiek te ondersteunen bij vaccinatie'

In Duitsland riep minister Olaf Scholz (Financiën) de evenementenbranche een maand geleden op alvast te beginnen met het inplannen van evenementen voor de tweede helft van 2021. Mochten evenementen alsnog worden afgelast vanwege het coronavirus, dan staat de Duitse staat garant. Hiervoor wordt ongeveer 2,5 miljard euro uitgetrokken.

De evenementenbranche heeft vorig jaar al diverse malen alarm geslagen. Zo was er de campagne #soundofsilence en werd op de eerste maandag van december de actie #theshowmustgoon gehouden.

"Straks staat een nog groter deel van de 100.000 mensen op straat"

Jolanda Jansen, woordvoerder Alliantie van Evenementenbouwers

Experimenteren met evenementen

Evenementen die onder andere genoemd worden in de advertentie zijn het Eurovisie Songfestival, de Dutch Grand Prix in Zandvoort, de Zwarte Cross, de marathon van Rotterdam, Lowlands en Amsterdam Dance Event.

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema kondigde drie weken geleden aan in het voorjaar te willen gaan experimenteren in de stad met kleine evenementen. De gemeente probeert grote evenementen met meer dan 2000 bezoekers allemaal naar het najaar te verplaatsen. In februari bekijkt de burgemeester voor welke evenementen de voorbereiding kan starten. Ze neemt dan ook een besluit over de viering van Koningsdag (27 april), de Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei. ,,De hoop en verwachting is dat er dan meer duidelijk zal zijn over de inzet van vaccins en sneltesten en de op 8 december aangekondigde experimenten door de premier.”

Lees ook: Zo ervaart de directeur van Down the Rabbit Hole een festivalloze zomer

'Test-events' met publiek in Beatrix Theater

Ook in het Utrechtse Beatrix Theater vindt in januari een aantal evenementen plaats met publiek. Zo is er een zakelijk congres en een optreden van cabaretier Guido Weijers voor vijfhonderd mensen. Deelnemers aan de proefevenementen moeten een negatieve coronatest kunnen overleggen die maximaal 48 uur oud mag zijn. Bij de ingang van het evenement wordt steekproefsgewijs met sneltests gewerkt en na afloop wordt iedereen gevraagd zeker tien dagen contact met kwetsbare groepen te vermijden.

Volgens Jansen staat de evenementenbranche te popelen weer aan de slag te gaan. ,,Wij maken er met alle plezier een happy new year van, maar we hebben toezeggingen en een garantiefonds, naar Duits model, vanuit de overheid nodig om door te kunnen gaan."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.