Nieuws Horeca
Gebrek aan vakbekwame koks breekt Chinese restaurants op
Nederlanders zijn dol op de Chinese keuken, maar het voortbestaan van veel Nederlands-Aziatische restaurants staat onder druk. Sinds in januari het zogenoemde wokakkoord is opgeschort is er namelijk geen Chinese kok meer te krijgen, schrijft De Telegraaf. Het probleem is inmiddels zo nijpend dat restauranteigenaren zich genoodzaakt voelen gepensioneerde opa’s en oma’s weer achter de wokpan te vragen.

Foto: Shutterstock
Lees ook: Personeelstekort doodsteek Michelin restaurant Tilia: Deuren sluiten definitief
Wokakkoord overboord na misstanden
Het Convenant Aziatische Horeca, ofwel het wokakkoord, werd in oktober 2014 door toenmalig minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in het leven geroepen en maakte het voor Nederlands-Chinese restaurants makkelijker om koks vanuit Azië een Nederlands werkvisum te verlenen. Het gros van de in Nederland geschoolde koks kan namelijk niet uit de voeten in de Chinese keuken.
Dat is echter verleden tijd, want het akkoord werd door het demissionaire kabinet opgeschort nadat verschillende misstanden in de sector aan het licht kwamen.
Lees ook: Dagboek van horecaondernemer Laura: 'Misschien toch maar stoppen'
Een dramatisch besluit, stelt Liping Lin, directrice van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO). Met het vervallen van het wokakkoord staat volgens Lin bij zo’n 90 procent van de Chinese restaurants het water aan de lippen.