Blog Horeca

Horecaondernemer Weij (Smaakpark): 'Voor mij is het vertrouwen weg. Ik ga open'

,,Als wij niet gesteund worden, dan voel ik me ook niet meer verplicht om te voldoen aan de regels.” Met stevige woorden maakt horecaondernemer Christian Weij, bekend van zijn fietsactie deze week, bekend dat hij vandaag gewoon open gaat. En misschien wel vaker. In deze blog legt hij uit waarom de deuren dicht houden vandaag geen optie is. ,,Waarom moet ik dicht als ik er geen steun voor krijg, maar wel mijn vaste lasten moet betalen?”

Van onze redactie 15 januari 2022

Lockdown protest christian weij

Christian Weij afgelopen week tijdens zijn Ronde Nederland, waarin Weij aandacht vroeg voor ondernemers in de problemen.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Christian

Weij

Christian Weij is eigenaar van Restaurant Smaakpark in Ede. Afgelopen week heeft hij een ronde door Nederland gefietst om langs te gaan bij andere ondernemers en aandacht te vragen voor hun problemen. Daarover heeft hij verschillende blogs geschreven voor De Ondernemer. De vorige lees je hier: ,,Zijn we dan echt collateral damage als ondernemer?"

,,Over tien dagen open (het perspectief dat het kabinet geboden heeft aan horeca, red.), dat is precies hetzelfde als vorig jaar. Toen mochten ook de winkels open, en bleven wij als horeca dicht. En er was iedere twee weken wel een reden om het nóg een keer twee weken op te schuiven.”

,,En onthoud: het is geen tien dagen hé? We gaan op zijn vroegst over een maand helemaal open. Want over tien dagen wordt het eerst tot vijf uur open, dan twee weken tot acht, en dan misschien helemaal. Bij mijn restaurant heb ik niets aan tot vijf open zijn, want we zitten niet in het centrum en hebben die aanloop niet. Dus pas als mijn deuren weer tot acht uur ‘s avonds open mogen kan ik weer gaan ondernemen. Daar ga ik niet op wachten.”

Lees ook: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

,,Wat ik zo krom vind is dat we twee jaar geleden een lockdown in gingen omdat de IC anders overstroomd zou worden. Toen werd het omdat de ziekenhuizen het anders te druk zouden krijgen. En gisteravond hoor ik dat het nu is omdat er anders teveel mensen in quarantaine komen en daarmee de maatschappij ontwricht wordt. De maatschappij is ontwricht. Kijk dan eens naar die quarantaine-regels.”

,,Maar nu komt weer de rekening bij ons te liggen, bij de horeca, cultuur en evenementen. Want de lobby wordt totaal niet goed gevoerd. Ze komen in Den Haag helemaal niet voor onze belangen op. Natuurlijk kan niet alles in één keer open, dat snap ik ook. Maar wat is er nu gebeurd? KHN heeft een routekaart naar heropening gemaakt en die ingediend bij het kabinet. Maar wel met de mededeling dat als de horeca niet open mag, dat zij als KHN geen oproep doen aan horeca om alsnog open te gaan. Terwijl je met je vuist op tafel moet slaan: mensen hebben geen pensioen meer, hebben geen geld meer op de rekening staan. Natuurlijk moeten wij open.”

Lees ook: Freek van der Valk: ‘Frustrerend dat horeca altijd achteraan de rij wordt gezet’

,,Mijn deuren gaan vandaag open. En de steun van mensen is geweldig, ik ben volgestroomd met reserveringen sinds ik dit gisterochtend op social media bekend heb gemaakt. De burgemeester en wethouders (van Ede, red.) heb ik ook uitgenodigd om langs te komen. Een kop koffie staat voor ze klaar, dan kunnen ze zien dat wij als horeca op een veilige en verantwoorde manier open kunnen.”

,,Het zou ze wel sieren om langs te komen, maar ik verwacht het niet. We hebben deze week wel een brief gekregen van de burgemeester dat we als protestactie de deuren kunnen openen. Alleen bij excessen gaan ze controleren. Maar ik wil helemaal geen excessen, ik wil laten zien dat het veilig kan, dat is de boodschap.

,,Ik heb er zo veel zin in, de reuring, de mensen weer iets leuks geven en goed en verantwoord eten. En als het vandaag goed gaat, dan doe ik volgende week zaterdag mijn deuren wéér open. En dan misschien ook op zondag.”

Kijk hieronder ook naar de brief die Christian Weij heeft geschreven - en voorgelezen - aan het kabinet.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers. Actie: ontvang nu €100,- gratis advertentietegoed voor DPG Direct.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws