Nieuws Horeca

Hoteliers Postillion en Eden: begrip voor maatregelen, maar ook onduidelijkheid en teleurstelling

De hotellerie heeft volop begrip voor de coronamaatregelen die premier Mark Rutte en ‘coronaminister’ Hugo de Jonge maandagavond bekend maakten. Onder grote hoteliers als Leon Dijkstra (ceo Eden Hotels) en Erik-Jan Ginjaar (ceo Postillion Hotels) leeft echter wel wat onduidelijkheid en teleurstelling. ,,De verantwoordelijkheid is wéér bij ons neergelegd.”

Danny Jansen 29 september 2020

American hotel eden amsterdam corona

De nieuwe maatregelen laten zich ook voelen in het Hard Rock Hotel American van Eden Hotels in Amsterdam.

Alleen naar de grote drie steden reizen wanneer het écht nodig is en maximaal dertig personen in één ruimte. Dat zijn de twee maatregelen die hoteliers het zwaarst gaan voelen en Dijkstra, die verantwoordelijk is voor dertien hotels, kan er begrip voor opbrengen. Hij zegt dat het belangrijk is dat juiste stappen worden gezet die ertoe leiden dat het virus wordt ingedamd. Toch is er wel degelijk iets waar hij van baalt, namelijk de regelgeving omtrent mondkapjes. Of beter gezegd, het ontbreken daarvan.

Roep om heldere regels vanuit de overheid

,,Er is nu een verwarrende situatie ontstaan. De verantwoordelijkheid is nu wéér bij ons neergelegd. Wat zeg je nu tegen de gasten als het over mondkapjes gaat? Wat dat betreft zou het goed zijn als er heldere regels door de overheid worden ingesteld. Aan tafel mogen ze af, maar zodra je bijvoorbeeld naar het toilet moet, zet je ‘m op. Net zoals dat in Frankrijk het geval is.”

Tekst gaat verder onder de foto van Leon Dijkstra (rechts), ceo van de Eden Hotels.

Burgemeester Halsema verschaft geen duidelijkheid

,,Ik snap momenteel ook maar weinig van Femke Halsema. De burgemeester van Amsterdam roept dat het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes dringend wordt geadviseerd om twee tellen later van een mondkapjesplicht te spreken. Je begint er bijna aan te twijfelen of men zelf wel weet wat nodig is. We gaan vandaag met het hele management om tafel om te kijken hoe we dit allemaal gaan inrichten”, aldus Dijkstra.

Lees ook: Topman WE Fashion: 'Klant zonder mondkapje is welkom'

Nieuwe lockdown kan doodsteek voor Postillion Hotels betekenen

Erik-Jan Ginjaar, die vijf Postillion Hotels onder zijn hoede heeft, staat net zoals zijn concullega achter de maatregelen van de overheid. Zijn zorgen zijn echter onverminderd groot. ,,We moeten deze maatregelen als een laatste waarschuwing zien. Laten we ons alsjeblieft aan de regels houden! Laten we met z’n allen volwassen zijn om op die manier een complete lockdown te voorkomen. Komen we daar namelijk opnieuw in terecht, dan zou dat voor ons wel eens de doodsteek kunnen zijn.”

Ginjaar: ,,Ik verzet mij met hand en tand tegen iedereen die negatief tegenover de maatregelen staat. Vanuit mijn kant zal je er geen slecht woord over horen. Als Postillion Hotels hoopten we echter wel op een ontheffing omtrent het aantal personen in één ruimte.”

Tekst gaat verder onder de foto van Erik-Jan Ginjaar, ceo van de Postillion Hotels.

Ginjaar: 'Maximaal dertig gasten in één ruimte kost ons twee ton aan omzet in hotel Bunnik'

,,Dat mogen er dertig zijn, maar er zouden uitzonderingen gelden als je netjes voldoet aan de maatregelen. Ik heb het maandagavond direct uitgezocht, maar die uitzondering blijkt dus alleen te gelden voor culturele instellingen. Voor de zekerheid heb ik nog een berichtje gestuurd naar de burgemeester van één van de steden waarin wij een hotel hebben, maar hij kon er helaas niets aan veranderen. Kijk ik naar ons hotel in Bunnik, dan kost ons dit twee ton aan omzet.”

Lees ook: Kabinet komt met strengere landelijke coronamaatregelen, ook voor ondernemend Nederland

Gevolgen van terugloop in het aantal mensen dat nog de straat op gaat

Het zorgt voor een hoop onzekerheid bij de bezorgde Ginjaar. De vorige keer dat er een beperking van het aantal gasten in één ruimte werd opgelegd, leidde dat tot een terugloop in het aantal mensen dat überhaupt op straat was. ,,Een goede ontwikkeling als je kijkt naar het bestrijden van het virus, maar slecht voor onze hotels. We zullen in de loop van de weken zien hoe het uitpakt.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.