Nieuws Horeca

ING: horeca blijft jarenlang last houden van coronacrisis

De horeca heeft nog jaren last van de naweeën van de coronacrisis. Dit jaar zal de sector zijn omzet met 40 procent zien dalen in vergelijking met een jaar eerder. Voor volgend jaar is de situatie iets rooskleuriger met een gemiddeld omzetverlies van naar verwachting 20 procent.

De Ondernemer / ANP 17 december 2020

Horeca corona crisis ramp toekomst

Een demonstrant vraagt aandacht voor de ondernemers die op het punt van omvallen staan door de coronacrisis. Foto: ANP

Door het langdurige verlies aan inkomsten en het onzekere perspectief zal het aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen volgend jaar flink stijgen. Verder is de vraag of de niveaus van voor de crisis nog wel zullen worden gehaald.

Dat voorspelt het Economisch Bureau van ING in een rapport over de sector. Volgens de bank zal het herstel vaart krijgen om het moment dat wordt begonnen met vaccineren en maatregelen stapsgewijs kunnen worden teruggedraaid. Het exacte omslagpunt laat zich volgens ING lastig voorspellen.

Lees ook: Bierverkoop keldert, brouwers in problemen

Anderhalvemetermaatregel vertraagt herstel horeca

De terugkeer naar normale omzetniveaus duurt bij hotels en cafés gemiddeld genomen langer dan bij restaurants en vakantieparken. Dit komt mede doordat hotels en cafés dit jaar met het grootste omzetverlies kampen. Daarbij blijven volgens de bank beide branches volgend jaar relatief lang last houden van coronamaatregelen.

Pas na het intrekken van negatieve reisadviezen en het opstarten van evenementen keren de voor hotels belangrijke buitenlandse gasten en zakenreizigers weer geleidelijk terug. Voor cafés en het nachtleven is het na het opheffen van de lockdown vooral de anderhalvemetermaatregel die het herstel vertraagt.

''De economen rekenen erop dat 500 tot 600 horecazaken volgend jaar faillissement zullen aanvragen''

Economisch Bureau ING

2021: verdubbeling aantal faillissementen

Door thuisbezorgen en afhalen is de impact van alle maatregelen bij restaurants iets minder groot dan bij cafés. Verder is het in restaurants makkelijker te regelen om afstand te bewaren.

Voor volgend jaar rekent ING op een verdubbeling van het aantal faillissementen. Vanwege de dubbele lockdown hebben bedrijven drastisch in de kosten moeten snijden en reserves moeten aanspreken. Overheidssteun dekt daarbij niet alle kosten. De economen rekenen erop dat 500 tot 600 horecazaken volgend jaar faillissement zullen aanvragen.

Lees ook: Hotel(s) runnen tijdens de coronacrisis: advies van topondernemers

Ook na corona minder café- of restaurantbezoek

Verder zullen consumenten ook na 2021 terughoudender zijn met een café- of restaurantbezoek door oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid. Ook zullen toeristen vaker wegblijven. De vraag is ook of de zakelijke reiziger terugkeert op de niveaus van voor de crisis. Daarbij speelt in het nadeel voor de horeca dat videobellen de drempel om weer te gaan reizen hoger heeft gemaakt. Als druppel in de overvolle emmer zit ook het thuiswerken de sector in de weg. Dit heeft weer grote gevolgen voor cateraars.

Lees ook: Vlammend betoog Peer Swinkels (Swinkels Family Brewers): ‘Horeca moet open’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.