Nieuws Horeca

‘Als je hem hebt wil je hem ook graag houden'. Oonivoo in Uden raakt Michelinster kwijt

Vreugde en verlies op een culinaire zakdoek. Restaurant Oonivoo in Uden raakte de zwaar gekoesterde Michelinster kwijt: 'een mokerslag'. Even verderop in Ravenstein is het feest, want Versaen behield zijn ster wel.

Wouter ter Haar 13 juni 2022

Oonivo uden michelin

In januari 2020 was het nog feest bij Restaurant Oonivoo in Uden. Toen werd duidelijk dat het restaurant de Michelinster had behouden. Inmiddels is het restaurant die ster kwijt. Foto: Van Assendelft Fotografie.

Met ‘echt heel erg rot', ‘een mokerslag’ en ‘zwaar aangeslagen'. Met woorden van onder andere deze strekking geven chef-kok Jasper Kox en eigenaar Marco van Bergen van het Udense restaurant Oonivoo hun gevoelens weer. Eind 2018 was de euforie nog groot. Toen werd het nog zo jonge restaurant beloond met een Michelinster. Maar onlangs maakte Michelin officieel bekend dat het Udense restaurant niet meer sterwaardig is. En dat is hard, keihard, aangekomen in Uden. ,,We zijn echt teleurgesteld", aldus van Bergen tegen het AD.

Aanvankelijk had het nu dus voormalige sterrenrestaurant op de sluitingsdag -de dinsdag- nog een gezamenlijke en feestelijke toast uit willen brengen op het behoud van de ster, maar nu komt het voltallige Oonivoo-team bijeen om uit te huilen. Maar ook om weerbaar en strijdlustig dit ‘enorme’ verlies te lijf te gaan. ,,Want", zo zegt de in Uden woonachtige restauranteigenaar die in Oss ook actief is als supermarktondernemer: ,,We zullen de komend periode nog harder aan de slag gaan om te bewijzen dat we die ster echt wel verdienden en verdienen. We gaan er kei- en keihard voor knokken en ons verder door ontwikkelen.”

"We nemen Michelin zeer, zeer serieus. Maar we snappen echt niet waarom de ster afgepakt is"

Marco van Bergen, Oonivoo

'Michelin nogal gesloten bolwerk'

Zowel Van Bergen als ook sterrenkok Kox snappen ‘écht niet’ waarom het Udense restaurant nu, zonder de in 2018 op de gevel geschroefde ster, haar klanten moet ontvangen. Van Bergen: ,,We nemen Michelin zeer, zeer serieus. Maar we snappen echt niet waarom de ster afgepakt is. We gaan proberen om informatie los te krijgen bij Michelin, maar dat is een nogal gesloten bolwerk. We willen graag weten wat we niet goed hebben gedaan om daar wat van te leren. We moeten de plank ergens misgeslagen hebben, alleen waar?”

Of het verlies van de ster te maken heeft met het vertrek van voormalig chef-kok Thijs Berkers - die nu les geeft op het Koning Willem I college - is voor Oonivoo gissen. Van Bergen: ,,Er zijn ook voorbeelden van restaurants waar dit geen rol heeft gespeeld. Feit is wel dat dit voor onze chef-kok Jasper Kox wel een mokerslag is. Die heeft er met zijn team alles voor gedaan om die ster te behouden en het onze gasten optimaal naar hun zin te maken. Zo jammer dit."

Lees ook: Overzicht Michelinsterren 2022: dit zijn de beste Nederlandse restaurants

Terwijl in Uden de scherven nu bijeen geveegd moeten worden, heerst er op zo'n twintig kilometer verderop intense tevredenheid. Hans Derks, eigenaar en chef-kok van restaurant Versaen, viert nog steeds het behoud van zijn ster. Met een ‘goed glas champagne'. Zonder zich daarvan bewust te zijn gebruikt hij dezelfde zinsnede als Van Bergen van Oonivoo: ,,Als je zo'n ster hebt, wil je 'm ook graag houden.” En hij is oprecht ‘ontzettend blij’ dat het gelukt is.

Versaen is sinds drie jaar een sterrenrestaurant. ,,Toch was het echt nog wel spannend hoor. Ik had er wel rekening mee gehouden dat we 'm zouden houden, maar je weet natuurlijk nooit.” Volgens Derks heeft zijn restaurant nog onverkort volop profijt van de Michelin-ster. ,,Er komen nog altijd heel veel gasten die nog nooit bij ons gegeten hebben. Door de ster weten mensen je toch beter te vinden.”

"Er komen nog altijd heel veel mensen die nog nooit bij ons gegeten hebben. Door de ster weten mensen je toch beter te vinden"

Hans Derks, restaurant Versaen

Groot was de feestvreugde toen Restaurant Versaen in Ravenstein drie jaar geleden de Michelinster binnenhaalde. Eigenaar en chef-kok Hans Derks neemt de felicitaties in ontvangst. Foto: Van Assendelft Fotografie.

Lees ook: Wanneer krijgt het eerste Indische of Surinaamse restaurant een Michelinster?

'Stiekem een beetje hoop'

Bij Cordial in Oss hadden ze ‘stiekem een beetje hoop' gehouden dat het felbegeerde bordje met de Michelin-ster weer op de gevel geschroefd zou kunnen worden. volgens chef-kok Joost Verhoeven heeft het Osse restaurant -dat in 2018 na 17 achtereenvolgende jaren de Michelin-ster verloor- de afgelopen maanden enkele keren inspecteurs van Michelin aan tafel gehad.

,,Dus we hoopten er al wel een beetje op.” Maar die vlieger ging niet op. Een culinair-lichtpuntje voor Oss is wel dat chef-kok en eigenaar Lars Albers van het sterrenrestaurant Vigor in Vught uit de stad afkomstig is. Maar op de terugkeer van de ster moet Oss dus nog (even) wachten.

Lees ook: Personeelstekort doodsteek Michelin restaurant Tilia: Deuren sluiten definitief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws