Nieuws Horeca

Minder eigenaars restaurants en cafetaria's wierpen handdoek in ring

Restaurants en cafetaria's hebben in het eerste kwartaal zelf relatief minder vaak hun bedrijf beëindigd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag het aantal bedrijfsopheffingen in deze branche aanzienlijk lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Van onze redactie 4 mei 2021

Sluiting horeca cbs

Horeca gaat door de maandenlange gedwongen sluiting door een zware periode. Foto: Shutterstock

In totaal stopten 100 restaurants waar meerdere mensen werkten. Een jaar eerder nog 140 bedrijfsopheffingen. Ook besloten 105 cafetaria's, lunchrooms, snackbars, ijssalons en andere eetkramen de deuren te sluiten. In het eerste kwartaal van 2020 gebeurde dit nog bij 135 ondernemingen.

De stevige afnames hangen mogelijk samen met de coronasteun van de overheid. De horeca gaat door de maandenlange gedwongen sluiting en strenge beperkingen wel door een hele moeilijke periode.

'Het aantal opgeheven bedrijven waar meer dan een persoon actief was lag met 4.655 sluitingen wel iets hoger dan een jaar eerder'

Centraal Bureau voor de Statistiek

Relatief veel kledingwebwinkels stopten in eerste kwartaal

Het CBS telde afgelopen kwartaal over de gehele linie minder opgeheven bedrijven. Het ging in totaal om ruim 30.000 bedrijven, dik 9.000 minder dan een jaar terug. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven waar slechts één persoon werkzaam was. Het aantal opgeheven bedrijven waar meer mensen actief waren lag met 4.655 sluitingen wel iets hoger dan een jaar eerder.

De meeste bedrijfsopheffingen werden geteld bij de organisatie-adviesbureaus. Ook stopten er relatief veel kledingwebwinkels, komt naar voren uit de statistieken. Wat precies de reden was van de sluitingen komt niet uit de cijfers naar voren.

Lees ook: Onderzoek: ruim 75 procent van de horecabedrijven aan rand van de afgrond

Cijfers stabiel: 57.000 nieuwe bedrijven opgericht

Tegelijkertijd zijn er ook weer zo'n 57.000 nieuwe bedrijven opgericht. Dat aantal lag ongeveer even hoog als in het eerste kwartaal van 2020. Dit betekent dat het totaal aantal bedrijven in Nederland blijft toenemen. Er komen de laatste tijd vooral veel nieuwe webwinkels bij.

Ondanks de coronacrisis staan de restaurants ook nog in de top 10 als het gaat om oprichtingen van bedrijven met meer dan één werkzame persoon. Wel werden er bijna een derde minder restaurants gestart dan een jaar geleden. Het aantal opgerichte cafetaria’s, lunchrooms en snackbars was gelijk aan dezelfde periode vorig jaar.

Jan Meerman (INretail) glashelder over toekomst in retail. Lees zijn blog. 'Tenminste 20 procent in retail moet zich afvragen: is mijn bedrijf nog levensvatbaar? Stoppen is ook een optie'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws