Nieuws Horeca

Horeca kan niet wachten op kwartfinale-kraker: ‘Hier snakten we tijdens corona naar’

Na een stroeve aanloop raakt Nederland steeds meer in WK-sferen. Kroegbazen rekenen vrijdagavond op een vol huis als Oranje in de kwartfinale tegen Argentinië aantreedt. ‘Een betere avond is er niet voor de natte horeca.’

David Bremmer (AD) 9 december 2022

Wk oranje nederland argentinie vrijdag 9 december kwartfinale horeca kroeg corona

De Haagse Bar Club 188 waar het Oranjegevoel nu echt gaat leven. Nikki (L) en haar vrouw Karin met wie ze het etablissement runt. Foto: Frank Jansen

Nee, tijdens de groepswedstrijden moest het nog op gang komen in de zaken van Brabantse horecaondernemer Geert Blenckers. ,,Mensen hadden duidelijk tijd nodig om in WK-stemming te komen", vertelt hij vanuit Beer & Sports Bar De Bascule te Helmond aan het AD. ,,Dat het toernooi in november wordt gespeeld, werkte duidelijk door, evenals de maatschappelijke discussie rond Qatar.”

Twee weken later begint de stemming er dankzij de prestaties van Louis van Gaal en zijn mannen dan toch nog goed in te komen. ,,Tijdens de achtste finale tegen de VS zaten we helemaal vol en was de sfeer geweldig,” vertelt Blenckers, die twaalf horecazaken runt in Helmond, Eindhoven, Den Bosch en Breda. In de helft daarvan kunnen gasten naar het WK kijken. ,,We pakken flink uit met grote schermen.”

Lees ook: Horeca begint oranjegekte te voelen: 'We zaten helemaal vol'

Gratis biertje voor oranjefans

Vlaggenschip is sportbar De Bascule, dat beschikt over een groot verwarmd terras en geheel in Oranje-sferen is aangekleed. Vrijdagavond rekent Blenckers op de beste avond tot nu toe. ,,De vorige wedstrijden werden voor ons als natte horeca niet op ideale tijden gespeeld. Vrijdagavond 20:00 is echter perfect, beter wordt het niet.”

115 kilometer westelijker heeft Haagse kroegbaas Nikki Schenkeveld er eveneens zin in. Haar Bar Club 188, gevestigd in de statige wijk Bezuidenhout, zal vrijdag stampvol zal zitten met het maximale aantal van 200 voetballiefhebbers, verwacht ze. Op vijf schermen, waarvan één grote, kunnen gasten naar Nederland-Argentinië kijken. ,,Waar er nu slechts weinig straten oranje gekleurd zijn, is het bij ons één oranje zee. Mensen komen al ruim van te voren binnen.”

"Eenmaal aan de bar zijn er geen maatschappelijke discussies meer, maar juicht iedereen gezamenlijk voor Oranje onder het genot van een paar biertjes"

Horecaondernemer Geert Blenckers

De populariteit van Bar Club 188 is des te groter nu elk Nederlands doelpunt aanwezigen een gratis biertje oplevert. Het is een traditie van het huis sinds 1991, vertelt Schenkeveld, die het etablissement enkele jaren terug van haar ouders overnam. Ze runt het nu met haar vrouw Karin. ,,Mijn vader is tijdens het EK van 1988 gestart met wedstrijden van Oranje. Eerst via een groot scherm en een beamer, later werd het steeds groter.”

Schenkeveld en Blenckers zijn de enige horecabazen niet die de kraker tegen Argentinië live op grote schermen vertonen. In het hele land gebeurt dat, van Zeeland tot Groningen en van Noord-Holland tot Limburg. Zo is in het Groningse Veendam een compleet WK Oranje Café opgetuigd met duizend op elkaar gestapelde bierkratten en allerlei oranje versiering. Het Rotterdamse café Panenka heeft naast een groot scherm een tribune neergezet. Veldhoven heeft dankzij een aantal ondernemers een eigen Oranje Plein.

Johan Cruijff Arena en Huis van Oranje

De grootste locatie waar fans de wedstrijd kunnen kijken is in de Johan Cruijff Arena. Voor het ‘Huis van Oranje’ zijn al 20.000 kaartjes verkocht, meldt KNVB-woordvoerder Daan Schippers. Alle 800 tafels op het veld zijn eveneens uitverkocht. Amateurvoetbalverenigingen en andere sportclubs proberen ook een graantje mee te pikken van het WK. Veel kantines en clubhuizen zijn vrijdagavond geopend voor voetbalfans.

Koninklijke Horeca Nederland is in zijn nopjes met de aanloop. ,,Nu Nederland verder komt groeit de belangstelling steeds meer horen we van onze leden,” zegt woordvoerster Vivian van der Wielen. ,,Tegelijk is het lastig een eenduidig beeld te schetsen.”

Lees ook: WK kijken onder werktijd: gewoon doorwerken of de mogelijkheid geven?

De extra omzet komt als geroepen, zegt KHN. Veel ondernemers hebben zware jaren achter de rug: eerst door corona en nu door de torenhoge energiekosten en de record-inflatie. Een biertje is in korte tijd bijna 10 procent duurder geworden en per januari volgt een nieuwe verhoging. Nederlanders kunnen daardoor minder besteden. ,,Het is dus extra fijn als het WK tot veel aanloop bij de horeca leidt”, zegt Van der Wielen.

Tranen tijdens Nederland tegen Verenigde Staten

Kroegbaas Nikki Schenkeveld van Haagse Bar Club 188 gaat deze vrijdagavond extra genieten, zegt ze. Tijdens afgelopen match tegen de VS moest ze vorige week zelfs een traantje wegpinken. ,,Toen ik in coronatijd thuis stilletjes op de bank zat, snakte ik van zulke momenten van saamhorigheid. Om dan met 200 oranje-fans in een vol huis te kunnen feesten, was zó gaaf. Het bleek nog mooier dan in mijn dromen.”

Brabantse kroegbaas Blenckers rekent op een groot voetbalfeest in zijn kroegen, van Breda tot Helmond. ,,Eenmaal aan de bar zijn er geen maatschappelijke discussies meer, maar juicht iedereen gezamenlijk voor Oranje onder het genot van een paar biertjes.”

Lees ook: Badge Direct maakt OneLove-aanvoerdersband: uitverkocht na FIFA-verbod

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws