Nieuws Horeca
Won Yip over mogelijke opening horeca in december: 'Eerst zien, dan geloven'
Wellicht kunnen alle restaurants vanaf half december de deuren openen, met de strenge coronamaatregelen in acht genomen. Dat meldden bronnen aan RTL Nieuws. Wat vinden horecaondernemers Herman den Blijker en Won Yip van dat nieuws? Ze vertellen het Martine Hauwert in De Ondernemer Update.

Horeca-ondernemer Won Yip. Foto: ANP
,,Eerst zien, dan geloven,'' reageert Won Yip, onder andere eigenaar van meerdere horecazaken in Amsterdam. ,,Ongelofelijk dat mensen allemaal zo'n voorschot nemen. We hebben nog vier weken te gaan en we hebben inmiddels geleerd dat de wereld er per dag anders uit kan zien.''
RTL Nieuws meldde donderdagmiddag dat de restaurants volgens bronnen half december mogelijk open kunnen. Er werd gewerkt aan een experiment met 25 restaurants, maar dat experiment komt misschien te vervallen. Restaurants zouden dan weer open kunnen, feestcafés en andere vormen van horeca niet. Wel moeten de restaurants zich aan strenge voorwaarden houden, zoals goede ventilatie, een max van vier mensen per tafel, speciale looproutes, kuchschermen tussen tafels en mondkapjes voor gasten en personeel. Ook zouden er strenge regels gelden voor de verkoop van alcohol en sluitingstijden.
Lees ook: Horeca helemaal open? Won Yip, Laurens Meyer investeren in uv-licht
Won Yip: onverantwoord om te speculeren
Won Yip is vooralsnog voorzichtig met het plannen van een heropening. ,,We hebben nu twee keer meegemaakt dat we alle voorraden moesten weggeven.'' Hij vindt het onverantwoord om te speculeren over het onderwerp, zeker nu besmettingen in omliggende landen oplopen. Wel heeft hij de kerstversiering in zijn zaken als geïnstalleerd. ,,Maar ik wacht nog even met op de knoppen drukken om weer open te gaan.''
Sowieso verwacht Yip geen kerstdrukte in de Amsterdamse horeca. ,,Voor ons is het belangrijk dat code rood eraf gaat. Dan komen de Duitsers, de Belgen en de Fransen weer. Zolang dat er niet af gaat, zijn er geen bezoekers. De stad is leeg.''
Herman den Blijker: 'Afwachten of ik meer ga verdienen dan met streaming'
Ook Herman den Blijker, eigenaar van restaurant Goud in Rotterdam, is sceptisch. Hij vraagt zich af of mensen nog wel naar de restaurants willen komen en of de restricties niet een domper zullen zijn op de kerstsfeer.
,,We zijn nu ook met zoveel andere dingen bezig die waarschijnlijk meer omzet gaan genereren.'' Den Blijker wijst op de kookdemonstraties die hij doet, die live gestreamd worden. ,,We kunnen zo voor 600 man een demonstratie geven.'' Bovendien gaat het ook goed met de take-outservice van Den Blijker.
,,Als ze in december zeggen 'ga het maar doen', heb ik een week om alles voor te bereiden en kan ik ook heel veel dingen niét meer doen. En dan is het nog maar afwachten of ik in die twee weken de omzet ga halen die ik met de streaming haal.''
Den Blijker en Yip gaven hun reactie in De Ondernemer Update. Tijdens de Week van de Ondernemer is dit programma elke dag te bekijken op De Ondernemer. Bekijk hier de gehele aflevering van vrijdag: