Nieuws Maatregelen

Nederland kleurt weer geheel rood: komt de toerist nog?

Nederland kleurt weer helemaal rood op de Europese coronakaart. Door de oplopende coronagevallen gingen de laatste provincies van oranje naar rood. Een maand geleden was Nederland voor het laatst volledig rood. Weer een tik voor de toch al zwaar getroffen reisbranche die het moet hebben van buitenlandse toeristen die hier vakantie willen vieren.

Van onze redactie 2 september 2021

Code rood nederland europa coronakaart ecdc reizen toerisme vakantie corona

Durft de buitenlandse toerist hier te kamperen nu Nederland weer geheel rood kleurt op de coronakaart? Foto: Unsplash

Dat we niet meer oranje zijn komt doordat het percentage positieve test is gestegen van 3,5 naar 4,4 procent. De meeste provincies hadden in de afgelopen twee weken tussen de 75 en 200 positieve tests op elke 100.000 inwoners. Als dan meer dan 4 procent van alle tests positief uitvalt, gaan de provincies van oranje naar rood, ook als het aantal positieve tests gelijk blijft. Als Nederland onder de grens van 4 procent was gebleven, zouden alleen Friesland en Overijssel van oranje naar rood zijn gegaan.

Lees ook: Nederland donkerrood op coronakaart: slecht nieuws reisbranche

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De dienst kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren: Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

De tekst gaat onder de kaart van Europa verder.

Nederland kleurt rood op de coronakaart van het ECDC.

Regels voor reizen kunnen per land verschillen

Landen gebruiken de kaart van het ECDC om hun beleid te bepalen. Toen ons land in juli donkerrood kleurde, was dat voor bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland aanleiding strengere regels in te voeren voor Nederlanders die de grens passeerden. De kaart van het ECDC is overigens geen bindend reisadvies, maar EU-landen hebben wel de afspraak zich er zo veel mogelijk aan te houden.

Een land kan besluiten dat toeristen welkom blijven, vaak uit economisch oogpunt. Andere landen kunnen toeristen buiten de deur houden om het virus tegen te gaan. Sowieso moet je in Europa een vaccinatiebewijs kunnen laten zien of een negatieve testuitslag. Bereid je dus goed voor als je toch wil reizen, ook onderweg, aldus reisbrancheorganisatie ANVR eerder al in een advies.

Lees ook: Uniglobe Travel verwacht binnen twee jaar herstel van zakelijke reizen: 'Behoefte aan fysiek contact is groot'

'We kunnen moeilijk de reissector opdoeken'

De reisbranche verkeert nog altijd in zwaar weer. Koepelorganisatie ANVR reageerde dan ook woedend toen het kabinet maandag bekendmaakte per 1 oktober de coronasteun aan bedrijven te zullen stoppen.

Georganiseerde reizen naar landen buiten de EU liggen door een oranje reisadvies nog grotendeels stil. Daar staat binnenkort dus geen financiële compensatie meer tegenover. De ANVR pleit voor versoepeling van het reisadvies of nieuwe steunmaatregelen. Gebeurt dat laatste niet, dan dreigt de ANVR leden te gaan ondersteunen die toch naar oranje gebied willen reizen. ,,We kunnen moeilijk de hele sector opdoeken", zo stelt de woordvoerder van de reiskoepel in dit artikel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws