Podcast

Boodschap persconferentie aan ondernemers helder? Experts reageren op Kuipers

De eerste persconferentie van minister Kuipers vanuit een andere invalshoek: Paul van den Bosch, hoofdredacteur AD Regio, en Patrick Wessels, consumentenpsycholoog, reageren. Over de nieuwe aanpak en of 'de boodschap', ook voor ondernemers, duidelijk werd overgebracht.

Laatste update: 16 februari 2022 21:00

Kuipers presconferentie tegel

Foto: ANP.

Van onze redactie 16 februari 2022

De openingsboodschap van zorgminister Kuipers bij de persconferentie - het land gaat weer open - vond consumentenpsycholoog Patrick Wessels sterk, misschien wel te sterk. ,,Dat er nog basisadviezen gelden, geen handen schudden, afstand houden, dat heeft niemand meer gehoord denk ik.”

'Volstrekt onduidelijk waarom versoepelingen niet in één keer kunnen'

De drietrapsraket aan versoepelingen vindt Wessels een zwaktebod. In de radio-uitzending (hierboven terug te luisteren) zegt hij onder meer: ,,Je merkte dat in de vragen van jounalisten, het is volstrekt onduidelijk waarom dit niet gelijk kan allemaal. Communicatie-technisch vond ik het een zwakke manier om het allemaal te vertellen.” Eén groot compliment voor Kuipers: dat hij eerlik en duidelijk aangaf wat hij niét wist. ,,Hoop dat politici daarmee doorgaan. Als ze het niet weten, zeg het dan ook maar."

Luister ook naar de reactie van horecaondernemer Won Yip op de persconferentie=Kuipers, via deze link: Won Yip: 'Dossiers 'Groningen' en 'Toeslagenaffaire' zijn nog niets vergeleken met dit coronabeleid'

'Ik mis nu een vergezicht'

Dat vindt ook Paul van den Bosch, hoofdredacteur AD Regio. ,,Ik denk dat het wel goed is om vaker tegen elkaar te zeggen ‘ik weet het niet’, als we iets niet weten.” Juist over dat wat Kuipers niét wist, daar is Van den Bosch het meest positief over. ,,Hij is een vakminister, dat weet iedereen, dus hij hoeft niet alles buiten zijn vakgebied te weten.”

Bij deze persconferentie stond Kuipers er alleen voor; voor het eerst sinds het uitbreken van corona was premier Rutte niet aanwezig. In de radio-uitzending (hierboven terug te luisteren) vertelde Van den Bosch daar onder meer over: ,,Eén woordvoerder vond ik op zich wel verfrissend, maar als we inderdaad naar een soort van afsluitend moment gaan in maart, moet Rutte er wel staan. Tijd dan voor een toespraak waarin hij vertelt over waar we naartoe gaan. Ik mis nu een vergezicht, het is wel heel clean zo.”

Luister ook naar de reactie van ONL-voorzitter Hans Biesheuvel op de persconferentie-Kuipers, via deze link: Hans Biesheuvel (ONL): 'Het vertrouwen moet terug. Dat begint met een helder, eerlijk en stabiel beleid'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details