Nieuws Maatregelen

2G-plus voor horeca en winkels in Duitsland: straks ook hier?

Duitsland gaat over op een 2G-plusbeleid voor restaurants en cafés, wat betekent dat naast het tonen van een vaccinatie- en herstelbewijs ook een coronatest verplicht is. De testverplichting geldt niet voor mensen die een boosterprik hebben gehad. Verder wordt de quarantaineduur ingekort. Een voorbode voor ons land?

Van onze redactie 8 januari 2022

Lockdown duitsland corona omikron 2 G

Foto: Shutterstock.

Bondskanselier Olaf Scholz en de leiders van de deelstaten in Duitsland hebben besloten dat mensen tien dagen moeten thuisblijven als ze in contact zijn geweest met een besmet persoon. De quarantaine kan na zeven dagen met een negatieve coronatest worden beëindigd. Mensen met een boostervaccinatie hoeven helemaal niet meer in quarantaine. Nu moeten mensen vaak veertien dagen in quarantaine, afhankelijk van een aantal factoren.

In een aantal Duitse deelstaten geldt 2G-plus al op bepaalde locaties, bijvoorbeeld bij sportwedstrijden of in zwembaden. De extra maatregelen worden genomen vanwege een stijging van het aantal coronabesmettingen door de extra besmettelijke omikronvariant. Volgens Scholz zullen door omikron ook in Duitsland veel nieuwe mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. In Duitsland is bijna 72 procent van de bevolking volledig ingeënt, bijna 42 procent heeft een booster gehad.

Lees ook: Hoe de Duitse winkelstraat moet omgaan met corona

Bij veel Weihnachtsmarkten hebben ze het vorige maand al overduidelijk gemerkt. Een van de bekendere, net over de grens in Nordhorn bijvoorbeeld, in Bentheim. Een troosteloze bedoening werd het, is te lezen in dit artikel van de Stentor. De 2G plus-regel hield daar in dat mensen die toegang wilden krijgen tot een Weihnachtsmarkt behalve een vaccinatiebewijs of herstelbewijs, ook een recente negatieve test moeten kunnen laten zien. Diezelfde eis geldt in de Grafschaft Bentheim ook voor onder andere horeca, dierentuinen, theaters en kappers.

Het duizelt de Duitsers van de coronamaatregelen

Het duizelt de Duitsers van de coronamaatregelen, die elkaar net als in Nederland in een snel tempo opvolgen en duidelijk niet in het voordeel van de winkelier uitpakken, weet 'Onze Man in Berlijn', journalist Guy Hoeks. In dit artikel schrijft hij onder meer: Zelden kan een koopjesjager in Berlijn, van Kurfürstendamm tot Friedrichstraße en hier in Neukölln, meer op gezette tijden een winkel binnenwandelen. Rondom de Markthalle Neun, een overdekte markt met kraampjes vol eten en spulletjes, blijven veel rolluiken van dicht. Sommige winkeliers hebben de moeite genomen een briefje op te hangen. ‘Beste klanten, helaas ben ik vandaag en morgen niet in de winkel.’ Andere zaken hebben besloten om bijna heel januari dicht te blijven zoals een feestartikelenwinkel, waarvan de etalage vol met kerstspullen een treurige aanblik geeft.

Mede als gevolg van de sluiting van winkels doen veel Duitsers online hun inkopen. Buiten online reuzen als Amazon en Zalando ziet retailorganisatie HDE dat ook kleinere webwinkels daardoor uitstekende zaken doen. In 2021 waren zij op jaarbasis goed voor een omzet van 586 miljard euro, een stijging van 1,5 procent vergeleken met een jaar eerder. Maar ook zij hebben te maken met artikelen die niet of veel te laat geleverd worden. Volgens denktank Ifo beklaagden ruim 81 procent van de ondernemers zich hierover. Dat is de gedeelde pijn, die ondernemers voelen.

Lees ook: INretail, KHN en MKB-Nederland hebben indruk dat OMT land runt

2G- of 3G-beleid in Nederland?

De Tweede Kamer heeft op verzoek van de PVV besloten de behandeling van 2G-voorstellen in ons land uit te stellen, omdat het ministerie van Volksgezondheid eind volgende week met meer informatie over onder meer de omikronvariant komt.

De voorstellen over een mogelijk 2G-beleid en de inzet van het coronatoegangsbewijs (CTB) in het hoger onderwijs en op de werkvloer werden al eerder uitgesteld. Bovendien is Nederland zeker tot 14 januari in lockdown en wil het demissionaire kabinet 2G en een bredere inzet van de coronapas invoeren als meer zaken de deuren kunnen openen. Het 2G- en 3G-beleid (waarbij mensen ook met bewijs van een negatieve test toegang kunnen krijgen) zijn niet onomstreden.

Coalitiepartij ChristenUnie is tegen de inzet van 2G en het CDA twijfelde afgelopen tijd nog, maar denkt wel dat het beleid kan helpen ,,sommige sectoren eerder te openen".

Lees hier de eerdere blog van INretail-directeur Jan Meerman: Meerman (INretail): 'De Jonge gaat voor invoering QR-code bij winkels. Wordt chaos'

Omikron-besmettingen: 'Dit is nog maar het begin'

Het ene OMT-lid is het andere niet, ervaren we deze week nog maar weer eens. 'Met één mond praten' lijkt maar niet mogelijk, aanschuiven in talkshows des te meer. Voorbeeld: als de getallen uit Engeland, Denemarken en Frankrijk gunstig zijn, zouden de maatregelen een tikje kunnen worden versoepeld, voorspelde een OMT-lid eerder deze week. Maar volgens viroloog en OMT-lid Marion Koopmans moeten we oppassen dat we niet alleen naar het gunstigste land kijken. ,,De aantallen gaan nu razendsnel steil omhoog en dit is nog maar het begin'', aldus Koopmans in het AD.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws