Nieuws Maatregelen

Evenementenbranche: 'Verlies van moraal en talent reëel bij aanscherpen maatregelen'

De terugkeer van de zitplicht. Het zou met ingang van komend weekend zomaar eens werkelijkheid kunnen worden. Het is een scenario waar evenementenorganisaties voorgoed vanaf hoopten te zijn, maar door de overstromende ic’s voelen demissionair premier Mark Rutten en coronaminister Hugo de Jonge zich genoodzaakt de maatregelen opnieuw aan te scherpen. ,,Op deze manier verdwijnt het moraal uit ons bedrijf.”

Robbert Daalder 10 november 2021

Evenementen talent vrienden van amstel

Door de verscherpte maatregelen die in de lucht hangen, staat Vrienden van Amstel Live - georganiseerd door Tribe Company - voor januari '22 op de tocht. Foto: ANP

,,Ik weet wel waarom jij belt”, antwoordt Niel van Hoff wanneer wij hem benaderen voor een reactie op de dreigende maatregelen vanuit Den Haag. De ceo van Tribe Company, dat onder andere Vrienden van Amstel Live en The Streamers organiseert, was al op de hoogte van het mogelijke slechte nieuws.

Holland Zingt Hazes werd alles behalve een coronahaard

,,Het zou echt een drama zijn als de bezoekers van onze evenementen straks weer moeten zitten. Dat betekent namelijk dat er een dikke streep door een groot deel van onze events moet worden gezet. Precies op het moment waarop de kaartverkoop ontzettend goed gaat. Je merkt overduidelijk dat iedereen er van geniet om naar toffe evenementen te gaan en het schrijnende hieraan is dat het niet eens duidelijk is of dergelijke maatregelen wel nut hebben. Afgelopen weekend hadden we Holland Zingt Hazes in Ziggo Dome. Een prachtig feest dat absoluut geen coronahaard is gebleken. Over Fieldlab hoef ik je inmiddels niets meer te vertellen.”

"Talent loopt weg en het duurt zomaar twee tot drie jaar voordat je qua kennis en kunde weer een beetje op niveau bent"

Niel van Hoff, ceo Tribe Company

Financiële steun is niet genoeg om de klappen van nieuwe maatregelen op te vangen

Van Hoff is duidelijk murw gebeukt door de gevolgen die COVID-19 voor zijn branche heeft. Hij zegt blij te zijn met de steunpakketten die de overheid tot nu toe beschikbaar heeft gesteld en realiseert zich maar al te goed dat dit in andere delen van Europa geen vanzelfsprekendheid is. Ook verwacht de ceo dat er opnieuw een potje beschikbaar wordt gesteld om onverwachte kostenposten mee af te dekken, maar de grote vraag is of het allemaal genoeg is voor een bedrijf als Tribe Company.

Geld repareert weliswaar de financiële schade, maar op het psychologische aspect heeft het geen invloed. Van Hoff: ,,Dit soort maatregelen brengen alleen maar onduidelijkheid met zich mee. Onze mensen stoppen al hun creativiteit en enthousiasme in het organiseren van de mooiste evenementen, maar als deze telkens moeten worden verplaatst door corona, kunnen ze er geen voldoening uit halen. Op deze manier verdwijnt het moraal uit ons bedrijf. Talent loopt weg en het duurt zomaar twee tot drie jaar voordat je qua kennis en kunde weer een beetje op niveau bent.”

Verscherpte maatregelen voelen als lockdown in evenementenbranche

,,We hebben begin januari Vrienden van Amstel Live in Ahoy. Dat is al over zes of zeven weken en dat komt hoogstwaarschijnlijk dus te vroeg. Mocht de overheid deze lockdown afkondigen, want zo voelt het binnen onze branche, dan verwacht ik niet dat ze deze snel weer zullen opheffen. Dit zorgt voor onrust en onzekerheid. Ondertussen lopen de productiekosten alleen maar op terwijl alle tickets al zijn verkocht. Dat hakt enorm in je marges.”

Niel van Hoff, ceo Tribe Company. Foto: Tribe Company

Lees ook: Liveblog persconferentie: de coronamaatregelen én reacties

Overheid moet maatregelen op een ander moment laten ingaan

Joop Soree is ceo van Event Warehouse (bekend van oa. Paaspop, Solar en Extrema Outdoor) en weet als geen ander waar Van Hoff momenteel doorheen gaat. ,,Wij hebben in Q4 nog zo’n twaalf events die nu allemaal op de tocht staan”, zegt hij ,,Naast het vervelende feit dat je iedereen opnieuw moet inlichten dat zijn of haar feestje niet doorgaat, heb je waarschijnlijk ook weer te maken met de zeer ongelukkige timing van de overheid. Grote kans dat de op vrijdag aangekondigde restricties direct op zaterdag ingaan. Om gek van te worden, aangezien we voor een event op zaterdag al een aantal dagen aan het bouwen zijn. Schuif het eens op naar een maandag of dinsdag."

,,En dan hebben we het nog niet eens over nieuwe coronasteun. We moeten maar hopen dat het beschikbaar wordt gesteld want dit kost ons tonnen. Ik ben wel benieuwd welke naam ze daar nu weer aan gaan hangen. 'Aanvulling winter 2021', of zoiets?"

Zorgen om de 120 events met 650.000 bezoekers van volgend jaar

Ondanks de donkere coronawolken boven het hoofd van de festivalorganisatoren, verzekert Soree niet ontmoedigd te raken. ,,Mijn compagnon en ik hebben vijftien jaar lang aan dit bedrijf gewerkt. Dit is ons kindje. Ons eigen vlees en bloed. En hoewel wij ons zorgen maken over de 120 events van volgend jaar, waar in totaal 650.000 bezoekers zullen zijn, tellen we na iedere persconferentie rustig tot tien om daarna weer door te gaan.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws